Firefox Send: nagyméretű fájlküldés titkosítva, ingyen

Az elmúlt évek során számtalan remek fájlmegosztó szolgáltatást bemutattunk (például itt és itt). Ezek segítségével akár óriás fájlokat is gond nélkül megoszthatunk ismerősökkel, kollégákkal. A napokban viszont egy új szolgáltatás jelent meg, egyenesen a Mozilla műhelyéből, s azt kell mondjuk, sok szempontból ez lehet az egyik legjobb megoldás ezentúl, ha valaki nagy fájlokat szeretne átmenetileg megosztani másokkal. A nagyméretű fájlküldés itt ráadásul titkosított, privát módon történik. S bár a Firefox Send készítője a Mozilla, a szolgáltatás csodásan működik bármilyen böngészőben, tetszőleges rendszeren.

FRISSÍTÉS 2020.09.18.: Sajnos a Mozilla úgy döntött, véglegesen leállítja az átmenetileg pár hónapja már szünetelő Firefox Sendet. Helyette viszont tudjuk ajánlani a szintén e2e titkosítást használó, GDPR kompatibilis és ugyancsak ingyenes Tresorit Send szolgáltatást.

Firefox Send: nagyméretű fájlküldés titkosítva, ingyen

Fájlküldő szolgáltatásból van rengeteg, de a Firefox Send kifejezetten különlegesnek mondható közöttük. Először is a tesztek során egészen gyorsnak tűnt, ami nagy fájlok küldése esetében nem utolsó szempont. Emellett egyszerre több fájlt is megoszthatunk a segítségével, ráadásul a megosztás kezdetén három praktikus opció közül is választhatunk:

  • a megosztott fájlokhoz tartozó letöltési link lejárhat meghatározott idő múlva (5 perc, 1 óra, 1 nap, egy hét stb.)
  • a megosztott fájlokhoz tartozó letöltési link lejárhat adott számú letöltés után
  • a letöltést akár jelszóval is védhetjük

Miután a fájlok feltöltődtek a szerverre, kapunk egy linket, amelyet megoszthatunk a címzettel e-mailben vagy akár chat alkalmazásban. Kinek, hogy egyszerűbb.

A Firefox Send a feltöltött fájlokat titkosítva őrzi, így alapvetően biztonságosnak mondható. Az általunk szabott határidő, vagy letöltési szám elérésekor pedig törlik az állományokat a szerverről. Így hosszú távú megosztásra alkalmatlan, átmeneti, gyors küldésre viszont tökéletes. Méret tekintetében 1 GB-ig mindenféle regisztráció nélkül használhatjuk, de aki hajlandó regisztrálni, akár 2,5 GB-os anyagot is küldhet vele.

Mindent egybevetve a Firefox Send egy letisztult, jól használható fájlküldő szolgáltatás, amely kiváló választás bárki számára nagy fájlok küldéséhez. Használhatjuk bármilyen rendszeren, tetszőleges böngészőben, nincs a Firefox böngészőhöz kötve. Tesztjeink során nálunk okostelefonon is gond nélkül működött, így akár iPhone-ról vagy androidos készülékekről is simán megoszthatunk vele fájlokat. Androidra elvileg várható amúgy önálló alkalmazás is, amely a hírek szerint – béta változatban – elérhető lesz hamarosan. Mindazonáltal külön app nélkül is remekül használható akár mobil böngészőben is. A rendszerbeállításoktól és a böngésző beállításaitól függően akár magyar felülettel is használhatjuk.

Ne maradjon le erről sem!