Nagy fájlok biztonságos küldése, e2e titkosítással és ingyen

Az elmúlt évek során több olyan online szolgáltatásról írtunk már, amelyekkel kényelmesen és egyszerűen küldhetők el nagyméretű állományok a kollégáknak, ismerősöknek. Emitt például összeszedtük a legkényelmesebbnek tűnő megoldásokat. Ezekkel akár több gigabájt méretű állományokat is kényelmesen megoszthatunk másokkal, ami e-mail csatolmányként már nem lenne megoldható. Van azonban egy másik szempont is, amit illik ilyenkor a fájlok online megosztásakor figyelembe venni: a biztonság. Ha például méretesebb prezentációkat, készülő videók részleteit, vagy bármi egyéb, értékes állományt szeretnénk eljuttatni egy ügyfélhez vagy kollégához (de akár barátokhoz is), nem árt, ha biztosak lehetünk benne, hogy az adott fájl tartalmához tényleg csak az fér majd hozzá, akinek szántuk. Ehhez pedig nem elég, ha a szerveren a küldés előtt titkosítja a rendszer a fájlt, hanem célravezető már a feltöltéskor titkosítani, hogy eleve ily módon kezdje meg útját a világhálón. De miként oldható meg a nagy fájlok biztonságos küldése, e2e titkosítással akár ingyen is?

Tresorit Send: nagy fájlok biztonságos küldése, e2e titkosítással és ingyen

Ha folyamatosan szeretnénk megosztani állományokat, érdemes erre a célra beüzemelni valamelyik biztonságos felhő szolgáltatást, például azok közül, amelyeket anno itt összegyűjtöttünk. Ezek között szerepel a Tresorit nevű szolgáltatás, amely több szempont alapján is a legjobbnak tekinthető e kategóriában (részletes tesztünk itt olvasható róla). Van azonban egy extra funkciója is, amelyről eddig nem írtunk, s amely jól jöhet azoknak, akik nem tárolni és folyamatosan megosztani szeretnének fájlokat, csak pár alkalommal gyorsan és biztonságosan elküldeni azokat valakinek.

Számukra kiváló választás lehet a Tresorit Send, amely teljesen ingyen használható, s amellyel akár 5 GB-nyi anyagot is könnyedén továbbíthatunk másoknak, végpontok közötti (e2e) titkosítást használva. A titkosítás használata szerencsére cseppet sem bonyolítja a Tresorit Send működését. Az oldal megnyitása után egyszerűen rá kell csak húznunk a küldendő fájlokat a + jellel kiemelt területre, majd megadnunk az e-mail címünket, s bejelölni a kívánt opciókat.

Ha csak e-mail címet adunk meg és a Create Secure Link gombra kattintunk, a rendszer feltölti a fájlokat a szerverre és a folyamat végén kapunk egy linket, amelyet megoszthatunk a küldemény leendő fogadóival. A link 7 napig, vagy 10 letöltésig érvényes, utána a fájlok törlődnek a szerverről és a link is érvénytelenné válik.

Ha fokozni szeretnénk a biztonságot, küldés előtt bejelölhetjük a Protect link with password opciót, s jelszavas védelemmel láthatjuk el a letöltést. Így pusztán a link nem lesz elegendő a fájlokhoz jutáshoz, előtte a jelszót is be kell írnia, aki hozzá szeretne férni a tartalomhoz. Emellett van még egy Email me when someone opens my link lehetőség is, amelyet bejelölve értesítést kapunk, amikor valaki letölti a megosztott anyagot.

Akad még néhány további opció is, például limitálhatnánk a link megnyitásának számát, naplózhatnánk a hozzáféréseket, vagy akár e-mailes azonosítást is kérhetnénk a letöltéshez, ám ezek a lehetőségek már csak a teljes Tresorit szolgáltatás reklámozása végett kerültek oda, a Tresorit Sendben nem használhatók. Ha valakinek szüksége lenne rájuk, könnyedén regisztrálhat a Tresoritba és onnantól ezekkel a megosztási funkciókkal is dolgozhat. De lássuk be, egy gyors fájlküldés esetében az alap lehetőségek is bőven megteszik, s az 5 gigabájtos limit is korrekt.

Linkünk létrehozásáról amúgy e-mailben is kapunk egy összefoglalót, benne egy Open Admin link gombbal. Az ezzel megnyitható felületen kikapcsolhatjuk a levélben érkező letöltési értesítőket, illetve ha szükség lenne rá, a Revoke link now gombra kattintva azonnal visszavonhatjuk a linket, így azt a továbbiakban már senki nem éri el. Ezen felül láthatjuk, hogy mikor nyitották már meg a linket és azt is, hogy pontosan mikor jár le.

Mindent egybevetve a Tresorit Send éppoly jól sikerült titkosított fájlküldési platformként, mint maga a Tresorit, end-to-end titkosítással rendelkező felhő tárhelyként. Használatához nem kell előzetes regisztráció, az e-mail címünket pedig ezúttal nem puszta PR szempontok miatt kérik el (külön jelölhetjük, ha küldhetnek rá tresoritos híreket), hanem egy remek kis admin panel használata végett. Érdemes kipróbálni a legközelebbi fájlküldéskor.

Ne maradjon le erről sem!