NordLocker: fájlok és mappák titkosítása, titkosított megosztás több platformon

Egyre többen ébrednek rá, hogy számítógépen, okostelefonon tárolt, vagy azok segítségével ismerősökkel, kollégákkal megosztott adataik, dokumentumaik ma már igen könnyen kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Szerencsére nem csak a veszélyforrások száma és a kiberbűnözők hatékonysága nőtt az elmúlt időszakban, hanem az adataink biztonsága érdekében – különösebb számítástechnikai tudás nélkül is – bevethető védelmi eszközöké is. Így például megmutattuk már többször is, miként lehet nehezen megfejthető jelszavakat generálni és azokat biztonságban eltárolni, vagy éppen hogyan lehet névtelenül, titkosított adatforgalom mellett internetezni és ehhez megfelelő VPN-t, illetve megbízható böngészőt választani. Ma kicsit bővítjük adatvédelmi eszköztárunkat, s mutatunk egy új alkalmazást, amelyet kifejezetten azért hozhat létre, hogy bárki titkosítva tárolhassa kényes, fontos dokumentumai, állományait a számítógépén, ha pedig kell, ugyancsak biztonságosan tudjon megosztani fájlokat ismerőseivel, kollégáival. Nem ez az első ilyen program amiről írunk, de a NordLocker sok szempontból nagyon különleges: rendkívül egyszerűen és hatékonyan oldható meg vele a fájlok és mappák titkosítása (sőt, a titkosított megosztás is), ráadásul Windows és macOS alatt egyaránt használható. Érdemes vele megismerkedni!

NordLocker: fájlok és mappák titkosítása, titkosított megosztás több platformon 

NordLocker egy Windowson és macOS-en egyaránt használható titkosító szoftver. Vehetjük a NordVPN szolgáltatás – ezt korábban itt teszteltük – testvérének is, hiszen ugyanaz a cég adja ki, de amúgy attól függetlenül használható. Márpedig a NordVPN az egyik legjobb VPN szolgáltatás jelenleg, amellyel teljes biztonságban, anonim módon internetezhetünk, s úgy tűnik, a színvonalból ezúttal sem adtak lejjebb a fejlesztők.

A program macOS alatt pár kattintással telepíthető, s Windowson is hasonló egyszerűséggel beüzemelhetjük, ott mindössze annyi elvárás van, hogy legyen telepítve a rendszerre a .NET Framework 4.8 alrendszer (de ez szintén pár kattintás, ha esetleg nem lenne).

Telepítés után mindkét rendszeren azonos módon működnek a funkciók, s a felület is egyezik. Első indításnál be kell jelentkeznünk NordLocker (vagy NordVPN) fiókunkkal. Ha ilyenünk nincs, pár kattintással létrehozhatunk egy ingyenes NordLocker fiókot, amivel már elvégezhetjük a bejelentkezést. Ezután ki kell választanunk, hogy hol szeretnénk létrehozni alap titkosított konténerünket. Macen ez alapból Home mappa vagy az iCloud, míg Windowson a Dokumentumok könyvtár vagy a OneDrive tárhelyünk. De természetesen választhatunk tetszőleges mappát ezeken kívül is. Ha ez megvan, meg kell adnunk a saját, úgynevezett mesterjelszavunkat. Itt érdemes egy összetett, nehezen megfejthető jelszót választani, s aztán megjegyezni (vagy eltárolni kedvenc jelszómenedzserünkben). A biztonság kedvéért a program ezután generál nekünk egy visszaállító kulcsot is (Recovery key), így ha netán feledjük a mester jelszót, a fiók adataink és a visszaállító kulcs segítségével még hozzájuthatunk a titkosított adatainkhoz, de ha ezt elveszítjük, jó eséllyel nem látjuk viszont többé adatainkat. Szóval a jelszót és a visszaállító kulcsot egyaránt érdemes biztonságos helyen megőrizni.

Ha a fentiekkel végeztünk, máris elkezdhetjük a titkosított konténerbe másolni kényes, privát állományainkat. Ez lehet bármilyen fájltípus: dokumentumok, programok, fotók, videók stb. egyaránt tárolhatók így. Ezeket ettől kezdve csak a NordLocker felületén keresztül érhetjük el, de annak használata pont olyan egyszerű, mint a Finder vagy a Windows Intéző esetében. Kényelmesen hozhatunk benne létre mappákat is, így rendszerezhetjük is titkosított anyagainkat.

Sőt, a NordLocker segítségével tulajdonképpen bármilyen egyszerű mappából két kattintással készíthetünk titkosított konténert. Így akár több titkosított tárolónk is lehet, ami tovább fokozza anyagaink menedzselésének kényelmét.

Míg a NordLocker elindítása mindig az alapértelmezett konténert nyitja meg, addig a többi ilyen tárolóra duplán kattintva azonnal láthatjuk azok tartalmát is, már persze ha beírtuk a mester jelszót. Annak hiányában nem látunk bele a titkosított csomagok tartalmába.

Titkosított megosztás, teljes kényelemben

Míg a korábban bemutatott megoldásoknál minden titkosított fájnál önállóan kellett jelszót megadni, s a kérdéses jelszót is meg kellett osztani valamilyen módon azokkal, akiknek elküldtünk egy titkosított csomagot, addig a NordLocker kicsit más megközelítést alkalmaz. 

Itt minden egyes titkosított konténernél felvehetünk e-mail cím alapján olyan felhasználókat, akiknek jogosultságuk van a fájl megnyitására. Ezután, ha elküldjük nekik a fájlt, nem lesz szükség a mester jelszó megosztására (sőt, ez határozottan tilos, hiszen az a mi központi jelszavunk, minden saját titkosított fájlhoz). Ehelyett a célszemélynek is rendelkeznie kell a NordLocker programmal és hozzá – legalább egy ingyenes – saját NordLocker fiókkal. Ezt utólag is létrehozhatja, a lényeg, hogy ha mindez nála is megvan, akkor dupla kattintással megnyithatja a titkosított fájlt és eléri annak tartalmát. Ehhez természetesen az szükséges, hogy az ő NordLocker fiókjának e-mail címét adjuk meg a megosztáskor.

Mindez rendkívül kényelmes és biztonságos, hiszen így nincs szükség állandóan új jelszavak generálására és azok megosztására sem. Mindenki a saját NordLocker fiókját használja, s csak azokhoz a fájlokhoz fér hozzá, amelyeket ő maga hozott létre, vagy amelyet a fiókjához rendelt e-mail cím segítségével megosztottak vele. Ehhez persze be kell lépnie a saját fiókjába, a saját jelszavával.

Biztonságos fájltárolás és fájlmegosztás

A NordLocker lényege, hogy a titkosítást közvetlenül a gépen végzi, így mire megosztjuk fájlt akár levélben, akár felhőben, az garantáltan megnyithatatlan az illetéktelenek által. A GoCryptFS technológiára építő megoldás 256 bites titkosítást használ (Libsodium / XChaCha20-Poly1305-IETF) és a mester jelszót sem tárolják el sehol. Vagyis adataink a lehető legnagyobb biztonságban vannak. Akit részletesen érdekel a titkosítási eljárást, itt mindent megtalál róla.

Ingyen vagy pénzért?

A NordLocker alapvetően ingyen tölthető le és saját fiókot is ingyen hozhatunk létre a programban. Viszont az ingyenes változattal maximum 5 GB adatot titkosíthatunk. Ezt nem léphetjük túl. Pár fontos dokumentum (orvosi adatok, forráskódok, üzleti dokumentumok stb.) titkosított tárolására és mások által küldött NordLocker fájlok megnyitására ez is bőven megteszi, de ha ennél többre vágyunk, akkor elő kell fizetnünk programra. Bár használhatjuk Nord VPN fiókunkkal is, az előfizetés külön van a VPN szolgáltatástól.

Mindent egybevetve a NordLocker egy kifejezetten jól sikerült és nagyon kényelmesen használható fájltitkosító, amely mind a privát fájlok tárolását, mind a biztonságos fájlmegosztást hatékonyan megoldja. Szerintünk feltétlenül érdemes megismerkedni legalább az ingyenes változattal.

Ne maradjon le erről sem!