A 3 legjobb ingyenes titkosító program fájlokhoz, mappákhoz

A biztonság napi szinten fontos kérdés, beleértve azt, miként óvjuk adatainkat internetezés közben, vagy éppen azt is, hogyan vigyázunk kényes információkat tartalmazó állományainkra, mappáinkra a számítógépen. Utóbbira a maceseknek nemrég mutattunk egy könnyen kivitelezhető trükköt, de arra gondoltuk, most összeszedjük a Windowst használók számára is, hogy melyik a három – szerintünk – legjobb ingyenes titkosító program.

A 3 legjobb ingyenes titkosító program Windowsra

Bár az összeállításban elsősorban windowsos programok kaptak helyet, lesz a gyűjteményben egy olyan darab is, amely macOS-en is használható. Értelemszerűen ennél jóval nagyobb a választék, de igyekeztünk kiválogatni a kínálatból azokat az ingyenes megoldásokat, amelyek használata a legegyszerűbb, így a kezdők is gond nélkül alkalmazhatják őket, viszont nem kell cserébe lemondani a megbízható titkosításról. Ezek a programok nagyon könnyen használhatók, de egyben biztonságosak is (a 256 bites AES titkosítás mindegyiknél alap, némelyiknél pedig opcionálisan választható még egyéb titkosítási algoritmus is). Ezek a programok fájlok gyors titkosítására hivatottak. Ha valaki titkosítva tárolna komplett könyvtárakat, meghajtókat, annak más megoldást javaslunk (például VeraCrypt, vagy a rendszerek saját meghajtó-titkosítási megoldásait).

BCArchive

Kétség kívül a BCArchive a felhozatal egyik legsokoldalúbb darabja. Felülete hasonlít egy hagyományos tömörítettfájl-kezelő alkalmazásra, s nagyjából ennek megfelelően működik. Beépül a Windows helyi menüjébe, így az Intézőben is villámgyorsan elindíthatunk egy titkosítási folyamatot.

Alapvetően elég a jelszót megadnunk a titkosítás folyamán, de ha valaki ennél nagyobb szabadságra vágyik, csak egy kattintás az Advanced… gombra, s máris kiélheti ez irányú vágyait. Itt választhatunk különféle titkosítási algoritmusok közül (Blowfish 256, Blowfish 448, TWOFISH stb.), választható a hash (SHA-256, SHA-512 stb.) és ha úgy gondoljuk, akár publikus kulcsot is használhatunk.

Érdekesség, hogy akár önkicsomagoló fájlt és készíthetünk, így ha megosztjuk azt másokkal, a célgépen nem feltétlenül kell telepítve lennie a programnak. Egyszerűen dupla kattintással kicsomagolja magát a titkosított archívum (már persze ha megadjuk a helyes jelszót vagy kulcsot).

Encrypto

Egyik nagy kedvencünk az Encrypto, amelyről korábban írtunk már részletes tesztet. Ez talán a legkönnyebben használható program a felhozatalból, ráadásul használhatjuk Windowson és macOS-en is, így a titkosított fájl – a megfelelő jelszó birtokában persze – a két rendszer bármelyikén megnyitható. Ez kicsit szélesíti a lehetőségeket, ha netán elküldenénk kollégáknak, ismerősöknek a titkosított anyagot mondjuk e-mail mellékletként. Felülete nagyon ízléses, jól átlátható. Az extra animációk is sokat dobnak rajta. Élmény használni!

Titkosíthatunk vele egy-egy fájlt, de akár komplett mappákat is, egyszerű fogd és dobd módszerrel. Sőt, a megosztást is leegyszerűsíti, ha gondoljuk. A visszafejtés szintén könnyen megy, hiszen csak duplán kell kattintani a titkosított fájlra, s máris beírható a jelszó, majd elindul a visszaalakítás. A program AES-256 algoritmust használ, ami kellően biztonságos lehet akár magán- akár üzleti célra.

EncryptOnClick

Az EncryptOnClick szintén egyszerű felépítésű kis alkalmazás Windowsra. Felületén mindössze öt gombot találunk, melyek közül egyik a Close (bezárás), szóval nem sok bonyodalom maradhat hátra. Van két gomb a titkosításhoz, kettő a visszafejtéshez. Ezek közül egy a fájlok, egy a mappák titkosításához/visszaállításához használható. Szóval ez sem egy bonyolult lélek. Itt viszont van egy kis “bibi”, mert a mappák titkosítása alatt a program nem azt érti, hogy berakja a mappa teljes tartalmát egyetlen titkosított archívumba, hanem darabonként titkosít minden egyes fájlt a mappán belül. Vagyis minden egyes fájlból lesz egy titkosított változatunk.

Titkosításnál a jelszó megadásán felül választhatunk még, hogy a folyamat végén törölje-e az eredeti fájt/mappát vagy sem. Emellett érdekesség, hogy képes a fájlnevek “titkosítására” is, így a fájlnévből senki nem jön rá, mit tartalmazhat az állomány (ami mondjuk hosszútávú tárolásnál azért visszafelé is elsülhet, ha mi is elfelejtjük). Arra is érdemes vigyázni, hogy az eredeti fájlokat alapértelmezésben törli a titkosítás után, így ha azokat megtartanánk, ne felejtsük el bejelölni az ehhez szükséges opciót (Do not delete file after encrypting).

Itt szintén AES-256 titkosítást használhatunk, nincs választási lehetőségünk. A titkosított fájlok egyébként megnyithatók kompatibilis archívumkezelőkkel (például WinZip 9), feltéve persze, hogy birtokában vagyunk a szükséges jelszónak.

A program ingyenes, viszont letöltéskor vigyázzunk, mert a készítők letöltési oldalán több más programmal szerepel együtt és alapból nem az EncryptOnClick letöltési linkjét látjuk. Mondjuk nem tragédia, mert a többi program is hasznos, de ha kifejezetten erre vágyunk, akkor előbb nyissuk le a listában a megfelelő listaelemet.

Ne maradjon le erről sem!