Mappák titkosítása és jelszavas védelme macOS alatt, telepítés nélkül

Közel két évvel ezelőtt mutattunk egy jól használható és ingyenes alkalmazást a fájlok és mappák titkosításához, amely használható Windowson és macOS-en egyaránt. A kérdéses program köszöni, jól van, frissítik is, szóval érdemes vele megismerkedni. Viszont ma a maces felhasználóknak mutatunk egy olyan alternatívát, amelyhez nem kell telepíteni semmit, mert eleve a macOS része. Segítségével a mappák titkosítása és jelszavas védelme viszonylag egyszerűen oldható meg Macen. Nem állítjuk, hogy ez a legpraktikusabb megoldás, de hogy mindig kéznél van macOS-en, az biztos.

Mappák titkosítása és jelszavas védelme macOS alatt

Tennivalónk két lépésből áll. Elsőként titkosítanunk kell a kívánt mappát. Ehhez nem mást fogunk használni, mint a macOS lemezkezelőjét, amely egyben a lemezképeket (DMG) is kezeli (a DMG fájlok ugyan Mac orientáltak, de Windowson is megnyithatók a korábban bemutatott trükkel). A lépések a következők:

  • Indítsuk el a DiskUtility alkalmazást (elérhető a LaunchPad Other csoportjában, vagy a keresője segítségével is előkotorhatjuk)
  • Válasszuk a File / New Image / Image from Folder menüpontot.
  • A megjelenő ablakban válasszuk ki a titkosítani kívánt mappát
  • Az újabb ablakban adjuk meg leendő titkosított mappánk (lemezképünk) nevét és elérési útját, majd az Encryptionopciót állítsuk 256-bit AES encryption értékre, majd adjuk meg kétszer a védelemhez használni kívánt jelszót. Ezután az Image Format opciót állítsuk read/write értékre.
  • A DiskUtility elkészíti a mappából a titkosított lemezképet. Utáni bezárhatjuk a DiskUtility-t.

A fentiek nyomán létrejön egy úgynevezett lemezkép fájl, DMG formátumban. Ezt a macOS alatt nagyjából úgy használhatjuk, mintha egy pendrájvot vagy külső meghajtót csatlakoztattunk volna a rendszerhez. Ehhez kattintsunk duplán a fájlra, mire a rendszer “magához csatolja” (mount) azt, s ettől kezdve a meghajtóink között (illetve alapértelmezésben az Asztalon is) elérhetjük mintha csatlakoztatott meghajtó lenne.

Sajnos az így létrehozott DMG fájlok mérete fix (nagyjából akkora, amekkora az eredeti mappa mérete volt), de tudunk róla másolni, sőt, adott esetben rámásolni is újabb állományokat, mappákat. Utóbbihoz persze vagy törölnünk kell az eredeti DMG tartalomból valamilyen feleslegessé vált anyagot, vagy egy apró trükkel megnövelni a DMG méretét. Ez a trükk a következő: indítsuk el a Terminal-t (szintén LaunchPad / Other gyűjtemény), majd írjuk be a következő utasítást

hdiutil resize -size MERET FAJLNEV.DMG

A MERET helyére a kívánt fájlméretet írjuk, a FAJLNEV.DMG részt pedig cseréljük le a kérdéses DMG fájl elérési útjára és nevére. Nálunk a példa kedvéért létrehozott fájlnál ez a következőképpen néz ki:

gorgo$ hdiutil resize -size 1024m /Users/gorgo/Downloads/Tanfolyam\ fotok.dmg

Az 1024m érték miatt egy 1 GB-os DMG lemezképfájlt kapunk a Tanfolyam fotok.dmg-ből (a szóközök nem zavarják a rendszert a fájlnévben), amely eredetileg 700 MB körüli volt. Így már kényelmesen lehet rá további képeket és más fájlokat másolgatni egy ideig. Az elérési útvonal beírásához amúgy használható egy apró praktika: a parancs első részének beírása után egyszerűen húzzuk rá a DMG fájlt a Terminal ablakára, amely így automatikusan befejezi helyettünk az utasítást az elérési úttal és a fájlnévvel.

Nem állítjuk, hogy ez a világ legegyszerűbb megoldása, de ha egyszer létrehoztuk így a lemezképfájlt, már simán tudunk kimásolni belőle dolgokat, ha pedig lecsatoljuk (unmount) azt, akkor csak a titkosított DMG fájl látszik, amelynek újbóli csatolásához (és így a tartalmához való hozzáféréshez) meg kell adni a jelszót. Anélkül a DMG-ben tárolt adatainkat AES256 titkosítással őrzi a fájl, ami közel lehetetlenné – de legalábbis nagyon nehéz és hosszadalmas műveletté – teszi a megszerzésüket illetéktelenek számára.

Korábban mutattunk amúgy egy nagyon hasonló mappa- és fájltitkosító módszer, amely egy extra lépéssel még láthatatlanná is teszi a titkosított gyűjteményeket Macen. Ráadásul sokkal kényelmesebben és gyorsabban dolgozhatunk a titkosított anyagokkal. Erről itt olvashatnak.

Ne maradjon le erről sem!