Privát fájlok és mappák elrejtése, titkosítása Macen

Pár nappal ezelőtt írtunk egy programról, amelynek segítségével fájlokat titkosíthatunk (például az elküldésük előtt, vagy csak egyszerűen a biztonságos tárolásuk végett), Windowson és Macen egyaránt. Ezúttal arra adunk tippet, ha valaki nem egy elküldött fájlt szeretne teljes biztonságban tudni, hanem a saját gépén tárolt állományokat. Az alábbi program segítségével könnyedén megoldható a privát fájlok és mappák elrejtése és titkosítása a gépen.

 

Hider 2: fájlok és mappák elrejtése

A MacPaw Hider 2 egyébként “rokona” a korábban bemutatott alkalmazásnak, ám a Hider 2 nem csak jelszóval védi és titkosítja (AES-256 algoritmust használ) a fájlokat és mappákat, hanem kompletten elrejti azokat az avatatlan szemek elől. Így ha olyan állományokat tárolunk a gépen vagy egy külső meghajtón, amelyeket nem szeretnénk mások orrára kötni, a Hider 2-vel pár kattintással beállítható, hogy védettek legyenek, ettől kezdve pedig egyetlen mozdulattal tudjuk azokat megjeleníteni vagy elrejteni, persze az általunk korábban megadott jelszó birtokában. A program csak Macen használható és sajnos nem ingyenes, de van belőle 15 napos próbaverzió, amelynek segítségével felmérhetjük, mire képes.

A Hider 2 felülete ízléses, bár kissé komor, de hát ehhez a témakörhöz végső soron illik ez az áttetsző, fekete külső. A felépítése nem éppen bonyolult: meghajtónként tudjuk benne rendszerezni a titkosított és elrejtett fájlokat, illetve mappákat. Az “elrejtés” egyébként abból áll, hogy a program átrakja az adott állományt vagy könyvtárat az eredeti helyéről egy titkosított “konténerbe”. Ennek tartalmához csak a Hider 2 segítségével, az általunk megadott jelszó birtokában lehet hozzáférni. Minden fájl és mappa mellett találunk egy kapcsolót a felületen, ezekkel lehet ki- vagy bekapcsolni az adott elem elrejtését. Ha kikapcsoljuk, akkor a kérdéses tartalom visszakerül az eredeti helyére és pont úgy látható, mint annak előtte. Ha újra elrejtjük, a program ismét eltávolítja az eredeti helyről.

Praktikus extra, hogy az átmozgatás után a Hider 2 képes többszörösen felülírni a fájlok eredeti helyét, így a későbbiekben nem lesznek visszaállíthatók más módszerekkel (például ezzel, vagy ezzel). Igencsak praktikus biztonsági szolgáltatás ez, hiszen hiába titkosítjuk a dolgainkat, ha más módon hozzájuk lehet férni. Azt viszont jó tudni, hogy ez a többszörös felülírás a nagyobb fájlok esetében érezhetően lassíthatja a folyamatot. Ez a funkció amúgy kikapcsolható, ha nem látjuk szükségét. Ugyancsak ki- vagy bekapcsolható a felső menüsorba beépülő kis segédlet is, amelynek segítségével egykattintásos közelségben tudhatjuk rejtett állományainkat. Így ugyan látszik, hogy mit rejtettünk el, de cserébe egy kattintással előszedhetjük bármelyiket. Ha ez nem nyerő, akkor letilthatjuk a menüben megjelenő listát, így már csak a Hider 2 elindítása után lehet látni a rejtett fájlok és mappák neveit.

Feledékenyeknek hasznos funkció lehet, hogy a konténernek adott jelszó menthető a macOS Keychain kulcskarikájára is, így ha legalább annak a jelszavára emlékszünk, lesz esélyünk újra hozzájutni a fájlokhoz akkor is, ha elfelejtjük, mi volt a jelszó. Utóbbi hiányában ugyanis búcsút mondhatunk a kérdéses fájloknak és mappáknak, hacsak nem vagyunk vérprofik a titkosított adatok feltörésében. Ami azért nem jellemző mindenkire.

Mindent egybevetve a Hider 2 egy kifejezetten jól sikerült, egyszerűen használható kis alkalmazás. Egyetlen megjegyzésünk: ha olyan fájlt rejtünk el, amely valamely iCloudos mappánkban található (a macOS Sierra ugyebár képes az Asztal és a Dokumentumok mappa automatikus felhőbe pakolására is), akkor azzal azért számoljunk, hogy amikor eltüntetjük, akkor bizony törlődik a felhőből is. Visszaállításkor pedig értelemszerűen újnak veszi a rendszer, így szorgalmasan fel fogja tölteni azt a felhőbe (újra), ha internetkapcsolathoz jut. Ezt leszámítva viszont a Hider 2 nagyon praktikus jószág. Ráadásul nem csak a rendszerlemez, hanem akár külső meghajtók állományait is titkosíthatjuk és elrejthetjük vele. Szóval ha szükségünk van erre a funkcióra, megérheti az árát.

Ne maradjon le erről sem!