Profi lemezdoki: törölt fájlok visszaállítása hatékonyan

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor úgy sikerült véletlenül törölni egy fontos dokumentumot, fotót, hogy nem kerül a Lomtárba, hanem azonnal megsemmisül. Illetve pontosítsunk: hacsak nem használunk direkt olyan szoftvert, amelyik gondoskodik egy fájl ténylegesen visszaállíthatatlan törléséről, akkor hiába nem került a virtuális kukába az adott állomány, még mindig van esélyünk visszahozni a halálból. A törölt fájlok visszaállítása ugyanis nem ördöngösség. Legyen szó Macről vagy Windowsról, mindkét rendszeren van esélyünk, hogy helyreállítsunk törölt fotókat egy memóriakártyán vagy elkaszált dokumentumokat a helyi merevlemezen. Sőt, még az okostelefonon törölt dolgokat is visszaszerezhetjük. Csak a megfelelő visszaállító szoftvert kell választanunk.

Törölt fájlok visszaállítása: Disk Drill Pro

Ha tehát úgy esett, hogy rossz mozdulatot ejtettünk androidos telefonunkon vagy iPhone-on és így sikerült végleg likvidálni egy fotót vagy zenét, esetleg a fényképezőgép memóriakártyáját sikeredett azelőtt törölni, hogy lementettük volna friss fotóinkat, netán óvatlan mozdulattal kitöröltük a legfontosabb szerződéseket tartalmazó mappát a gépet és még a Lomtárat is ürítettük, nos, akkor jön el a Disk Drill Pro ideje. Ez egy igen sokoldalú, cross-platform alkalmazás, amely működik Windowson és macOS-en egyaránt.

Segítségével okostelefonról, memóriakártyáról, vagy FAT32, NTFS, HFS+ stb. formátumú merevlemezekről (beleértve a rendszert tartalmazó partíciókat is) állíthatjuk vissza a véletlenül törölt állományokat, legyenek azok szinte bármilyen formátumúak: képek, zenék, videók, filmek, hangfelvételek, dokumentumok, prezentációk, adatbázisok stb. A programnak ez majdhogynem teljesen mindegy. Minden népszerű formátumot képes visszavadászni a halálból. Mivel a feltérképezés során számtalan rendszerfájl is előkerülhet, a fájlokat tartalmazó listát különféle szempontok szerint szűrhetjük, hogy közelebb jussunk ahhoz a fájlhoz, amelyet ténylegesen vissza szeretnénk állítani.

Mi a macOS változatot teszteltük, ennek extrája, hogy képest a SMART státuszokat is folyamatosan figyelni és megjeleníteni azokat a rendszer menüsorában. Illetve az okostelefonok tartalmának visszaállítását szolgáló funkció is a maces változat sajátja (bár az iOS eszközök adatait tulajdonképpen csak az iTunes backupokból állítja vissza).

Mindkettő képes részletes vizsgálatra, ami egy nagyobb méretű partíció esetében meglehetősen időigényes dolog, de ha így feltérképeztetjük velük az adathordozók tartalmát, sokkal jobb esélyünk van a kérdéses fájlok visszaállítására, mintha a gyorsabb, de felületesebb vizsgálatot választjuk.

A megtalált fájlokról a visszaállítás előtt kérhetünk előnézetet, macOS-en ez gyakorlatilag a megszokott Quick Look funkcióval valósul meg, ennek megfelelően a Quick Look által támogatott formátumokba kapunk bepillantást.

Extraként a program képes takarításra is: összeszedhetjük vele a felesleges nagyméretű fájlokat vagy a duplikátumokat és törölhetjük, amire nincs már szükségünk. De használhatjuk biztonsági mentések készítésére is a programot.

Egy apró megjegyzés: a macOS változat több funkciójának működéséhez telepíti a Fuse modult a rendszerbe, így ha eltávolítanánk a programot, akkor ne a szokott módon a Lomtárba dobjuk, hanem a Disk Drill Pro Preferences / General / Remove Disk Drill opciójával szabaduljunk meg tőle. Így ugyanis biztosan eltakarít maga után is.

Megelőzés és visszaállítás

A Disk Drill Pro segít a megelőzésben is, vagyis abban, hogy ha a telepítése után sikerül valamit törölni, akkor azt még nagyobb esélyünk legyen visszaállítani, akár napokkal később is.

A visszaállítási folyamat teljesen testreszabható, így például mi választhatjuk meg azt is, hogy a fájlt egy teljesen új helyen, esetleg másik meghajtón szeretnénk-e viszontlátni, vagy az eredeti helyén. Ha máshová állítjuk vissza, van lehetőség arra is, hogy megőrizze a program az eredeti mappaelrendezést, persze egy adott, új mappán belül.

Fontos azonban tudni, hogy ha ugyanarra a merevlemezre, memóriakártyára stb. állítunk vissza fájlokat, ahol töröltük azokat, azzal minden egyes fájl helyreállítása után romlik a többi állomány helyreállításának esélye is. Röviden vázolva ugyanis úgy működik a procedúra, hogy a törölt fájlok, még a Lomtárból való “távozásuk” után is megmaradnak a merevlemezen, az eredeti helyükön, csak a fájlrendszer külső szemlélői, azaz a felhasználók számára láthatatlanul.

Azonban ahogy a merevlemezen, memóriakártyán újabb lemezműveletek kezdődnek (programot telepítünk, fotókat készítünk, fájlokat másolunk, Word dokumentumokat mentünk stb.), a rendszer apránként azért felülírja ezeket a rejtett maradékokat, részben, vagy egészben. Így ha egy fájlt visszaállítunk, azt is írnia kell valahova a rendszernek, s adott esetben problémázás nélkül felülírhat vele egy másik, szintén visszaállításra váró anyagot. Éppen ezért érdemes mindig másik adathordozóra végezni a visszaállításokat, mint ahonnan visszanyernénk törölt adatainkat.

Szerencsére ezen kívül másra nem nagyon kell figyelnünk, s nem mellesleg erre is figyelmeztet minket a Disk Drill Pro, a törölt fájlok visszaállítása során.

A programból van ingyenes változat és Pro verzió is. Előbbivel korlátozások nélkül átvizsgálhatunk bármilyen adathordozót, s elég akkor beruháznunk a Pro verzióba (alkalmazáson belüli upgrade) ha bebizonyosodik, hogy képes visszaállítani a szükséges fájlokat. A takarítás és a biztonsági funkciók működnek az ingyenes változatban is.

Ne maradjon le erről sem!