Fájlok tökéletes, visszaállíthatatlan törlése

Tegnapi cikkünkben elmeséltük, miként lehet visszaállítani a véletlenül törölt képeket, dokumentumokat. Ezek után jogosan merült fel a kérdés sokakban, hogy ha a törölt állományok visszaállíthatók, akkor egy ténylegesen eltüntetni szánt fájltól miként lehet megszabadulni, visszaállíthatatlanul?
Nos, a válasz megbújt már a tegnapi cikkben is: felül kell írni a törölt fájlok helyét a merevlemezen.

Fájlok visszaállíthatatlan törlése

Könnyű persze mondani, de miként írjon felül az ember olyan fájlokat, amelyeket tulajdonképpen már nem is lát a gépen? Erre a célra érdemes egy célszoftvert bevetni, amely az adott fájl helyét megfelelő módon, ha kell, több lépésben képes felülírni véletlenszerű adatokkal. Így a különféle helyreállító szoftverek, mint például a tegnap bemutatott Recuva már nem tudják visszaállítani a kérdéses állományokat.
Mutatunk is rögvest megoldásokat Windowsra és OS X-re is!

Frissítés 2020.04.18.: a cikkben említett alkalamzások egy része időközben megszűnt. Ezeket ugyan benne hagytuk a cikkben, de áthúzva szerepelnek. Ajánljuk helyettük a frissebb cikkünkben bemutatott rendszerkarbantartókat, amelyek rendelkeznek ilyen funkcióval is, Windowsra és macOS-re egyaránt.

Frissítés 2020.05.04.: időközben bemutattunk egy rendkívül hatékony fájlmegsemmisítő programot Windowsra és macOS-re. Ezzel a kormányzati elvásároknak megfelelő eljárásokkal törölhetünk visszaállíthatatlanul fájlokat, nem csak HDD-ről, hanem SSD-ről is.

Hardwipe (Windows)

A személyes használatra ingyenes Hardwipe meglehetősen összetett kis alkalmazás, s nagy előnye, hogy a telepíthető változat mellett egy hordozható (portable) verziót is letölthetünk belőle a készítők oldaláról. A program ingyenes és nem csak egyesével semmisíthetünk meg vele fájlokat, hanem arra is képes, hogy például egy pendrájv teljes tartalmát likvidálja, visszaállíthatatlanul. Utóbbit a Wipe Drives részben indíthatjuk el: csak kiválasztjuk a kérdéses meghajtót és máris indulhat a móka. Ha rosszat választottunk, nem fogunk örülni a végén, szóval érdemes odafigyelni.

Ugyanígy a fájlok megsemmisítése sem bonyolult: a Wipe Files részben kiválasztjuk a törölni kívánt állományt, majd a törlési mechanizmust (Zero Overwrite 1 pass, Random overwrite 1 pass, GOST R 50739-95 2 pass, DOD 5220.22-M 3 pass, Schneier 7 pass, Gutmann 35 pass). A választható algoritmusok a sebesség és hatékonyság terén különböznek egymástól: minél hatékonyabb megoldást választunk, annál lassabb a törlés, ami persze egy átlagosan 1-2 MB-os dokumentum esetében nem kibírhatatlanul sok idő, de egy több 100 megabájtos videónál már lehet, hogy elmehetünk kávézni a Gutman algoritmus használatakor.
Ennek oka, hogy a hatékonyság érdekében többszörösen kerül felülírásra a terület. A Peter Gutman nevével fémjelzett megoldásnál ez harmincötszörös felülírást jelent, véletlenszerű adatokkal. Az Schneier-féle algoritmus ezzel szemben csak hétszeresen kaszálja le a törlésre ítélt dolgokat a merevlemezről. A paranoia persze kerülendő, adott esetben mondjuk a DOD módszert választva is megfelelő eredményt érhetünk el, normál idő alatt. Utána már “mezei felhasználó” valószínűleg nem jut hozzá az így törölt fájlokhoz egy internetről letöltött fájlvisszaállító segítségével.
A Hardwipe további extrája, hogy akár magyarul is használhatjuk, ehhez csak le kell tölteni, majd a program mappájába másolni a nyelvi modult az alábbi címről: www.hardwipe.com/translations.html.

Freeraser (Windows)

A Freeraser szintén ingyenes alkalmazás, fő vonzereje az egyszerű használat: a program egy látványos kukát jelenít meg a Windows Asztalán, amelyre rádobálhatjuk a megsemmisítésre szánt fájlokat, s ha jóváhagyjuk a törlést, a program látványos animáció kíséretében megszabadít minket a kérdéses fájloktól. Itt is több algoritmus közül választhatunk.

File Shredder (OS X)

Természetesen nem csak Windowsra, hanem OS X-re is akadnak ilyen programok, igaz, ezek többnyire nem ingyenesek. A File Shredder viszont példának okáért teljesen ingyen letölthető az App Store-ból és immár El Capitan alatt is működik. Itt is többféle algoritmusból választhatunk (DoD 1-pass, 7-pass, 35-pass Gutman stb.).

Az OS X iratmegsemmisítője

Aki Macet használ, talán nem is tudja, hogy az OS X saját kukája is rendelkezik “iratmegsemmisítő” funkcióval. Ha csak simán a jobb egérgombbal kattintunk rá és az Empty Trash menüpontot választjuk, akkor a hagyományos módon törli a fájlokat. Ha azonban a jobb gombos kattintással egy időben a CMD gombot is lenyomva tartjuk, már egy Secure Empty Trash menüpontot találunk, amelyre kattintva ugyan lassabban, de hatékonyabban szabadul meg a rendszer a kukában tárolt fájloktól. Viszont ez az opció az OS X El Capitan verziójából kimaradt, mivel SSD-k esetében nem volt hatékony.

Ne maradjon le erről sem!