Fájlok visszaállíthatatlan törlése Windowson, ingyenes programmal

Nemrég megmutattunk, milyen programokkal oldható meg a véletlenül törölt fájlok visszaszerzése a merevlemezről, SSD-ről, pendrájvról, memóriakártyáról. Ez jól jöhet akkor, ha éppen a frissen készült nyaralási fotókat sikerült véletlenül letörölni a fényképezőgép kártyájáról, vagy pár dokumentumról utólag kiderült, mégis fontosak lettek volna később. Azonban ez korántsem akkor poén, ha olyan állományokról van szó, amelyeket tényleg nyom nélkül szeretnénk eltüntetni a számítógépről (feleslegessé vált szerződések, személyes adatokat tartalmazó iratok stb.). Ilyenkor jöhetnek jól az olyan alkalmazások, amelyek visszaállíthatatlan módon képesek likvidálni fájlokat. Ilyen például az iShredder, amely Windowsra és elérhető és kategóriájában az egyik legjobb fájlmegsemmisítő szoftvernek mondható. Ám sajnos nem ingyenes. Ha viszont nem vágyunk extra funkciókra (például naplózás) és megelégszünk egy adott fájlmegsemmisítési algoritmussal (az iShredderben többféle, köztük különböző hivatalos szervek által használt algoritmus közül választhatunk), akkor az alábbi ingyenes kis segédprogrammal is megoldható a fájlok visszaállíthatatlan törlése Windowson.

DeleteOnClick: fájlok visszaállíthatatlan törlése Windowson

Mivel már sokszor leírtuk, csak futólag összefoglaljuk: alapértelmezésben az operációs rendszerek a fájlok törlésekor nem törlik fizikai valójukban a kérdéses fájlokat (a lomtárból való eltávolítás, vagy akár formázás esetében sem), csak a felhasználó és a rendszer számára teszik azokat elérhetetlenné. Ám a megfelelő programokkal ezek a fájlok még visszaállíthatók, amíg mondjuk a rendszer szép lassan felül nem írja azokat helyét újabb adatokkal a merevlemezen. Ezeken segíthetnek az olyan programok, mint a ma bemutatásra kerülő is, amelyek nem csak egyszerűen törnek, hanem többszörösen felülírják a törlésre szánt állomány helyét is (némelyik a biztonság kedvéért még titkosítást, átnevezést és egyéb furmányos trükköket is bevet a cél érdekében).
A DeleteOnClick ingyenes verzióját bárki szabadon letöltheti, s bár az ingyenes változatból hiányoznak az extrák, az alap feladatát gond nélkül és ráadásul pár kattintással teljesíti: visszaállíthatatlan módon likvidálja a megsemmisítésre ítélt fájlokat.

Miután telepítettük, nem kell ikonokat keresgélni a Start menüben. A program ugyanis beépül a Windows Intéző helyi menüjébe. Vagy ha egy fájlon (vagy több kijelölt fájlon) a jobb egérgombbal kattintunk, a megjelenő menüben ott találjuk a Securely Delete menüpontot. Erre kattintva még utoljára átgondolhatjuk, tényleg a megfelelő állományt jelöltük-e ki törlésre, s ha jóváhagyjuk a műveletet, a program megsemmisíti a fájlt.

Erre a célra – a Súgója szerint – a széles körben elterjedt U.S. DoD 5220.22-M algoritmust használja, amely ugyan ma már kevésbé dívik a nemzetvédelmi berkekben, de ettől még az otthoni számítógépen vagy laptopon kellően megbízható, ha fájlok végeleges eltüntetéséről van szó.

Az ingyenes programban nincs testreszabási lehetőség. Szorgalmasan törli az általunk kiválasztott fájlokat a saját beállításai alapján. Két plusz opciót tartalmaz még, amelyeket merevlemezeken alkalmazhatunk: a szabad merevlemez (HDD) hely gyors vagy biztonságos felültörlését, vagyis az esetleges visszaállítható fájlmaradványok eltávolítását a merevlemez üres területéről.

Mindent egybevetve a DeleteOnClick egy könnyen használható, praktikus kis segédprogram, amelyet azonban érdemes kellő körültekintéssel használni, mert ha tévedésből törlünk vele fájlokat, az gyakorlatilag végleges adatvesztést jelent, jó eséllyel nem fogjuk tudni visszaszerezni a törölt állományokat többé.

Ne maradjon le erről sem!