Fájlok törlése véglegesen és biztonságosan, Macen és Windowson

Az elmúlt hónapokban számtalan eszközt mutattunk már, amelyekkel fontos adataink és állományaink akár a felhőben, akár a számítógépen biztonságosan tárolhatók. De mi van akkor, ha egy privát, érzékeny adatokat tartalmazó fájlra már nincs szükségünk? Elegendő behajítani a Lomtárba, majd üríteni azt? Nos, aligha. Már csak azért sem, mert korábban mi is mutattunk már olyan programokat, amelyekkel a törölt fájlok utólag akkor is visszaállíthatók (Windowson és macOS-en), ha szerintünk már nyomuk sincs a gépen. Merthogy sok esetben bizony ott vannak még jó ideig, legyen szó akár merevlemezről, akár SSD-ről, akár pendrájvokról, memóriakártyákról. S míg utóbbiaknál jól jön, ha a véletlenül törölt szülinapi fotókat pár nappal később még visszanyerhetjük róluk, egy érzékeny adatokkal teletűzdelt dokumentum esetében korántsem ilyen örömteli, ha nem sikerül véglegesen megsemmisíteni, amikor ez lenne a célunk. Éppen ezért mutatunk ma egy olyan alkalmazást, amellyel a fájlok törlése véglegesen és biztonságosan megoldható. Ha ezzel törlünk valamit, szinte teljesen esélytelen, hogy azt még valaki újra előszedje ugyanarról az adathordozóról.

iShredder: fájlok törlése véglegesen és biztonságosan

Nemrég bemutattunk már egy Protectstar programot, amellyel macOS alatt lehetett jelszavas védelem alá vonni a programok indítását. Mai tesztalanyunk, az iShredder szintén e cég alkotása. A program – amely elérhető Windowsra és macOS-re egyaránt – arra hivatott, hogy véglegesen tudjunk vele likvidálni fájlokat a merevlemezekről, SSD-kről, memóriakártyákról, pendrájvokról. A két rendszerre készült változat az alap lehetőségeit tekintve ugyanarra képes, csak a felületük és a belső működésük tér el, az adott rendszer követelményeinek megfelelően. Mi most a macOS verziót teszteltük, abból is a Military változatot, ami elsőre talán ijesztően hangzik, de valójában arról van “csak” szó, hogy ez a verzió több fájltörlési eljárás közül enged választani, mint a többi változat. Emellett a windowsos verzióban akad pár extra művelet is.

De mielőtt belevágnánk, tisztázzuk, miért nem elég a hagyományos törlési eljárás, ha valamitől végleg szabadulnánk. Nos, a népszerű operációs rendszerek a fájlok törlésekor (miután ürítjük a Lomtárat, vagy ha az eleve ki volt kapcsolva, akkor a törlési utastíás pillanatában) valójában nem törlik a fájlt, csak az adott fájlrendszernek megfelelő módon “kihúzzák” azt a felhasználók számára látható adatok listájáról. Vagyis az adott állomány fizikailag ott marad a tárolón, ahol volt, de a rendszer nem jeleníti meg sehol (értelemszerűen a rejtett fájlok között sem) a felhasználók számára. Ettől még azonban egy ideig visszaállítható marad az e célra szakosodott alkalmazások számára.

A visszaállítás lehetősége elvileg nem örökéletű, hiszen a rendszer a törölt fájlok helyét már szabad prédaként kezeli, s a soron következő fájlműveletek előbb-utóbb felülírják a törölt állományok fizikai helyét. Ezt persze előre nem nagyon lehet kiszámítani, szóval simán lehet, hogy egy töröltnek hitt, kényes szerződést még hetekkel később is vissza lehet állítani, ami nem feltétlenül jó hír. Az SSD-k esetében ráadásul erre nagyobb az esély, mivel másként működnek, mint a hagyományos HDD-k. Ha pedig a törlés (beleértve egy formázást is) azért történik, mert mondjuk eladnánk a notebookot, asztali PC-t mindenestül, akkor elég nagy a rizikó, hogy leendő gazda vissza tud állítani általunk töröltnek hitt fájlokat az adott gépről. Márpedig ez akkor is rizikós, ha nem ügyvédi iroda vagyunk, hanem a világ legegyszerűbb felhasználói, akiknek nincs rejtegetnivalója. De tényleg nincs? Se személyes adatok, se jelszavak, se fontos szerződések, se privát jegyzetek, fotók, videók? Na ugye… Az iShredderhez hasonló programok arról tudnak gondoskodni, hogy a törlésre szánt adatok (akár egy merevlemez teljes tartalma) visszaállíthatatlan legyen. Ezt úgy érik el, hogy különféle módszerekkel, többszörösen felülírják az adott fájlok fizikai helyét. Így a visszaállítás gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Főbb funkciók Macen

Az iShredder Mac 3 változatában a gép jellemzőit összefoglaló Dashboard felület mellett találjuk a leglényegesebb funkciót: ez a Data Erase. Itt egyszerű fogd és dobd módszerrel válogathatjuk össze a megsemmisítésre váró fájlokat a különféle adathordozókról, majd a törlési metódus (erről később részletesen szót ejtünk) kiválasztása után, a Start gombra kattintva máris következhet a fájlok végleges, visszaállíthatatlan törlése. Ugyanezt a funkciót elérjük amúgy a Finder helyi menüjében is, így kijelölt fájlokat akár közvetlenül a Finderben is megsemmisíthetünk a helyi menüjének Services / Delete with iShredder Mac 3 menüpontjában.

A következő lehetőség a Freespace Erase elnevezést kapta, s ennek megfelelően arról gondoskodik, hogy a merevlemezen éppen szabadként jelzett helyre eső törölt fájlok nyomait tüntesse el. Az eljárás itt is rém egyszerű: kiválasztjuk a kérdéses meghatót, a törléshez használandó algoritmust, majd a Start gombbal indítható is a törlés.

A Temporary Data rész nagyon hasonít az előzőre, csak itt a meghajtók helyett a rendszernaplók, átmeneti fájlok, cache, böngészési előzmények stb. likvidálhatók örökre.

Végül ott az Erasure reports, amely már nem egy újabb törlési mechanizmus, hanem egy gyűjtemény a korábbi törlések naplóiról. Merthogy ha kérjük, a program minden törlésről részletes (akár aláírással is ellátható) dokumentációt is készít, PDF formátumban.

Így céges felhasználás esetén nyoma maradhat annak, melyik fájlt, mikor (kezdési és befejezési időponttal), milyen algoritmussal, melyik gépen törölték. Eltehetjük PDF-ként, vagy nyomtathatjuk és iktatható.

Extra funkciók Windowson

A windowsos verziók alapvetően ugyanazt tudják, amit fentebb leírtunk a macOS változatnál, csak választható fülek elnevezései térnek el, illetve ott külön szedték az átmeneti fájlok (paging fájlok, átmeneti állományok, Lomtár) és az internetes fájlok törlésére vonatkozó részt.

Emellett a Windows változatban van egy Move Securely funkció, amely gondoskodik róla, hogy a fájlok mozgatásakor az eredeti helyen törlésre kerülő állományok se legyenek visszaállíthatók onnan. Illetve Windows alatt van egy Erase Partitions funkció is, amely komplett partíciók tartalmának megsemmisítésére képes (mint már írtuk, a formázás nem elég erre).

Likvidáljunk fájlokat, kormányzati megoldásokkal

Fentebb többször említettük a törlési algoritmus kiválasztását. Ez tulajdonképpen a legfontosabb része az iShreddernek mindkét rendszer alatt.

A törlési eljárások közötti alapvető különbség, hogy hányszor és milyen módszerekkel történik a törölt fájlok fizikai helyének felülírása. Minél többször történik felülírás, annál biztosabb, hogy nem lehet visszaállítani a megsemmisített állományt. Értelemszerűen minél többször kerül felülírásra valami, annál tovább tart a folyamat is, így ha nagy. több száz MB-os fájloktól szabadulunk egyszerre és mondjuk a brutálisnak tűnő ötvenszeres (60 Cycles: Protectstar SDA 2007) eljárást választjuk, akkor nyugodtan elmehetünk kávézni. Cserébe viszont ember nem lesz, aki még egyszer újraalkotja az eredeti fájlokat. Szerencsére akadnak azért kevesebb körből álló, de biztonságos eljárások, mint a 7 Cycles: NATO Standard, a 4 Cycles: Protectstar ASDA 2017, vagy a 3 Cycles: US Army AR380-19. A Pro változatban amúgy 11, a Military verzióban pedig 18 eljárás közül választhatunk. Akadnak 1-2-3-4-5-7-8-35-50 körös megoldások, amelyek amúgy abban is különböznek, hogy milyen adatokkal (véletlenszerű, 0, fix értékek stb.) végzik a felülírást. A több körösek általában körönként váltogatják a felülírási mintázatot, sőt, akad olyan, amelyik AES-256 bites titkosítási eljárást is bevet és még visszaellenőrzésről is gondoskodik.

Külön érdekesség az iShredderben, hogy nem csak a hagyományos HHD-k, hanem az amúgy eltérő működési elvű SSD-k esetében is képes biztonságos törlésre. Ehhez külön az flash-meghajtókhoz és SSD-khez fejlesztett algoritmusokat tudunk kiválasztani (például 4 Cycles: DoD 5220.22-M E for SSD, vagy a 1 Cycle: 0XFF for SSD). Működési elvéből adódóan az SSD-nek nem előnyös, ha gyakran végzünk rajra extra (felül)írási műveleteket, így ha feltétlenül végleges törlésre adjuk a fejünket, ne használjuk, csak az SSD-re optimalizált törlési algoritmusokat az iShredderben. Ha pedig a gép eladása mellett döntünk, érdemes az SSD gyártók által biztosított hivatalos alkalmazást alkalmazni az SSD teljes törléshez. Így a leendő tulajdonos nem férhet hozzá az eredeti adatokhoz, de nem is egy leharcolt, jócskán csökkentett élettartamú SSD-t kap a gépben.

Mindenesetre a programban az algoritmus kínálat meglehetősen bőséges. A HDD-khez válogathatunk kedvünkre. Vannak kormányzati szervek által is használt erősebb megoldások, de választhatunk kevésbé alapos, viszont jóval gyorsabb algoritmust is. Sok esetben utóbbiak is megteszik, de ha tényleg biztosra akarunk menni, szánjunk időt egy megbízható, több körös algoritmusra. Bármelyiket is választjuk, részletes – angol nyelvű – leírást kapunk annak működéséről

Összegzésül

Mindent egybevetve az iShredder az egyik legjobb fájlmegsemmisítő program, amellyel az elmúlt években találkoztunk. Mind HDD-k, mind SSD-k, mind pendrájvok esetében megbízhatóan tette a dolgát. A macOS verzió abszolút flottul működött a tesztek során. A program felülete átlátható, használata egyszerű, a riport készítési funkció pedig nagyon jól jöhet a céges felhasználóknak, ha az elvégzett törléseket dokumentálni is kell.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy ha a Disk Drillt is használjuk a gépen, amelynél be lehet állítani egy úgynevezett Recovery Vault üzemmódot, akkor ki kell kapcsolni ezt a funkciót. Bekapcsolt állapotában ugyanis a Disk Drill minden törlésre kerülő fájlról egy rejtett biztonsági mentést készít (így garantálja, hogy a véletlenül törölt fájlokat akár napokkal később is visszaszerezhessük). Ebben az esetben hiába likvidálja lelkiismeretesen az iShredder az eredetit, a Disk Drill a sebtiben készült biztonsági mentésből vissza tudja hozni a korábbi tartalmat. Szóval a két funkció üti egymást. Ha a Disk Drill Recovery Vault funkcióját letiltjuk, akkor már nem tesz keresztbe a végleges törlésnek. Természetesen ettől még a véletlenül törölt fájlokat jó eséllyel képes marad visszaállítani, de az iShredderrel megsemmisített állományok eredeti tartalmát már sem a Disk Drill, sem más hasonló program nem tudja visszahozni a halálból.

Az iShredderből több változat létezik. Macre a legolcsóbb Professional változat már 20 USD-s áron a miénk lehet. Az általunk tesztelt Military verzió is csak 30 USD. Ezért az árért 1 éves terméktámogatást kapunk, de van 3 éves metódus is. A Windowsos változatnál 30 USD-t kell fizetnünk a Professional változatért, de mivel több variáció is van, érdemes az alábbi táblázatban megnézni, melyikre van leginkább szükségünk.

Ne maradjon le erről sem!