Törölt fájl visszaállítása egyszerűen használható, de vérprofi programmal

Adataink biztonságáról több rétegben érdemes gondoskodni. A kiberbűnözők ellen védhetjük kényes dokumentumainkat titkosítással, a véletlen adatvesztés ellen pedig biztonsági mentések készítésével. Furcsa módon az elsővel kevesen foglalkoznak jelenleg, a másodikról viszont a többség azért már hallott, csak valamiért nem nagyon alkalmazza. Pedig ma már hatalmas tárolókapacitású külső merevlemezek és SSD-k, illetve temérdek, elérhető árú felhőszolgáltatás áll rendelkezésünkre, hogy a fontos állományainkról biztonsági mentést készíthessünk. Ennek ellenére még mindig sokan járnak pórul fontos dokumentumaik véletlen, a Lomtárból sem visszaállítható törlésével, vagy így a nyár vége felé közeledve a nyaralási fotók figyelmetlenségből törtnő törlésével. Egy törölt fájl visszaállítása sokszor megoldható a Lomtárból, feltéve, hogy nem űrítettük, vagy éppen nem kapcsoltuk ki eleve a funkciót a fájlműveletek gyorsítása végett. De mi van akkor, ha már a Lomtárban sincs ott, amit töröltünk? Pláne, ha már napokkal ezelőtt töröltük a kérdéses fájlokat, vagy formáztunk le mondjuk egy memóriakártyát, pendrájvot. Van még esélyünk visszanyerni valahogy a likvidált állományokat? Nos, bár rizikós a dolog, de azért nem teljesen reménytelen!

A visszaállítás feltételei

Első körben értelemszerűen szükségünk lesz egy olyan programra, amely hajlandó megtenni nekünk azt a szívességet, hogy átnézi a kérdéses meghajtót és megpróbálja visszaállítani az elvileg már véglegesen törölt fájlokat.

Az eljárás alapja, hogy a rendszerek a fájlok törlését több lépésben végzik el. Nagyon leegyszerűsítve: ha töröltünk egy állományt, azt egészen addig – rejtetten – tárolja az adathordozó, amíg valamilyen írási művelet nem történik az érintett a területen. Vagyis idővel, ahogy másolgatunk, vagy akár szimplán internetezünk (ilyenkor írási művelet például a sütik mentése), az egykor volt fájlok fizikai helyét is elfoglalja valamilyen új adat. Addig azonban, amíg ez nem történik meg, a megfelelő alkalmazások képesek ezekből az adattöredékekből visszaállítani az eredeti fájlt.

Persze a pusztulás lehet részleges is, ha csak egy szeletét írja felül a rendszer kérdéses állománynak. Ezzel ugyanis nem foglalkozik. Ilyenkor a visszaállítás is csak részben lehet sikeres, így a visszaállított fájl használhatósága attól is függ majd, milyen formátumról van szó. Van ugyanis, amit sérültként is meg lehet még nyitni (legfeljebb egy része hiányzik), s akad olyan, ami így olyan, mintha már nem lenne meg belőle semmi.

Lényeg, hogy az alábbi program hatalmas segítséget jelenthet, ha valaki visszaállítana véletlenül törölt állományokat, legyen szó akár képről, dokumentumról, videóról, vagy más fájltípusról. S mindezt a feladat bonyolultságához képest egészen egyszerűen megoldhatjuk vele.

Disk Drill 4 Pro: törölt fájl visszaállítása egyszerűen, de hatékonyan

A Disk Drill nem először szerepel nálunk. Korábban teszteltük már az akkor aktuális verziót, amely Windowson és macOS alatt egyaránt használható volt. A Disk Drill 4 továbbra is támogatja mindkét rendszert, de mi most a windowsos változatot próbáltuk ki. A felhasználó szemszögéből nagy különbség egyébként nincs.

Az új verzió egyik nagy előnye, hogy sokat szelídült a felhasználói felület. Kezdőknek is van esélye használni a programot: gyakorlatilag egyetlen kattintással elindíthatjuk a kérdéses adathordozó átvizsgálását (ha több kattintásra is hajlandóak vagyunk, akkor választhatunk gyors vagy alapos átvizsgálási módok között). Egy ilyen vizsgálat még gyors gépek esetén is sokáig tart (pedig az új verzió gyorsult is elődeihez képest), különösen, ha egy méretesebb merevlemezt nézetünk át a programmal. 

Szerencsére a Disk Drill 4 lehetőséget ad arra is, hogy a vizsgálat ideje alatt már átnézhessük a találati listát, így ha közben megkerül, ami elveszett, nem feltétlenül kell végigvárnunk a teljes procedúrát. A fellelt fájlok neve sokszor nem azonos az eredeti fájlnévvel. Ilyenkor a beazonosítást nagyban segíti a gyors előnézet. A Disk Drill 4 már több mint 400 fájltípusról tud nekünk előnézetet adni. A RAW típusoknak és az exFAT-ot használó adathordozóknak fokozott figyelmet szenteltek a készítők, így a fotósok fellélegezhetnek: van esély a véletlenül formázott memóriakártyák adatainak visszaállítására.

Az áttekinthetőség érdekében nem csak az adathordozó saját könyvtárstruktúrája alapján nézhetjük át a fellelt adatokat, hanem fájltípus szerint is. A Disk Drill egy listába tudja válogatni a képeket, videókat, dokumentumokat, hangfájlokat stb. Ez önmagában is gyorsítja a munkát, de ezen felül van keresési és szűrési (például dátum) lehetőség is. 

Fontos tudni: bármilyen adathordozón történt is az adatvesztés, ha lehet, kerüljük el, hogy ugyanarra próbáljuk meg visszaállítani a törölt fájlokat. Ilyenkor ugyanis a fájlok visszaállítása is írási művelettel jár, ami menet közben is ronthatja a többi állomány megfelelő visszaállításának esélyeit. Gyakorlatilag magunk alatt vágjuk a fát, ha ugyanoda igyekszünk visszaállítani a törölt, ahol eredetileg volt. 

Használjunk erre inkább valamilyen külső meghajtót, vagy ha eleve egy memóriakártyáról van szó, akkor a számítógép merevlemezére kerüljenek inkább az újjászülető állományok.

A Disk Drill 4 ezt az intelmet kicsit oldja azzal, hogy képes virtuális meghajtó létrehozására, hogy aztán arra állítsa vissza egykor szebb időket megélt dokumentumainkat, képeinket.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Disk Drill 4 kifejezetten jó választás, ha szeretnénk felkészülten várni egy esetleges adatvesztést. Mellesleg nem árt az ilyen programokat előre telepíteni, mert ha az adatvesztést elszenvedő merevlemezre telepítünk, ugyancsak kockáztatjuk, hogy felülírunk valamit (alternatívaként futtathatjuk a programot egy pendrájvról). 

A program sajnos csak részben ingyenes, 500 MB-os határig díjmentesen hajlandó visszaállítani elveszett fájljainkat. Ha ennél nagyobb a veszteség, vagy kihasználnánk a Pro változat további (extráit (például a hatékonyabb keresést), akkor viszont szükségünk lesz egy regisztrációs kulcsra a programhoz, amelyet a készítők oldalán vásárolhatunk meg.

Ne maradjon le erről sem!