Törölt fájlok visszaállítása Windowson és macOS-en

Mint az már többször szóba került nálunk, a rendszerek törlés funkciója első körben valójában nem törli a kérdéses fájlt az adathordozóról, csak kvázi leradírozza azt a fájlokat mutató térképről. Így a felhasználó és a rendszer számára a kérdéses állomány megszűnik létezni, valójában azonban még sokáig ott marad a merevlemezen vagy pendrájvon. Egészen addig, amíg az újabb és újabb fájlműveletek (másolások, telepítések stb.) apránként felül nem írják a fizikai helyét is. Ennek köszönhetően a megfelelő alkalmazások segítségével a véletlenül törölt – és már a Lomtárból is ürített – fájlokat visszaszerezhetjük egy ideig a memóriakártyákról, háttértárakról. Most megmutatjuk, miként oldható meg a törölt fájlok visszaállítása Windowson és macOS-en.

Pár jótanács mielőtt belekezdünk

A következőkben összefoglaljuk, melyek – szerintünk – a legjobb programok erre a célra, azonban előtte pár jótanács, melyek mindegyik alkalmazás esetében érvényesek.

Mivel a fájlok visszaállításának előfeltétele, hogy eredeti helyüket ne kezdje el felülírni a rendszer, így érdemes csínján bánni a fájlműveletekkel az adott meghajtón. Egy telepítési folyamat szintén fájlműveletekkel jár, így akkor járunk a legjobban, ha a visszaállítást végző programot nem ugyanarra a meghajtóra kezdjük el telepíteni, amelyiken a visszaállítandó fájlok találhatók. Vagyis ha a rendszer merevlemezén sikerült véletlenül törölni pár fontos dokumentumot és van másodlagos merevlemez is a gépben, akkor inkább ez utóbbira tegyük fel az alkalmazást. Ha hajlamosak vagyunk gyakran mellényúlni a fájlokat illetően, érdemesebb eleve a gépen tartani egy fájlvisszaállító szoftvert. Ennek több előnye is lehet: így nem kell utólag telepíteni, illetve mint azt mindjárt megmutatjuk, vannak olyan alkalmazások, amelyek megelőzésre is képesek. Emellett akadnak programok, amelyek telepítés nélkül is használhatók, így ezeket akár egy pendrájvról vagy külső merevlemezről is elindíthatjuk.

Ugyanezen ok miatt a visszaállítást sem érdemes ugyanarra az adathordozóra végezni, amelyről a törölt fájlokat visszaszereznénk. Ilyenkor ugyanis a visszaállítási folyamat maga tehet tönkre korábban törölt fájlokat. Vagyis ha egy memóriakártyáról állítanánk vissza a véletlenül törölt szülinapi fotókat, akkor a visszaállított képeket inkább a számítógép merevlemezére másoltassuk a kártyáról a programmal.

Egyik ilyen alkalmazás sem képes csodákra. Ha a törölt fájl már részben vagy egészben felülíródott, az erősen rontja az esélyeinket. Így főleg akkor érhetünk el sikert, ha még időben észrevesszük a malőrt. Emellett a direkt visszaállíthatatlanul – például az iShredder programmal – törölt fájlokhoz történő hozzájutás is lehetetlen általában az alábbi programokkal.

Mindegyik itt következő programra igaz, hogy nem csak a számítógép merevlemezén, hanem a memóriakártyákon, pendrájvokon, külső merevlemezeken történő fájlvisszaállításra egyaránt bevethetjük őket.

Törölt fájlok visszaállítása Windowson

Windowson meglehetősen nagy a választék a fájlok visszaállítására szakosodott szoftverekből. Az ingyenes felhozatal legjobbja szerintünk a Recuva, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet. A programot a Ccleaner készítőinek köszönhetjük, így a minőségére nem lehet panaszunk. A kezdők támaszkodhatnak a Varázslós felületre, amely lépésről lépésre végigvezet a folyamaton: elsőként kiválaszthatjuk, milyen típusú fájlokat állítanánk vissza (kép, zene, dokumentum stb.), majd szépen végigmehetünk a további lépéseken, egészen a visszaállításig. Van mélyvizsgálati funkciója is, amely jóval hatékonyabb, viszont akár órákig is képes elvizsgálódni egy nagyobb háttértáron.

A program a fellelt fájlmaradványok esetében jelöli azt is, hogy mekkora az esély a visszaállításra. Használatát megkönnyítheti, hogy magyar nyelvű felülettel is beüzemelhető, a hatékonyság fokozása érdekében pedig van hordozható (portable) üzemmódja is, így akár egy pendrájvról, telepítés nélkül is elindíthatjuk.

Másik kedvencünk a fizetős felhozatalból került ki: ez a Disk Drill, amelyről itt írtunk részletes tesztet. Van amúgy belőle ingyenes változat is, de abban korlátozva van a visszaállítható adatok mennyisége, így bár villám segítsének megteszi, de a Pro verzió praktikusabb hosszú távon. Amellett, hogy mind gyors felülvizsgálattal, mind mélyvizsgálattal nekivághatunk a visszaállítási folyamatnak, van egy extra védelmi mechanizmus is a programban: ha bekapcsoljuk egy meghajtó védelmét, akkor a törölt fájlokról rejtett biztonsági mentést készít egy erre a célra elkülönített területen. Ehhez ugyan le kell mondanunk némi szabad helyről a merevlemezen, de cserébe sokkal nagyobb esélyünk lesz a véletlenül törölt fájlok visszaállítására. A megoldás amúgy olyan jól működik, hogy amikor anno egy a fájlok megsemmisítésére szakosodott programot teszteltünk a Disk Drillel védett gépen, a Disk Drill a többszörös felülírással megsemmisített fájlokat is fél kézzel előhúzta újból. Persze nem a többszörösen felülírt verziót tudta helyreállítani ilyenkor, hanem a rejtett tárhelyről szedte elő a kérdéses fájl biztonsági mentését. Szóval ha a gépen előre telepítjük a Disk Drillt, aligha érhet minket meglepetés. Ellenben ha szükségünk van egyes privát fájlok végleges megsemmisítésére is, kapcsoljuk ki az adott meghajtón a Disk Drill megelőző védelmét.

A dedikált fájlvisszaállítókon kívül egyébként akadnak rendszerkarbantartó programcsomagok is, amelyek tartalmaznak ilyen programot. Így például aki rendelkezik az Ashampoo WinOptimizerrel, annak a fájlok visszaállításához is kéznél van minden benne.

Törölt fájlok visszaállítása macOS-en

Ha macOS alatt van szükségünk egy megbízható fájlvisszaállítóra, a legjobb választás – hasonlóan a Windowshoz – itt is a Disk Drill lehet. Erről anno itt írtunk részletes tesztet. A program ugyanazt nyújtja Macen, mint Windowson, de a fájlok visszaállítása mellett akadnak külön letölthető, ingyenes extrái is: mutatja a meghajtók S.M.A.R.T. állapotát, képes szabad helyet felszabadítani a felesleges fájlok eltávolításával, kereshetünk vele duplikátumokat, létrehozhatunk a visszaállításhoz bootolható pendrájvot, és segíthet a biztonsági mentésben is.

Értelemszerűen az alap program profilja azért itt is a fájlok visszaállítása, amely szintén történhet gyors- vagy mélyvizsgálattal. Utóbbi sokáig tart, viszont nagyobb az esély, hogy sikerrel járunk.

A Disk Drill macOS alatt is képes a meghajtók megelőző védelmére. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, lekerít magának egy kisebb – a felhasználó számára láthatatlan – területet a meghajtón és a fájlok törlésekor rejtett biztonsági mentést készít azokról. Így a visszaállítás gyorsabb és biztosabb is, ha utólag meggondoljuk magunkat a törölt állományok sorsát illetően. Itt is igaz, hogy ha olykor konkrétan a privát, de már feleslegessé vált fájlok törlése a célunk, akkor kapcsoljuk ki ezt a megelőző funkciót, mert amíg aktív, hiába törlünk akár ötvenszeres felülírással egy állományt, a biztonsági tartalékból simán újra előszedi nekünk – vagy másnak – a Disk Drill a mentett verziót.

A Disk Drill maces verziója megvásárolható önáló programként, de ha valaki már Setapp előfizető, akkor megtalálja abban a gyűjteményben is, így egy mozdulattal telepítheti a gépre. Van belőle ingyenes változat is, amellyel maximum 500 MB adatot lehet visszaállítani.

A maces Disk Drillel a törölt fájlok visszaállítása adott esetben okostelefonon is megoldható. Mind iPhone-ok, mind androidos okostelefonok esetében bevethető, ha véletlenül olyan dokumentumot, fotót, videót stb. sikerült törölnünk a készüléken, amelyre mégis szükségünk lenne.

Fájlok visszaállíthatatlan, végleges törlése

Mint a fentiekből is kiderülhetett, ha egy állomány eredeti helyét elkezdjük felülírni, előbb utóbb képtelenség lesz visszaállítani azt. Ez egy idő után automatikusan végbemegy, ahogy használjuk a gépet vagy újra elkezdünk fotózni ugyanarra a memóriakártyára stb. Sőt! Pár hete mutattunk be olyan programokat, melyekkel visszaállíthatatlan módon lehet törölni fájlokat a számítógépről, illetve az okostelefonról. Ezek a programok többszörösen felülírják (különféle, választható algoritmusok segítségével) a megsemmisítendő állományokat. Ezek a programok adott esetben még titkosítást is bevetnek a felülírási procedúrákon túl, így gyakorlatilag képtelenség visszaszerezni az így törölt fájlokat. Ennek is megvan azonban az előnye: ha olyan állományokat törlünk, amelyek érzékeny, privát információkat tartalmaztak, és nem szeretnénk, ha valaha is illetéktelen kezekbe kerülnének, érdemes bevetni az ilyen fájlmegsemmisítőket. Ha eladjuk használt számítógépünket, szintén érdemes ilyen módon megszabadulni a kritikus fájloktól, mert valójában még a merevlemez formázása után is van esély a fájlok visszaállítására.

Ne maradjon le erről sem!