Fájlok végleges törlése Androidon, akár a használt telefon eladása előtt is

Nemrég mutattunk egy kifejezetten profi fájlmegsemmisítő alkalmazást Windowsra és macOS-re, amelyikkel adott esetben akár a kormányzatok és hadseregek algoritmusait használva is törölhetünk állományokat a számítógépről és külső adathordozókról úgy, hogy azokat semmilyen erre szakosodott alkalmazással ne lehessen visszaállítani. Kiváló megoldás privát, kényes dokumentumok, szerződések, fotók stb. végleges megsemmisítésére. De mi van akkor, ha ugyanerre az eljárásra lenne szükségünk olykor az okostelefonon is? Ma mutatunk egy appot, amellyel megoldható a fájlok végleges törlése Androidon. Így akár napi szinten is likvidálhatunk a telefonról privát dokumentumokat vagy képeket, illetve jól jöhet ez a megoldás akkor is, ha épp a készülék eladásán gondolkodunk. Bár a rendszerek a visszaállításkor elvileg igyekeznek megoldani, hogy a törlésre kerülő adatok ne legyenek visszaállíthatók, ez általában nem kellően precíz megoldás. Az alábbi programmal viszont biztosan visszaállíthatatlan módon törölhetjük a kényes adatokat a készülékről, mielőtt az máshoz kerülne.

iShredder Android: fájlok végleges törlése Androidon

Hasonlóan a korábban bemutatott Windows és macOS alkalmazásokhoz, az iShredder Android is a Protectstar cég terméke, s a működési elve is azonos az asztali verziókéval. Az alap tétel az, hogy a fájlokat a rendszerek a törlési folyamat során valójában nem törlik a fizikai helyükről, csak a rendszer – és a felhasználó – számára teszik láthatatlanná azokat (kvázi lekerülnek a fájl-térképről). A későbbi fájlműveletek során aztán – előbb általában részlegesen, idővel teljesen – felülíródik az állományok fizikai helye is, de amíg ez nem történik meg, az adott fájl a megfelelő programok segítségével visszaállítható. Ez jól jön a véletlenül törölt szülinapi fotók visszaállításakor, de kevésbé örömteli lehetőség, ha direkt akarunk megszabadulni privát állományoktól, valóban örökre. Ráadásul a HDD-kkel szemben, az SSD-knél és a különféle flash memóriáknál azok eltérő működése miatt a tökéletes felülírás nem mindig egyszerű.

Az iShredder ezen segíthet. Számára mindegy, hogy HDD, SSD, vagy egy pendrájv az adathordozó, különféle – választható – algoritmusok segítségével többszörösen is képes felülírni a törölt fájlokat, így azok eredeti tartalma még akkor sem állítható vissza, ha amúgy egy e célra kitalált program (például a Disk Drill) be is tudja azonosítani magát a fájlt és megpróbálja visszahozni a halálból.

Ugyanúgy, mint a Windows és macOS változatnál, itt is többféle kiadást találunk a programból, amelyek alapvetően a használható törlési algoritmusokban különböznek egymástól. Mi ezúttal is a Military verziót teszteltük, amely elsősorban abban különbözik a többitől, hogy többféle, kormányzatok és hadseregek által használt eljárást tesz elérhetővé a felhasználóknak. Így aztán az egyszeres (0xFF, 0x00, véletlenszerű adatokkal történő stb.) felülírások mellett 35 (Gutmann) vagy 50 (ProtectStar SDA) alkalmas felülírást és kérhetünk. A végletek között pedig olyanok szerepelnek, mint a – szabványokat követő – háromszoros US AR380-19, ötszörös DoD 5220.22 ECE, hétszeres NATO Standard stb. A Military verzió jelenleg 23 különböző eljárást tartalmaz a program, a Pro pedig 13 módszerrel tudja elpusztítani a fájlokat. Minden eljárásról részletes infót kérhetünk a mellette látható i gombot megérintve.

Értelemszerűen nem mindig éri meg a legdurvább megoldást választani, hiszen minél többször kell felülírni a fájlt, annál tovább tart a művelet. Így ha sok és/vagy méretes állomány kerül törlésre, akár egy kényelmes kávézás is beleférhet mellette. Pár dokumentum vagy kép azonban csak másodpercek kérdése a 35-szörös felülírással is.

A fájlok törlésére használhatjuk az iShredder Android beépített fájlkezelőjét, így gyakorlatilag bármely mappához hozzáférünk, beleértve a csatlakoztatott memóriakártyákat, vagy akár pendrájvokat is. A fájlkezelőben kiválasztjuk, mely fájloktól szabadulnánk, majd kiválasztjuk a kívánt törlési algoritmust, a következő körben pedig búcsút inthetünk a kérdéses fájloknak.

Ha bekapcsoljuk a funkciót – alapértelmezésben is így van -, akkor a törlés tényéről naplót is készít a program, így láthatjuk, hogy mit, mikor, mennyi idő alatt likvidáltunk. Ezt a naplót később visszanézhetjük a telefonon is, de adott esetben PDF fájlként megosztható bármely erre alkalmas appban, vagyis átküldhetjük bárkinek e-mailben, chaten stb., vagy eltárolhatjuk a felhőtárhelyünkön is.

Fájlok végleges törlése akár a használt telefon eladása előtt is

A beépített fájlkezelő mellett az iShredder Android rendelkezik egy Selective erasing funkcióval is. Ez különféle előre definiált műveletsorokat hajthat végre:

  • Felülírhatja a telefonon a szabad helyet, hogy ha van az adott területen visszaállítható fájl, akkor az végleg megsemmisüljön.
  • Biztonságosan törölheti rendszermappák (például Downloads) és alkalmazások cache tárolóinak tartalmát

Ezekkel pár mozdulat csupán, hogy minden, korábban hagyományos módon törölt adatot visszaállíthatatlanná tegyünk a telefonon. Érdemes persze nagyon csínján bánni a dologgal, hiszen ha így törlünk valamit (vagy írjuk felül a korábban törölt fájlok helyét), akkor azt nem fogjuk tudni sehogy visszaszerezni.

Az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy a telefon eladása előtt nem csak manuálisan érdemes törölni mindent, hanem a rendszer saját visszaállítási funkciójával is gyári állapotba kell hozni a készüléket. Így a dokumentumok, fájlok, adatok mellett a felvett online fiókok (Gmail stb.), mentett jelszavak stb. is eltávolításra kerülnek a készülékről. A két módszer együtt már elég jó eséllyel megakadályozza, hogy a telefonról ne tudják visszaszerezni az adatainkat.

Összegzésül

Mindent egybevetve az iShredder Android az egyik legegyszerűbben használható és leghatékonyabbnak tűnő fájlmegsemmisítő Androidra. Az alap verzió ugyan ingyenes, de ahogy az lenni szokott, itt is a fizetős változatok az igazán jól használhatók. Szóval ha komolyan szükségünk van rá, hogy véglegesen töröljünk fájlokat az androidos okostelefonon, akkor érdemes beruházni legalább a Pro változatba.

Ne maradjon le erről sem!