A Windows 10 karbantartása és tuningolása hatékonyan és egyszerűen

Nem is olyan régen csokorba szedtük a legjobb Windows optimalizáló szoftvereket, amelyek közül néhány ingyen is használható. Ma e gyűjtemény egyik darabjának frissítésére hívánk fel a figyelmet. Megjelent ugyanis az Ashampoo WinOptimizer 18, amellyel a Windows 10 karbantartása és tuningolása hatékonyan, mégis nagyon egyszerűen megoldható.

Ashampoo WinOptimizer: a Windows 10 karbantartása és tuningolása

Az Ashampoo meglehetősen termékenynek mondható, a szoftverei frissítését illetően. Évente egyszer minimum érkezik új verzió a fontosabb nevekből. Márpedig az Ashampoo WinOptimizer meglehetőségen fontos névnek számít a cég életében, hiszen több mint egy évtizede az egyik legnépszerűbb Windows-tuningoló alkalmazás.

Természetesen egy év alatt nem fordul akkorát a világ a Windows takarítását és karbantartását illetően, hogy bődületes újdonságokkal rukkolhatnának elő. Ennek ellenére azt kell mondjuk, hogy a WinOptimizer 18-ra váltás azoknak is jól jöhet, akik az előző változatot használják, azoknak pedig végképp, akik korábbi verziót nyúznak.

Hasonlóan az eddigi kiadásokhoz, ez a program is kétféle megközelítést kínál a rendszer karbantartásához: 1 kattintásos, vagy részletekben elmerülő, önálló tudásra épülú folyamatot. Az első értelemszerűen a kezdők számára praktikus, hiszen gyakorlatilag nulla szakértelemmel is elvégezhetik azokat a műveleteket, amelyekkel helyet szabadíthatnak fel a háttértáron, eltávolíthatják a privát szférájukra veszélyes sütiket, és optimalizálhatják a rendszer beállításait a Windows gyorsabb és stabilabb működéséhez.

A haladó felhasználókat természetesen semmi sem akadályozza, hogy ugyanezt a kényelmet élvezzék, de ha valaki jobban szereti a saját kezébe venni az irányítást, a program kategóriákra bontva ajánlja fel az ehhez szükséges eszközöket. Így még mindig kényelmesen, egy felületről tudunk rendszerbeállításokat módosítani, folyamatokat optimalizálni, programokat letiltani, rendszerelemzést végezni, felesleges fájlokat eltüntetni stb., de megvan a lehetőség, hogy az összes opciót magunk kapcsolgassuk, belátásunk szerint.

A program nagyjából az eddig megszokott felépítésben kategorizálja funkcióit:

  • Áttekintés: ezen a felületen a legfontosabb funkciók vizsgálatainak összefoglalóját találjuk, s innen indíthatjuk el a karbantartási folyamatokat, egy kattintással.
  • Automatika: ahogy eddig, most is itt kapcsolhatók be a rendszert automatikusan optimalizáció funkciók. Idomíthatjuk vele a Windows működését irodai munkához, vagy akár játékhoz is. A kevésbé fontos háttérfolyamatokat a választott elfoglaltságnak megfelelően leállítja a WinOptimizer, így felszabadítva a rendszer erőforrásait, hogy pörgősebb legyen a játék és gördülékenyebb a munka. Ha végzetünk, minden visszaáll az eredeti felállásba.
  • Minden modul: itt az összes WinOptimizer lehetőséget elérhetjük. Nem csak a karbantartási modulokat, hanem olyan extra eszközöket is, mint a fájlok visszaállíthatatlan törlését megoldó alprogram, vagy épp ennek ellentéte, a véletlenül törölt fájlok visszaállítását végző app. De van itt fájltitkosító- és daraboló, betűtípus-menedzser, a helyi Windows menüjének szerkesztésére alkalmas felület, duplikáció-kereső stb. Tényleg sok olyan extrát sűrítettek bele, amit amúgy külön programként kellene megvennünk máshol. Emellett itt érjük el közvetlenül a memóriatakarítót, töredezettség-mentesítőt, SSD optimalizálót, energiatakarékosság optimalizálót, Registry takarítót, illetve a rendszerinformációs és rendszertesztelő modulokat is. De ott van még az Auto-Clean funkció is, amely automatikusan takarítja a felesleges átmeneti fájlokat, amikor például bezárjuk a böngészőt.
  • Rendbetétel: itt a legfontosabb karbvantartó funkciókat indíthatjuk el.
  • Optimalizálás: a háttérben futó szolgáltatások, alkalmazások, az automatikusan elinduló programok megregulázásához és a magánszféra védelméhez találunk itt eszközöket.
  • Információ: részletes rendszerinformációt (hardver és szoftver) kérhetünk, illetve a Benchmark funkció segítségével a gépünk teljesítményét is osztályozhatjuk. Ugyancsak itt menedzselhetjük például a böngészőkbe beépülő add-onokat, és a telepített programokat is.
  • Mentések: végül a mentések részben tudunk a nagyobb takarítási és karbantartási műveletek előtt biztonsági mentést készíteni a rendszer aktuális, kényes beállításairól. Így ha valami nem teljesen kerek a karbantartás után, van esélyünk visszaállítani a korábbi opciókat.

A WinOptimizer immár több verzió óta hasonlóan épül fel, s alapvetően ugyanezeket a funkciókat találjuk meg benne. De akkor mi változott pontosan az új kiadásban?

Ashampoo WinOptimizer 18: letisztultabb felület és megnövelt hatékonyság

Bár a WinOptimizer 18 alap felépítése nagyjából olyan, mint az előző verzióban, az új kiadás mégis sokkal áttekinthetőbb. Valamivel mintha pörgősebb is lenne a működése. Ahogy eddig, most sem kell külön kószálni a program moduljaiban, mert az alap felületen minden fontos információt egyszerre leolvashatunk és azonnal elindíthatjuk a szükséges karbantartási, takarítási feladatokat.

A WinOptimizer 18 teljesen új töredezettség.mentesítőt kapott, amely akár a háttérben is képes dolgozni, anélkül, hogy lassítaná a rendszert. Mostantól ráadásul a HDD-ktől eltérő működésű SSD háttértárakról is képes gondoskodni, a fejlesztők ígérete szerint megnövelve az élettartamukat és teljesítményüket.

Bár látszólag a takarító funkciók mit sem változtak, ez csak a részben igaz. A program immár támogatja a Microsoft Edge Chromium böngészőt és teljesen új algoritmus segítségével kutatja fel a digitális hulladékot a háttértárakon.

Ugyancsak újdonság, hogy a program képes folyamatosan jelezni a rendszer egészségi állapotát, beleértve a háttértárak fizikai állapotát, a memóriahasználatot eltúlzó alkalmazásokat stb. Emellett a legtöbb korábbi funkció is kicsit leporolt, átláthatóbb felületet és új opciókat kapott.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo WinOptimizer 18 abszolút jól sikerült, továbbra is az egyik legjobb választásnak tartjuk, ha valaki átlátható, könnyen használható rendszerkarbantartóra vágyik, és szüksége lenne olyan extrákra, mint a törölt fájlok visszaállítása, vagy éppen a nyomtalan fájltörlés.

Érdekesség, hogy változott a licencelési mód is, így a 10-15 ezer forintos ár (akciótól függően) immár 10 gépre szóló licencet tartalmaz. Vagyis egy vásárlással bőven lefedhetjük egy átlag család tagjainak gépeit. Céges használatnál ez nem érvényes, ott más feltételekkel lehet licencet vásárolni.

Továbbra is van ingyenes próbaverzió, így mielőtt vásárolnánk, kipróbálhatunk minden funkciót, hogy kiderüljön, a program képes-e valóba orvosolni a rendszerünk hibáit. Nálunk a teszttek során jól szerepelt a WinOptimizer 18, így merjük ajánlani minden windowsos felhasználónak.

Ne maradjon le erről sem!