A Windows 10 gyorsítása és a macOS karbantartása, akár ingyen is

Bár a kényszerű otthon maradás miatt sokan talán kevésbé érzik, de azért vitathatatlanul benne vagyunk a tavaszban. Ráadásul idén nem csak a lakásban érdemes nagytakarítást végezni, de az otthoni tanulásra, munkára használt számítógépek esetében sem árt, ha megszabadulunk a feleslegtől és optimalizáljuk a rendszer működését. Vagyis jöhet a tavaszi nagytakarítás, esetünkben a Windows 10 gyorsítása és a macOS karbantartása, adott esetben akár ingyen. Ezúttal összeszedtük azokat a programokat, amelyekkel – akár ingyen is – megoldható a PC vagy a Mac rendszerének karbantartása, gyorsítása. Mindegyik egyszerűen használható, s amellett, hogy akár egy kattintással is képesek rendet rakni a gépeken, azért lehetőséget adnak az aprólékos, kézi takarításra is. Igaz, ezt is igyekeznek a lehető legegyszerűbbé tenni bárki számára. Ettől függetlenül azért a digitális nagytakarítást csak azoknak ajánljuk, akik nem teljesen kezdők a számítógépek használatában, illetve lényeges, hogy a fontos adatokról mindig készítsünk biztonsági egy külső meghajtóra vagy akár felhőtárhelyünkre, nehogy a takarításnak véglegesen áldozatul essen egy fontos dokumentum, adat. Mert bár nem bonyolult az alábbi programok használta, azért a pozitív hatások mellett akár kárt is tehetünk velük a rendszerünkben, ha figyelmetlenek vagyunk.

A Windows 10 gyorsítása ingyen és hatékonyan

Ha a Windows karbantartást nem teljesen manuálisan szeretnénk végezni, akkor rögtön vagy négy nagyszerű alkalmazás, amelyeket bevethetünk az ügy érdekében.

Az egyik legjobb megoldást az Ashampoo WinOptimizer 17 jelenti, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet. Nem ingyenes program, viszont tényleg mindent tud, ami ezen a területen elvárható: eltakarítja a felesleges fájlokat, rendbe hozza a Registry-t, javítja a merevlemez és SSD problémákat, optimalizálja a rendszer beállításait, sőt, még abban is segít, hogy átmenetileg a játékokhoz, vagy az irodai munkához idomítsuk a rendszer működését, igény szerint. Bár nem ingyenes, de létezik belőle díjmentesen használható, teljes verziós változat is: az Ashampoo WinOptimizer 2020.

Szintén nagy név ezen a téren az iObit-féle Advaced SystemCare Pro és annak ingyenes kiadása, az Advanced SystemCare Free. Értelemszerűen itt is a fizetős változattól kapunk több funkciót (itt mutattuk be, mire képes, ha Windows gyorsításról van szó), de egy gyors tavaszi nagytakarításhoz megteszi az ingyenes kiadás is.

A terület harmadik nagy öregje az AusLogics BoostSpeed 11. Biztosan nem lepődik meg senki, de ebből is van Pro és Free verzió. Az AusLogics BoostSpeed 11 gyakorlatilag ugyanazt az elvet követi, mint az előbb említett programok: van egy halom takarító-, karbantartó-, optimalizáló funkciója, amelyeket kiegészítenek extra segédprogramok.

Ez a segédprogram-gyűjtemény mindhárom programra érvényes, ugyanis mindegyiket kiegészítették olyan apróságokkal, mint a törölt fájlok visszaállítására szolgáló app, ellensúlyként pedig, olyan programot is kapunk, amellyel visszaállíthatatlanul törölhetjük a HDD-ről a kényes, de már feleslegessé vált állományokat. Emellett maradéktalanul likvidálhatunk velük feleslegessé vált programokat, vagy felkutathatjuk a merevlemez kapacitását leginkább foglaló óriás fájlokat.

Végül a negyedik javaslatunk nem más, mint a Ccleaner, amely sokáig az egyik legnépszerűbb Windows-takarító alkalmazás volt, s ma is igen népszerű. Ingyenes verziója segítségével is elég hatékonya szabadíthatunk fel helyet a merevlemezen. Optimalizálás szempontjából viszont nem veszi fel a versenyt az előbb említett három konkurensével.

A macOS karbantartása, egy kattintással

Olykor a macOS-re is ráfér egy kis rendrakás. Egy Macen is eljöhet a pillanat, amikor jól jönne egy kis szabad tárhely, vagy éppen maradéktalanul kellene törölni programokat.

Ha valaki egy kattintással szeretné rendbe rakni a Macjét, a legjobb választás – szerintünk – a MacPaw-féle CleanMyMac. Ez része a Setapp gyűjteménynek, meg megvehető önállóan is, illetve van ingyenes verzió is belőle.

A CleanMyMac képes összeszedni a felesleges fájlokat a gépen, ellenőrzi, nem került-e a rendszerbe valamilyen digitális kártevő (malware), felszabadíthatunk vele feleslegesen foglalt memóriát, optimalizálhatjuk a rendszer működését, automatizálhatjuk a karbantartási feladatokat, precízen törölhetünk feleslegessé vált programokat, sőt, a nem App Store-ból származó alkalmazások csoportos frissítésére is képes. Átnézhetjük, mi foglalja a legtöbb helyet a gép háttértárán, visszaállíthatatlanul likvidálhatunk fájlokat a HDD-ről stb. A legutóbbi verzióban már komolyabb, real-time malware védelmet is találunk, amely kifejezetten a maces kártevők ellen véd. A programról részletesen itt és itt írtunk.

Ha valaki teljesen ingyenes megoldásra vágyik macOS alatt, annak kiváló választás lehet az Onyx. Ennél a programnál nagyon lényeges, hogy mindig az adott macOS verziónak megfelelő változatot töltsük le és használjuk. De ha erre odafigyelünk, az Onyx kiváló társ lesz a rendszer beállításainak automatikus optimalizálásában, a felesleges rendszerfunkciók kikapcsolásában, a felesleges fájlok eltakarításában és a karbantartási folyamatok egy kattintásos futtatásában. Abszolút kényelmesen használható, mégis igen hatékony rendszerkarbantartó eszköz. Ráadásul a segítségével bekapcsolhatunk rejtett rendszer funkciókat is.

Végül következzen egy program, amely nem általánosságban takarít, hanem kifejezetten a programok maradéktalan eltávolítását oldja meg. Az AppCleaner teljesen ingyenes, s a megszokott “hajítsd a Lomtárba” módszer alternatívájaként használhatjuk. Míg ugyanis a megunt alkalmazások Lomtárba dobása után temérdek felesleges fájl maradhat a rendszer rejtett bugyraiban, az AppCleaner lelkiismeretesen összeszedi, milyen további fájlok tartoznak még a törölni kívánt programhoz a rendszerben, s azok eltávolításáról is gondoskodik.

Ne maradjon le erről sem!