A Windows 10 gyorsítása pár kattintással, tényleg hatékonyan

Olvasóink között bizonyára akadnak olyanok, akik a fenti cím hallatán felkiáltanak: mit lehet azon a szerencsétlen Windowson állandóan optimalizálni, hogy az x-edik cikk is elkészül erről? S bizonyára akadnak olyanok is, akik úgy érzik, a Windowsnak sosem elég a konfigurálgatásból, takarításból. Az igazság valahol a kettő között van. Először is, azért készül több ilyen cikk nálunk, mert a feladatra több alkalmazás is születik, s amikor épp nem jelentkezik teljesen új szereplő, akkor a kategória valamelyik korábbi képviselője frissít új verzióra. Másodszor, a Windows esetében tényleg nem árt olykor, ha gondozzuk kicsit a lelkivilágát a rendszerbeállítások optimalizálásával és a felesleges fájlok, mappák, adatok törlésével. Ezúttal egy olyan programról lesz szó, amelynek korábbi verzióját már bemutattuk, s amellyel a Windows 10 gyorsítása pár kattintással megoldható. Sőt, akár a korábbi Windows verziók (Windows 7 és Windows 8) is gond nélkül helyrepofozhatók, optimalizálhatók.

Ashampoo WinOptimizer 17: a Windows 10 gyorsítása pár kattintással

Ma már elsősorban persze a Windows 10 az érdekes kérdés, hiszen a Windows 7 támogatása a végét járja, a Windows 8-ról pedig talán jobb nem beszélni. Mintha nem is lett volna… A Windows 10 viszont megérdemli a törődést, hiszen a Microsoft maga is folyamatosan frissíti, bővíti tudását, javítja a betegségeit.

Az Ashampoo WinOptimizer talán az egyik legismertebb Windows-optimalizáló program itthon, amely szinte minden régi és még kitartó hazai print IT magazin mellékletein ott volt teljes verzióként a kifutó változat, amikor megérkezett az új kiadás. Jelenleg az Ashampoo WinOptimizer 17 a legfrissebb, gyakorlatilag pár hete jelent meg.

Elődjéhez képest kapott egy kicsit lecsiszoltabb, modernebb külsőt (most is van világos és sötét téma, mint az előzőnél) és némileg átdolgozott, bővített eszköztárat. Újat belevinni amúgy nem lehetett egyszerű a készítőknek, hiszen már a 16-os verziónál is alig bírtuk felsorolni, mennyi minden rendszer-karbantartó eszközt zsúfoltak bele. Több mint 30 modullal rendelkezik, s mindegyik valamilyen módon azon dolgozik, hogy a Windows gördülékenyebb és megbízhatóbb legyen. Vannak itt:

  • Rendszertakarító funkciók, amelyek a felesleges fájlokat, a böngészésünk és az internethasználat nyomait, a felesleges Registry-bejegyzéseket stb. szedik össze és törlik egy kattintásra, sőt, segítenek a telepített programok maradékmentes eltakarításában is, kiegészítve a legtöbbször slendrián munkát végző eredeti Uninstall alkalmazásokat.
  • Rendszer-optimalizáló funkciók, amelyek a számítógép erőforrásaihoz igazítják a Windows beállításait, ezzel gyorsítva annak működését. Leállítják a feleslegesen futó háttérfolyamatokat; az automatikusan, ám feleslegesen elinduló alkalmazásokat; megfelelően konfigurálják a biztonsági beállításokat; töredezettség-mentesítik a merevlemezt és a Registry-t; optimalizálják az internetkapcsolatot;
  • Rendszer-tuningolók, amelyek átállíthatjuk a rendszer bizonyos funkcióinak működését (a kevésbé hasznos, boot logó letiltásától, a sokkal érdekesebb cache beállításokig). De testreszabhatjuk velük a felület működését, az UAC használatát stb. A Windows 10 esetében külön Privacy Control is részt, ahol szabályozhatjuk, miket gyűjthet össze rólunk a rendszer.
  • Egy halom segédprogram: HDD és SSD ellenőrző, font menedzser, benchmarkok, visszaállíthatatlan törlést lehetővé tévő és az ellenkezőjére, a véletlenül törölt fájlok visszaállítására alkalmas modulok, lemezdoki, fájl-titkosító, rendszervisszaállítás-menedzser, felhasználói jogosultságok kiosztását egyszerűsítő felület, duplikált fájlokhoz kereső stb.

A fentiek közül a leglényegesebb optimalizáló és takarító funkciók akár egyetlen kattintással is lefuttathatók, ami a kezdők számára hatalmas előny. Nekik nem kell a rendszerismerettel foglalkozni, elég, ha a programra bízzák a beállításokat és törléseket.

Ha viszont valaki úgy van vele, hogy az a biztos, amit az ember maga csinál, annak az összes fenti funkcióból rendelkezésre áll manuálisan beállítható változat is. Ilyenkor az ég világon minden opciót – van belőlük bőven – mi állíthatunk be, a saját elképzeléseinknek, elvárásainknak megfelelően. Az Ashampoo WinOptimizer 17 ebben az esetben is tökéletes választás, hiszen mindent megtalálunk egyetlen felületen, amire a rendszerkarbantartáshoz szükségünk lehet.

Folyamatos automatizálás

Miként az előző változat, úgy az Ashampoo WinOptimizer 17 is megkapta az Automatic modult, amelyben három izgalmas opciót találunk:

  • Auto-Clean: ezzel automatizálhatjuk a takarítást, vagyis a program folyamatosan likvidálja a hátramaradó átmeneti fájlokat és mondjuk internetezésünk nyomait a gépről.
  • Live-Tuner: ezzel folyamatosan optimalizálhatjuk a programok indulási és futási sebességét, a háttérfolyamatok automatikus szabályozásával.
  • Game-Booster: ezzel a játékok indításakor “turbózhatjuk” fel a rendszerteljesítményt a játékok esetében felesleges háttérfolyamatok automatikus likvidálásával. Ha kilépünk a játékból, a program automatikusan visszaállít minden olyan folyamatot, amit kinyírt azért, hogy gondtalanul tudjunk játszani.

Az új verzióban a háttérfolyamatok kapcsolgatásáról azonnali visszajelzést kapunk a program felületén, így egyértelműbb, hogy mit csinál optimalizálás címén.

Összegésül

Mindent egybevetve egy újabb jól sikerült Ashampoo alkalmazással van dolgunk, ami miatt nekünk van már lelkiismeret furdalásunk, mert hihetetlen, hogy nem lehet belekötni náluk semmibe rendesen. De speciel az Ashampoo WinOptimizer 17 kellően nagy múltra tekint vissza, hogy már csak hozzáadni lehessen új, extra funkciókat. A gyerekbetegségeit rég orvosolták.

Még fontos tudnivaló: a program magyar felülettel is használható (mi még angollal teszteltük, de amúgy magyar nyelvű Windowson automatikusan is honosított változatban telepítődik, illetve utólag is lehet nyelvet váltani). Az Ashampoo WinOptimizer 17 nem ingyenes, a cikk készültekor akciósan 6 000 forint körüli áron volt megvásárolható, de az eredeti ára 12 500 forint (a frissítés korábbi verzióról 5 000 forint alatt van). Ha gyakran ziláljuk szét a rendszerünket, vagy szeretnénk újratelepítés nélkül megúszni a használatát még hosszú ideig, megéri az árát. S hogy ne vegyünk zsákbamacskát, a próbaverzió teljes funkcionalitású és közel két hétig nyúzhatjuk, hogy kipróbáljuk, teljesíti-e az ígért eredményeket.

Ne maradjon le erről sem!