Windows gyorsítás és karbantartás teljes kényelemben

Korábban mutattunk már megannyi Windows takarító és karbantartó programot, közöttük számos olyat is, amelyek teljesen ingyen használhatók. Mai választottunk ugyan nem ingyenes, de 10 napig mindenféle regisztráció nélkül is hadra fogható (egy gyors ingyenes regisztrációval pedig akár harminc napra is nyújtható a próbaüzem), így ha hirtelen úgy érezzük, ráférne a rendszerre némi takarítás és optimalizálás, akkor érdemes letölteni és telepíteni. Ráadásul a helyzet az, hogy a Windows gyorsítás és karbantartás ezzel a programmal szinte gyerekjáték, emellett pedig igen hatékonyan dolgozik, szóval ha hosszú távra tervezzük egy ilyen alkalmazás beszerzését, akkor feltétlenül érdemes vele megismerkedni.

Windows gyorsítás és karbantartás, akár egy kattintással

Az Ashampoo nem ma kezdte pályafutását. Régóta óta jelen vannak a piacon, sok PC-s magazin DVD-mellékletein (például anno már a Computer Panorámánál is) megtalálhatók teljes verziós kiadásokkal. Windows optimalizáló alkalmazásuk is szép hosszú múltra tekint vissza.

Az aktuális Ashampoo WinOptimizer 16 az egy kattintásos rendszerkarbantartók sorát gyarapítja, vagyis ha nem akarunk sokat vacakolni, akkor elég ha rákattintunk az 1-kattintás-optimalizálás (WO16) feliratú ikonra az Asztalon és aztán végigvárjuk amíg a program lépésről lépésre végigmegy minden karbantartó funkcióján. Ezek alapvetően a következők:

 • Böngésző előzmények, átmeneti állományok törlése
 • Szükségtelen Registry-bejegyzések eltávolítása
 • Szükségtelen fájlok törlése
 • Hibás társítások kijavítása
 • Szükségtelen aktív szolgáltatások leállítása
 • Szükségtelen autostart bejegyzések letiltása (avagy mi induljon el a Windows indításakor automatikusan és mi ne)
 • Rendszerbeállítások optimalizálása
 • Biztonsági beállítások optimalizálása

A fentiek persze csak az összefoglaló kategóriák, ezek további alpontokat is takarnak, de egy kezdő felhasználónak valószínűleg már ez is bőven elég, hogy legalább nagyjából átlássa, milyen műveleteket végez el a program automatikusan.

Aki kicsit jobban szeretné kézben tartani a dolgokat, annak érdemes inkább a Karbantartás menüpontra kattintani. Itt egyenként lehet végrehajtani számos műveletet, például a meghajtó tisztítását, a Registry kigyomlálását, a böngészők utáni takarítást, a merevlemez töredezettségmentesítését, illetve a Registry töredezettségmentesítését. Persze nem az a fontos, hogy külön kell kattintani minden karbantartási funkcióra, hanem az, hogy a vizsgálatok után az ég világon mindenbe lesz beleszólásunk. Vagyis a program által feleslegesnek ítélt fájlok, Registry bejegyzések stb. sorsáról mi dönthetünk, akár egyenként is.

Ugyanígy van egy Teljesítménynövelés menüpont is, amelyben a fentiekhez hasonlóan manuálisan is beleszólhatunk az Indítópult finomhangolásába, a hálózati- és internetes opciók beállításába. Érdekesség az SSD finomhangolás opció, amellyel optimalizálhatjuk SSD meghajtónk élettartamát és teljesítményét egyaránt.

A Windows szabályozás részben manuálisan kattoghatunk végig egy halom beállítási opciót, amelyekkel gyorsabbá vagy éppen megbízhatóbbá tehetjük a rendszer működését. De ugyanitt érhetők el a Firefoxra, Microsoft Office-ra, Outlookra vonatkozó beállítások is. Ugyancsak ide került az AntiSpy összeállítás, amelyben letilthatjuk a Windows magánszférát is érintő funkcióit, melyek kikapcsolásával olykor a rendszer teljesítményét is növelhetjük. Üzenetek hozzáférhetőségétől a Telemetria beállításokig mindent megtalálunk itt.

A Rendszerelemzés részben részletes információkat kaphatunk a számítógépről, annak hardveréről. Sőt, még néhány pofa Benchmark funkciót is elrejtettek itt, hogy felmérhessük a gép teljesítményét.

Végül ott a Fájl-eszközök rész, amelyben hasznos segédprogramokat találunk: visszaállíthatatlanul törölhetünk kényes, feleslegessé vált fájlokat, titkosíthatunk fontos privát dokumentumokat, visszaállíthatunk véletlenül törölt állományokat, felkutathatjuk a rendszerben a duplikátumokat. De a fájlrendszer esetleges hibáinak kijavításában is segít a program.

Van még egy Kezelő részleg is, ahol az akkura, felhasználókra vonatkozó szabályokat módosíthatjuk, illetve található itt egy nagyon jópofa funkció – amelyhez hasonlót önálló alkalmazásként már mutattunk korábban -, mégpedig egy ikon-elrendezés visszaállító modul. Vagyis az Asztalon szépen elrendezett ikonjainkat egy kattintással a megfelelő helyre lökdöshetjük, ha esetleg egy felbontásváltás miatt elcsúszkálnának.

A fentiek egyébként elérhetők teljes bontásban is a Minden modul, bár szerintünk ott nehezebb kiigazodni a méretes listán, mint kategóriánként előcsalni a különféle funkciókat, alprogramokat.

Automatizált funkciók

Már a fenti funkciókészlet is figyelemreméltó, de a helyzet az, hogy még nem végeztünk. Akad ugyanis néhány automatizáló funkciója is a programnak. Ezeket az Automatika részben találjuk:

 • Auto-Clean: folyamatosan takarítja a böngésző által felhalmozott átmeneti fájlokat, miután kiléptünk a kérdéses böngésző alkalmazásból.
 • Live-Tuner: felgyorsítja az alkalmazások elindulását, illetve optimalizálja az újrainduló folyamatokat.
 • Game-Booster: kilövi a játékok használata közben nélkülözhető, de a teljesítményt amúgy visszafogó háttérfolyamatokat, így gördülékenyebbé téve a játékélményt.

Bár egyik sem csodaszer, de azt kell mondjuk, hogy a tesztek során a Game-Booster és a Live-Tuner egyaránt érezhető gyorsulást hozott a rendszerben. Vagyis valóban sikerül azokat a háttérfolyamatokat kilőnie a programnak, amelyek mondjuk egy játék során visszafoghatják a gépet.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo WinOptimizer 16 egy kifejezetten sokoldalú rendszerkarbantartó alkalmazás. Maga a program gyors, átlátható (mellesleg van világos és sötét felület is, kinek kinek ízlése szerint). A program honosított felülettel rendelkezik, már itt-ott kicsit furára sikerültek a magyar fordítások. De minden érthető így is, ráadásul a legtöbb kényes műveletnél a készítők nem fukarkodtak a magyarázó szövegekkel, így azok is képben lesznek, akik nem teljesen látják át amúgy a Windows és a windowsos programok működését.

Az egy kattintásos optimalizálásnak köszönhetően tökéletes választás az abszolút kezdőknek is, de mivel minden funkcióból van részletesen testreszabható változat is, így a profik is hasznát veszik. Egyetlen felületről elvégezhetnek minden rendszer-optimalizációs beállítást és a felesleges fájlok eltakarítását is.

A program meglehetősen gyorsan elvégzi a rendszerkarbantartást is, talán a Registry felmérés tart csak feltűnően sokáig neki. Mindenesetre ha hosszú távra keresünk egy megbízható és hatékony rendszerkarbantartó programot, akkor érdemes elgondolkodni a megvásárlásán.

Ne maradjon le erről sem!