Windows asztali ikonok elrendezése több variációban

Olykor egészen apró dolgok okozhatják a legnagyobb bosszúságot. Ilyen például, ha a Windows Asztalán szépen sorba rendezett ikonjainkat egyszer csak forgószél szerűen átrendezi valami. Lehet ez egy rakoncátlan program, a Windows pillanatnyi “rövidzárlata”, vagy akár egy lefagyott játék miatt rosszul sikerült felbontásváltás eredménye egyaránt, de az biztos, hogy ilyenkor az ember legszívesebben a haját tépné, ahogy az ikonjai szanaszét hevernek a megszokott sorrend helyett. Van egyébként egy ennél is kézenfekvőbb ok: ha több felbontással, vagy akár több kijelzővel használjuk a rendszert, akkor a felbontások közötti különbségek miatt is átalakulhat az ikonok sorrendje, elhelyezése. Szerencsére a Windows asztali ikonok elrendezése is automatizálható. Sőt, lementhetünk akár többféle elrendezést is, majd bármikor, egyetlen mozdulattal visszatölthetjük azokat. Máris mutatjuk a módszert.

Windows asztali ikonok elrendezése, mentése, visszatöltése

A feladatra két programot tudunk ajánlani. Az egyik a ReIcon, amely szépen működik a legutóbbi Windows rendszereken, így Windows 7-hez vagy Windows 10-hez egyaránt használhatjuk. Telepíteni nem kell, a letöltött ZIP fájl tartalmát ki kell csomagolnunk egy olyan könyvtárba, ahol később is megtaláljuk, s onnantól nincs más dolgunk, mint szükség esetén elindítani a ReIcon.exe vagy ReIconx64.exe fájlok valamelyiként (32 bites rendszeren az elsőt, 64 bitesen a másodikat). A megjelenő ablakban az Ikon elrendezés mentése gombbal tudjuk rögzíteni az aktuális állapotot. Így felvehetünk többféle elrendezést is (adhatunk nevet is nekik a későbbi egyszerűbb beazonosítás végett). Ha pedig a sors úgy hozza, a visszaállíthatjuk az adott állapotot bármikor az adott elrendezés nevére, majd az Ikon elrendezés visszaállítása gombra kattintva.

Emellett akad még néhány praktikus rendezés funkció is a programban, így például választhatunk rácshoz igazítást, kiterjesztések és rejtett fájlok megjelenítését vagy elrejtését stb. Ha pedig nem akarjuk mindig az adott mappából elindítani a programot, egyetlen kattintással beépíthetjük a Windows helyi menüjébe is, így a jobb egérkattintással megjeleníthető parancsok között már ott találjuk az ikonmenedzselő utasításokat is. Kellemes tulajdonsága a programnak, hogy magyar menüvel is használható.

Utóbbi pozitívum elmondható a “konkurens” DesktopOK alkalmazásról is. Sőt, kis túlzással azt kell mondjuk, szinte szóról szóra ugyanazt tudnánk leírni erről is, mint a másikról: telepíteni nem kell, csak kicsomagolni egy mappába ahonnan futhat, az ikonok elrendezését egy kattintással menthetjük, s a visszatöltés is ugyanúgy egy listából történik. Vannak azonban extrák is a másik programhoz képest, így például a virtuális asztalok kezelése, az automatikus elrendezés mentés (megadott időközönként), vagy az ikonok véletlenszerű összekeverése, ami mondjuk kicsit szembemegy a program lényegével, de hát lehetnek az embernek gyenge pillanatai…

A lényeget tekintve mindegy, hogy a kettő közül melyik alkalmazást választjuk, a célnak mindkettő maradéktalanul megfelel. Ha elegünk van abból, hogy ikonjaink néha összekuszálódnak, vagy esetleg az adott munkáknál szeretnénk külön-külön elrendezéseket alkalmazni, de mindezt egy kattintással beállítani, akkor érdemes beüzemelni valamelyiket a számítógépen. Aki pedig ennél is többre vágyik, annak javasoljuk korábbi összeállításunkat, amelyben két hihetetlenül hatékony ikon-rendszerező alkalmazást mutattunk be, hogy egyszerűbb legyen kiigazodni az Asztalon elhelyezett ikonok között.

Ne maradjon le erről sem!