Káosz ellen: két látványos és praktikus ikon-rendező Windowsra

Legyen szó irodai gépekről, vagy otthoni PC-ről, rengeteg felhasználó küzd azzal a problémával, hogy brutális mértékben sikerül teleaggatnia a Windows Asztalát ikonokkal, így aztán később képtelen megtalálni az éppen keresett parancsikont, dokumentumot, képet, videót, s egyéb fájlokat. Ezen már az is sokat segíthet, ha mappákba rendszerezzük az Asztalon tárolt anyagainkat, de ha nekünk feltétlenül közvetlen elérésre van szükségünk mindenhez, legalább vigyünk egy kis rendszert az elrendezésbe: szüntessük meg a káoszt és hívjunk segítségül egy hatékony ikon-rendező szoftvert. Például az alábbi két program egyikét.

Fences: hatékony ikon-rendező a Windows Asztalához

A Fences ezen a területen az egyik legjobb választás. Sajnos nem ingyenes, de pénzünkért (10 dollárba kerül) cserébe a Stardock fejlesztői egy látványos, hatékony és könnyen konfigurálható alkalmazást adnak. Telepítése, majd elindítása után a program virtuális tárolókat helyez el a Windows Asztalán, és ha kérjük, akár rögtön el is rendezi ezekben az éppen ott lévő parancsikonokat, dokumentumokat, videókat, mappákat és különféle fájlokat. A későbbiekben természetesen mi magunk is tudunk újabb tárolókat elhelyezni az Asztalon, s azokba felvenni a megfelelő fájlokat, mappákat. Ha ügyesen rendezkedünk, a végén egy nagyon jól áttekinthető, praktikusan használható Windows Asztalt kapunk, ráadásul ha duplán kattintunk valamelyik szabad (ikonoktól és tárolóktól mentes) területen, akkor teljesen lecsupaszíthatjuk (eltűnik minden ikon és tároló), így végképp letisztul a Windows felülete. Később persze – újbóli dupla kattintással az Asztalon – megjeleníthető újra minden. A Fences extrája, hogy a tárolók teljesen testreszabhatók a színt, áttetszőséget, méretet illetően, de ami még ennél is izgalmasabb: a program képes egy-egy tárolóba automatikusan szelektálni az új állományokat, fájltípus szerint.

A próbaverzió telepítésekor figyeljünk, mert ha nem vesszük ki a Telepítőben a Start10 opció elől a pipát, akkor ezt a programot is a gépre másolja a telepítő, ami önmagában nem gond, de ha nincs szükségünk – szintén nem ingyenes – alternatív Start menüre, akkor kár ezzel is terhelni a gépet.

A Fencesből volt egyébként ingyenes változat is, aki megelégszik az 1.0-ás verzióval, innen letöltheti. Windows 7 esetében, de még akár Windows 10 alatt is működőképes, bár kétség kívül kevesebbet tud, mint az aktuális 3.x-es verzió.

Nimi Places: ingyenes és hordozható ikon-rendező

A Nimi Places hasonló lehetőségeket nyújt, mind a Fences, csak éppen teljesen ingyen. Cserébe sajnos kevésbé kellemes a konfigurációs felület, de ha belejövünk, már gond nélkül tudunk felvenni újabb mappákat, amelyeket átalakít a program az Asztalon megjelenő konténerekké. E tárolók tartalma automatikusan változik, annak függvényében, hogy az adott mappák, amelyre mutatnak, éppen mit tartalmaznak. Ebből a szempontból tehát kicsit más az alapelv, mint a Fencesnél, hiszen itt nem az eleve az Asztalon található ikonok csoportosítása a cél, hanem a gyakran használt mappák tartalmának gyorsabb, rendezettebb elérését biztosítja a program, közvetlenül az Asztalról, bárhol legyen is amúgy a gépen. Azonban ez a megoldás is jó lehet arra, hogy végre letisztázzuk a Windows felületét, hiszen az Asztalról végre elpakolhatjuk az ömlesztett mappa- és fájl áradatot almappákba, majd amire tényleg szükségünk van, azt a kezünk ügyébe helyezhetjük a Nimi Places segítségével.

A Nimi Places tárolóinak megjelenése is könnyedén alakítható az egy kattintással kiválasztható témákkal, így a végén egy teljesen testreszabott, áttekinthető rendszert kapunk.

A Nimi Places telepítésekor meg kell adni egy mappát, ahová az amúgy hordozható alkalmazás kerüljön. Érdemes olyat választani, ahol nyugodtan ellehet a program, nem fogjuk véletlenül törölni.

Ha mégsem jönne be a program, akkor kicsit macerás az eltávolítása, de azért nem lehetetlen: először is nyissuk meg a Feladatkezelőt (Ctrl + Shift + Esc), majd a Folyamatok fülön keressük meg a Nimi Places listaelemet. Jelöljük ki, majd kattintsunk a Feladat befejezése gombra. Ezután már törölhetjük azt a mappát, ahová a telepítéskor bemásoltuk. Ekkor még egy feladatunk van. Windows 7 alatt el kell indítani az msconfig alkalmazást (vagy egy másik olyan alkalmazást, amelyik a rendszerrel automatikusan induló programokra rálát, például a Ccleaner), és az automatikusan induló programok közül törölni a Nimi Places bejegyzést. Windows 10 alatt ezt szintén a Feladatkezelőben (Ctrl + Shift + Esc) kell elvégezni, az Indítás fülön, a Nimi Places Letiltását választva. Akit a fenti feladatsor megriaszt, inkább ne telepítse a Nimi Places-t. Sajnos a hordozható (portable) alkalmazások esetében általában manuálisan kell elvégezni az eltávolítást, hiszen nincs hozzájuk rendes telepítő és uninstall alkalmazás, amely levenné a vállunkról ezt a terhet (cserébe persze nem szemetelik tele a rendszer mappáit a saját állományaikkal). Valamit, valamiért. Ha viszont nem rémítő számunkra az eltávolítási procedúra, akkor érdemes egy próbát tenni vele, mert segíthet hatékonyabbá tenni a napi munkát a számítógépen.

Ne maradjon le erről sem!