TOP: a legjobb Windows karbantartó programok

Sokszor foglalkoztunk már a Windows karbantartásával, gyorsításával, vagy éppen “gyógyításával”. Most arra gondoltunk, összefoglaljuk, melyek azok a programok, amelyekkel érdemes nekilátni a fentiek elvégzésének. A lényeg természetesen az, hogy minél egyszerűbben – és olcsóbban – jussunk egy gyors, megbízhatóan működő és biztonságos rendszerhez. Következzenek hát a legjobb Windows karbantartó programok.

UPDATE 2018.09.17.: Kedves olvasónk. A cikk megjelenése óta megjelent egy frissített összefoglalónk, amelyben remek – ingyen is használható – Windows karbantartó és gyorsító alkalmazásokat mutatunk be. Érdemes ezt a friss összeállítást is elolvasni, erre a linkre kattintva.

Windows karbantartó programok ingyen

Kezdjük az ingyenes felhozatallal. Az alábbi alkalmazások otthoni használatra teljesen ingyen vehetők igénybe. Megbízhatóak, hatékonyak, s nem kerülnek egy fillérünkbe sem. Elég biztató, igaz?

Glary Ultilites

Kedzjük egy olyan programmal, amelyről még nem esett szó nálunk. A Glary Utilities 5 egy ingyenes, remekül használható rendszerkarbantartó, amellyel kitakaríthatjuk a Registry-ben felhalmozódott hibás bejegyzéseket, eltávolíthatjuk a felesleges fájlokat, megszabadulhatunk az elterjedtebb kémprogramoktól, kigyomlálhatjuk az automatikusan, ámde valójában feleslegesen induló szoftvereket, kiszűrhetjük a lemezhibákat, és eltakaríthatjuk magunk után a böngészők, illetve a rendszer által felhalmozott nyomokat a gépről. Mindezt akár egyetlen kattintással, vagy ha részletes információkat akarunk, akkor külön-külön is.

Emellett kapunk még benne egy csokorra való extra eszközt is: fájl titkosítót, állományok visszaállíthatatlan törlését végző segédprogramot, a véletlenül törölt fájlok visszaállítására szolgáló eszközt stb. Ez a program kifejezetten jó választás, hiszen szinte mindent megtalálunk benne, amire csak szükségünk lehet ebben a témakörben. Körülbelül ugyanaz a kategória Windowson, mint az Onyx macOS-en, vagyis egy ingyenes szoftveres svájci bicska.

CCleaner

Leszámítva a nemrég napvilágra került, de azóta már sikeresen orvosolt kémprogram bakit, a CCleaner továbbra is az egyik legjobb ingyenes rendszertisztító alkalmazás Windowson. Otthoni felhasználásra teljesen ingyenes, tökéletesen takarítja a rendszer és a telepített szoftverek által felhalmozott szemetet, s ezzel együtt a Registry-t is. Emellett pedig hasonló extra eszköztárra rendelkezik, mint a fentebb ismertetett “konkurense”. Letöltési lehetőség itt.

BeeDoctor

A BeeDoctor nevű alkalmazást elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem akarnak sokat vacakolni opciók kiválasztásával, beállítások tucatjainak kapcsolgatásával. Ez a program ugyanis tipikusan egy kattintásos rendszer karbantartó. Annak viszont kiváló. Letölteni innen lehet.

Easeus Partition Mester Free

Ha nem a takarítás, hanem a merevlemez tartalmának, felosztásának rendszerezése a cél, akkor a korábban bemutatott Easeus Partition Mester Free lesz a megoldás. Ennél jobb ingyenes particionáló programot mi még nem láttunk, szóval aki ránk hallgat, feltétlenül kipróbálja. Használata körültekintést és előzetes biztonsági mentést igényel, különösen, ha a rendszerpartíciót akarjuk növelni, csökkenteni, újra felosztani. Ez ugyanis azért már némileg rizikós feladat, de ha kivitelezhető, akkor ez a program megoldja.

AdwCleaner

Az AdwCleaner teljesen ingyenes, és szinte minden olyan gépre ajánljuk, ahol internetezni szoktak. Ez a program ugyanis a kéretlen eszköztárak, és a reklámprogramok eltávolításában jeleskedik, méghozzá nem is akárhogy. Telepíteni nem kell, letöltés után azonnal elindítható és végrehajtja az ellenőrzést, illetve szükség esetén a “tisztogatást” is.

Kihagyhatatlan darab! Ha bármi gyanúsat észlelünk a Windows működésében (indokolatlan belassulások, programok nem indulnak, ismeretlen keresőoldalak és pop-up ablakok jelennek meg a böngészőben stb.), azonnal érdemes letölteni és futtatni.

Windows mentőlemezek

Végül, ha már minden kötél szakad, nagy hasznát vehetjük a korábban bemutatott Windows mentőlemezeknek. Ezek segítségével akkor is van még esély helyrepofozni egy vírustámadás sújtotta számítógépet, ha már el sem akar indulni a rendszer.

Fizetős, vagy próbaverziós eszközök

Akadnak fizetős alkalmazások is, amelyek megérik az árukat. Sőt, némelyik próbaverziósként is tökéletesen teljesít, olykor komolyabb korlátozások nélkül is. Ezek közül is mutatunk néhányat.

Malwarebytes

Egy windowsos PC állandó vírusvédelem nélkül nagyon sok veszélynek van kitéve. A Windows 10 ebből a szempontból sokat fejlődött, a saját vírusvédelme és egyéb biztonsági szolgáltatásai is sokkal ügyesebbek, mint elődeinél. De találunk ingyenes vírusirtókat is, akár az Avira, akár az AVG kínálatában, s még ez is csak két név volt a sokból. Ha valaki megelégszik a Windows 10 saját megoldásával, annak javasoljuk második védelmi eszközként feltenni a Malwarebytes antivírusát. Ez ugyan tartalmazza a fizetős verziót is, de ha kikapcsoljuk annak funkcióit, akkor az egyik leghatékonyabb víruskergetőt tudhatjuk a gépünkön, teljesen ingyen. Háttérben ellenőrizni ugyan így már nem tud, de ha hetente, kéthetente egyszer ráengedjük a rendszerre, szépen végignézi, nem surrant-e be valami a Windows saját védelmén át. Nagyon hatékony, megbízható program. Letölteni innen lehet.

Windows Doctor

Nagyjából hasonló módon elfogultak vagyunk a Windows Doctor nevű szoftverrel is. Ugyan ez is megvásárolható alkalmazás, de a próbaverzió letöltése és használata is bőven elég, ha egy lassuló, leterhelt Windowst akarunk gatyába rázni.

UPDATE 2018.08.13: Kedves olvasónk! A Windows Doctor 3.0-ás verziója esetében több antivírus szoftver is vírusfertőzést mutat (a korábbi verzióval – melyről e cikk is készült – nem volt ilyen probléma). Ezek lehetnek téves riasztások is, de a program telepítését mindenkinek csak a saját felelősségére tudjuk javasolni! Aki esetleg alternatív megoldást keres helyette, annak ajánljuk az alábbi cikkeinkben bemutatott hasonló alkalmazásokat (illetve az e cikkben bemutatott többi programot):
CleanMyPC
Glary Utilities
Windows beállítások optimalizálása extra program nélkül

Teljesen automatizáltan beállít mindent a rendszerben, hogy az optimalizáltan működhessen. Érezhetően megtáltosodik tőle szinte minden Windows, amely már kezdett kicsit magába roskadni. Természetesen ha vírusok okozzák a gondot, azon ez a program nem segít, így a sorrend úgy hatékony, ha előbb meggyőződünk arról, hogy nincsenek digitális kártevők a gépen (például a Malwarebytes és az AdwCleaner segítségvel), majd ha a gép ebből a szempontból rendben van, akkor engedjük a Windows Doctornak is, hogy tegye a dolgát. Letölteni innen lehet.

Avira SpeedUp Free/Pro

Az Avira SpeedUp Free/Pro szintén nagyon hatékony rendszerkarbantartó, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy leginkább akkor érzi magát elemében, ha a fizetős változatot használjuk. Az ingyenes verzió sem rossz, de a kereskedelmi kiadás jóval többet tud, például hatékonyan optimalizálja a rendszerindulást, a játékok futási teljesítményét, vagy éppen az energiatakarékosságot. Emellett segíthet kiszűrni a hardveres hibákat, a driver gondokat, és a rendszert feleslegesen visszatartó programokat, szolgáltatásokat is. A Pro változat itt vásárolható meg, az ingyenest pedig innen tölthetjük le.

CleanMyPC

Macen a kedvenc rendszerkarbantartó szoftverünk kétséget kizáróna a CleanMyMac. Nemes egyszerűséggel jelenleg nincs ennél jobb arra a platformra. Van azonban egy windowsos testvére is, amely – rendkívül meglelő módon – a CleanMyPC nevet kapta. Takarítási szempontból nagyjából azt nyújtja, amit a Ccleaner, viszont van egy remek program eltávolító funkciója, amely az alap Uninstall alkalmazások lefuttatása után még megpróbálja kigyomlálni a Windowsból az eltávolított program által hátrahagyott maradék fájlokat és bejegyzéseket is.

Emellett képes törölni a rendszerben létrejövő napló fájlokat, megregulázni az automatikusan induló programokat, és likvidálni a böngészőnkbe kéretlenül beülő kiegészítőket, eszköztárakat. Ha jobban bízunk egy kereskedelmi alkalmazásban, mint az ingyenesekben (vagy céges felhasználásra van rá szükségünk), akkor jó választás lehet ez is. Beszerezni innen lehet.

Windows 10 saját eszköztár

Végezetül felhívjuk olvasóink figyelmét egy korábbi cikkünkre, amelyben elárultuk, miként lehet a Windows 10 rendszert a saját eszközeivel megnógatni, hogy kicsit fürgébb legyen. A cikket erre a linkre kattintva olvashatják el.

Ne maradjon le erről sem!