3 Windows mentőlemez: összeomló, vírusos rendszerhez

Bár többször szolgáltunk már olyan megoldásokkal, amelyek bevethetők, ha a Windows térdre kényszerű malware-ek, zsaroló vírusok, kéretlen toolbarok nyomása alatt, azért ezek használatához javarészt az kellett, hogy a rendszer még legalább minimálisan használható legyen. De mi van akkor, ha már el sem indul a Windows, vagy olyan állapotban van, hogy alig, vagy egyáltalán nem lehet vele dolgozni, s még egy vírusellenőrzés futtatására sincs lehetőségünk rajta? Ilyenkor jöhet jól egy Windows mentőlemez.

 

Három hatékony Windows mentőlemez, ingyen

Nos, hasonló esetre már mutattunk korábban egy trükköt, amivel olyan bootolható USB pendrájv hozható létre, amelynek segítségével megmenthetjük haldokló rendszerünket. Szerencsére hasonló megoldások vannak még szép számmal. Nem csak vírusmentesítő pendrájvot, hanem úgynevezett mentőlemezeket (CD, DVD) is létrehozhatunk. Ezekkel nem csak a rendszer vírusmentesítésével próbálkozhatunk, hanem adott esetben biztonsági mentést készíthetünk dokumentumainkról, mielőtt újratelepítjük a gépet (persze utólag nem árt ellenőrizni, hogy a mentett dokumentumok nem fertőződtek-e meg).

A mentőlemez közös jellemzője, hogy ha a gép indításakor ezekről bootolunk, akkor egy alternatív OS indul el, amely minden olyan eszközt tartalmaz, amire szükségünk lehet a gépben található merevlemez tartalmának átnézéséhez, az adatok, fájlok lementéséhez és persze ha még megoldható, akkor a vírusmentesítéshez. Lássuk hát a kínálatot!

 

All In One System Rescue Toolkit

Az AIO-SRT egy folyamatosan frissített megoldás, így ez lehet talán a legjobb választás, ha úgy hozza a sors, hogy mentőlemezre van szükségünk. A Lite változat rengeteg olyan eszközt tartalmaz, amelyek jól jöhetnek a PC hardveres és szoftveres teszteléséhez, a vírusmentesítéshez, adatmentéshez. Mindezt egy Ubuntura épülő grafikus felületen érjük el, így a használata viszonylag egyszerűnek mondható.

A Lite változat mellett van belőle egy összetettebb változat is, amely jóval több funkcióval dicsekedhet, ellenben a használata is komolyabb szakértelmet igényel. És ami lényeges lehet, nem csak bootolható CD, hanem akár bootolható pendrájv is készíthető belőle, ha az adott gépben esetleg nem lenne CD-/DVD-olvasó.

 

Ultimate Boot CD

Ez szintén egy elég korrekt összeállítás, rengeteg hasznos rendszerellenőrző alkalmazással. A letölthető ISO állományból gyorsan elkészíthető a mentő-CD, így különösebb dolgunk nincs vele.

Minden benne van, amire szükségünk lehet és viszonylag egyszerűen használható felületen dolgozhatunk.

 

Trinity Rescue Kit

A Trinity Rescue Kit egy live Linux alapú összeállítás, amely tartalmaz mindent, ami ahhoz kell, hogy egy magába roskadt Windowst (vagy akár Linuxot) helyrepofozzunk, vagy legalább a fontos adatainkat még lementsük.

A felülete nem túl barátságos, sima szöveges (konzol) üzemmódban dolgozhatunk vele, de a lényeg úgyis az, hogy segítsen. Az egyetlen igazi hátránya, hogy – hosszabb kihagyás után – viszonylag ritkán frissül.

Ne maradjon le erről sem!