Reklámprogram és kéretlen toolbar törlése, egyszerűen

Kevés bosszantóbb dolog van a böngészőbe kéretlenül beépülő toolbaroknál vagy a Windowsban véletlenszerűen felbukkanó reklámoknál. Ráadásul a kéretlen toolbar törlése korántsem egyszerű feladat. Makacsul ragaszkodnak a gépünkhöz. Az Ask és társai ugyan nem okoznak hatalmas károkat, de érezhetően lassítják a munkát, ráadásul a hatékony Google kereső helyett a sajátjukat teszik alapértelmezetté a böngészőkben, így fizetett hirdetések teszik ki a találatok jó részét, ráadásul hatalmas a káosz is ilyenkor a találati listában.

Ezzel viszont még szerencsésen megúsztuk, vannak ennél rosszabb kimenetelű kéretlen eszköztár telepítések is. Ráadásul a legtöbb felhasználó ezeket maga telepíti, amikor egy freeware alkalmazás felrakásakor bejelölve hagyja a telepítőben az adott Toolbar telepítését is.

Ha már megtörtént a baj és a gépünk kezd hasznavehetetlenné válni a böngészőket elárasztó reklámprogramoktól, segítségül hívhatjuk az Adwcleaner nevű alkalmazást.

A program innen tölthető le, utána pedig telepítés nélkül futtatható. Elindítása után végignézi a rendszert és begyűjti a különféle adware, hijacker és toolbar alkalmazásokat. Ha végzett, likvidálhatjuk a levadászott digitális kártevőket.

Az Adwcleaner nem helyettesít egy tűzfalat vagy vírusirtót, viszont a reklámprogramok és kéretlen eszköztárak, például az Ask toolbar törlése esetében hatékonyabb lehet akár a víruskergetőknél is.

Igaz is, ha már eltávolításnál tartunk: az Adwcleanerhez nincs külön telepítő, ha teljesen szeretnénk eltüntetni a Windowsból, a File menü Uninstall menüpontjának segítségével küldhetjük el magát a programot az örök vadászmezőkre.

Ha úgy tűnik, ennél komolyabb gondok vannak a géppel (például ál-antivírusokat próbál meg telepíteni a böngészőnk, azzal a felkiáltással, hogy rengeteg fertőzés van a gépen), érdemes az AdwClean testvérét segítségül hívni. A Malwarebytes Antivirus ingyenes változata hatékony és egyszerűen használható. Tökéletes választás, hogy gépünket megszabadítsuk a makacs digitális fertőzésektől. Itt is írtunk róla (a cikk utolsó bekezdésében).

Ne maradjon le erről sem!