Tavaszi nagytakarítás: Windows gyorsítás ingyen

Eljött a tavasz, ami hagyományosan azzal jár sokaknál, hogy nekiesnek a lakás alapos kitakarításának. Nos, mi most arra biztatunk mindenkit, hogy hasonlóképpen vegye kezelésbe a számítógépét is. Mert egy operációs rendszernek is jól jön néha a karbantartás, takarítás. Miért ne vonjuk hát össze ezt a dolgot a környezetünk helyrepofozásával? Ráadásul bárkinek jól jöhet a Windows gyorsítás a napi munkához is.

Tavaszi Windows gyorsítás: mi kell hozzá?

Vannak olyan alkalmazások, amelyek akkor is jól jöhetnek, ha a számítógépünknek éppen nincs konkrét gondja. Az alábbiakban bemutatásra kerülő három szoftver ártani biztosan nem árt, akkor sem, ha nincs különösebb gondunk a rendszerrel, csak a biztonság kedvéért döntünk a Windows karbantartás mellett. Viszont ugyanezek az alkalmazások kifejezetten jól jönnek, ha esetleg feltűnően belassult a gép, netán arra gyanakszunk, hogy vírusok, vagy kéretlen eszköztárak kerültek rá. Segítségükkel érezhető mértékben megoldható a Windows gyorsítás. Megismerkedni velük tehát mindenképpen érdemes.

Szóval miből áll egy ilyen takarítás?

  • biztonsági mentés után töröljük a ritkán használt, archiválás végett eltárolt fájlokat, dokumentumokat, képeket, videókat. Ha valamire később még szükségünk lehet, inkább tároljuk külső merevlemezen vagy akár felhőben, de a Windowsnak mindig biztosítsunk legalább pár gigabájtnyi szabad területet a rendszer partíción, amit mi nélkülözni tudunk adatok és programok tárolása szempontjából. A zökkenőmentes működéshez erre is szüksége van a rendszernek.
  • töröljük a felesleges, átmeneti állományokat
  • optimalizáljuk a Windows beállításait
  • töröljük a kéretlen eszköztárakat
  • győződjünk meg róla, hogy nincs a gépen vírus, kémprogram vagy más digitális kártevő
  • gyomláljuk ki a rendszerindításkor automatikusan elinduló programok közül azokat, amelyekre nincs szükségünk napi szinten

Lássuk, milyen programok tudnak segíteni nekünk a fenti feladatok gyors és egyszerű elvégzésében.

Windows Doctor

Első ajánlatunk azoknak jöhet jól, akik feltűnően lassúnak ítélik meg a Windows működését. A Windows Doctor sajnos nem teljesen ingyenes, de a letölthető próbaverzió leglényegesebb funkciója, a Windows optimalizálás, korlátozás nélkül működik. S mivel jó esetben csak egyszer kell lefuttatni, így ha végeztünk, akár törölhetjük is a programot a gépről. Persze ha megtetszik, érdemes megvásárolni a teljes változatot, mert sok hasznos funkciója van.

UPDATE 2018.09.17: Kedves olvasónk! A Windows Doctor 3.0-ás verziója esetében több antivírus szoftver is vírusfertőzést mutat (a korábbi verzióval – melyről e cikk is készült – nem volt ilyen probléma). Ezek lehetnek téves riasztások is, de a program telepítését mindenkinek csak a saját felelősségére tudjuk javasolni! Aki esetleg alternatív megoldást keres helyette, annak ajánljuk az alábbi cikkeinkben bemutatott hasonló alkalmazásokat (illetve az e cikkben bemutatott többi programot):
CleanMyPC
Glary Utilities
Windows beállítások optimalizálása extra program nélkül
Emellett tudjuk ajánlani friss összeállításunkat, amelyben összegyűjtöttük a legjobb, akár ingyen is használható Windows karbantartó és gyorsító alkalmazásokat. Ezt a cikket erre a linkre kattintva tudják elolvasni.

Maradjunk azonban a Windows optimalizálásánál, amelyben igencsak jeleskedik a program, mi jobbat tulajdonképpen még nem láttunk. A rendszer megfelelő funkióinak automatikus beállításával valóban érezhető lesz a gyorsulás. Ehhez nagyjából két kattintásra van szükség a Windows Doctorban. Ez a program a Windows gyorsítás nagymestere.

Ha ezek után sem tapasztalunk gyorsulást, akkor vagy az elvárásainkkal van gond, vagy a hardverrel. Utóbbi esetben a szerviz, vagy szerencsésebb esetben – ha 1-2 GB RAM van csak a gépben – a RAM bővítése szokott még segíteni (a Windows zökkenőmentes működéséhez minimum a 4 GB RAM javasolt). Persze ez sem csodaszer, de ez talán a legolcsóbb hardveres beruházás, amivel egy – még nem teljesen idejétmúlt – gépet gyorsítani lehet.

Ccleaner

A Ccleaner neve valószínűleg sokaknak ismerős. Ez az egyik legnépszerűbb Windows takarító szoftver, amelynek alap verziója ráadásul ingyenes. Segítségével rendbe tehetjük a telepített programok által megtépázott Registry adatbázist, illetve helyet szabadíthatunk fel a merevlemezen a felesleges fájlok és átmeneti állományok törlésével.

Ráadásul van egy másik fontos lehetősége: viszonylag egyszerűen átnézhetjük vele a rendszer indításakor automatikusan nekilóduló alkalmazásokat és kigyomlálhatjuk közülük azokat, amelyekre nincs szükség. Ilyenekből egy idő után, ha az ember sok programot szokott telepíteni, összegyűlik jónéhány. Az automatikusan elinduló programok viszont nem csak a rendszer indulását lassítják, hanem teljesen feleslegesen foglalják le a működéshez szükséges erőforrásokat is (memória, processzor idő stb.). Ez persze körültekintést igényel, nehogy valamilyen fontos funkciót lőjünk így ki, így kezdők számára azért nem javasolt a programok önkényes letiltása.

Viszont korábban bemutattunk egy szintén ingyenes szoftvert, amely kicsit hatékonyabban segít az automatikusan induló programok kigyomlálásában: igyekszik bőséges információt adni az általa beazonosított alkalmazásokról és azt is láthatjuk, hogy a felhasználók többsége miként szokott dönteni az adott szoftver sorsáról.

Malwarebyte Anti-malware

Végül egy olyan területre értünk, amely napi szintű problémát jelent manapság: a vírusok, zsarolóprogramok és kéretlen eszköztárak problematikája. Már egy digitális kártevő is elég, hogy a gép érezhetően belassuljon és ne működjenek megfelelően bizonyos funkciók, de ha sikerül többet is “összegyűjteni”, akkor elérhető, hogy képtelenség legyen dolgozni a gépen. Éppen ezért a korábbi Windows verziókon feltétlenül érdemes valamilyen antivírus szoftvert használni, amelyik folyamatosan figyel. Windows 10 esetében ez már bizalomkérdés. A rendszer maga is rendelkezik ilyen funkcióval, de természetesen lecserélhetjük ezt alternatív megoldásra.

Mi a Malwarebytes Anti-malware alkalmazását szoktuk javasolni azoknak, akik arra gyanakodnak, hogy fertőzés érte a gépüket. Meglehetősen hatékony darab, s bár az állandó védelem sajnos nem ingyenes, de arra így is tökéletes a program, hogy bizonyos időközönként átnézessük vele a Windowst. Akár második vírusirtóként is használhatjuk, ha a folyamatos védelmét kikapcsoljuk (a próbaverzió lejárta után ez amúgy is kikapcsol és átvált ingyenes üzemmódba). Egyszerre több antivírus szoftvernek ne engedjük a folyamatos védelmet, mert amellett, hogy “egymásba gabalyodhatnak”, konkrétan képesek lassítani a Windowst. Szóval válasszunk ki egyet állandóra, a Malwarebytes pedig kiváló megoldás időszaki vizsgálatra (vagy megvehetjük elsődleges védelemnek a teljes verziót).

Ha nem vírusokkal és kémprogramokkal, hanem kéretlen eszköztárakkal gyűlt csak meg a bajunk, akkor viszont érdemes a cég egy másik programját használni. Az AdwCleanerről itt írtunk bővebb bemutatót. Ennek segítségével megszabadíthatjuk a böngészőket az engedélyünk nélkül beépült eszköztáraktól, reklámprogramoktól, alternatív keresőktől.

A Windows gyorsításán felül praktikus lehet még a böngészőnk karbantartása is. A Chrome gyorsítására szolgáltunk korábban egy elég összetett tipp-csokorral, s benne számtalan hatékony trükkel.

Ha ennyit megteszünk legalább évente egyszer, így tavasszal, már jól járunk. Bár az állandó vírusvédelemről erősen javasolt gondoskodni és a felesleges fájlok eltakarítását is rendszeres időközönként érdemes elvégezni. S ami még fontos lehet: ne feledkezzünk meg a ritkán használt dokumentumok, képek, videók külső adathordozóra mentéséről, hogy felszabadítsunk némi helyet a merevlemezen, illetve átláthatóbbá tegyük a számítógépen tárolt anyagainkat. Ez ugyan nem feltétlenül gyorsítja magát a Windowst, de a munkánkat annál inkább gördülékennyé teszi.

Ne maradjon le erről sem!