Tökéletes Windows és Mac karbantartás, pár kattintással

Manapság, amikor ingyenes programoktól és letölthető tartalmaktól hemzseg az internet, nem különösebben nehéz leamortizálni egy operációs rendszert a telepítésekkel, feleslegesen eltárolt fájlokkal. S bár remek ingyenes eszközök állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy akár a Windowst, akár a macOS-t rendbe tegyük, azért akadnak olyan fizetős alkalmazások, amelyek megérik a befektetést, ha a rendszerünket valóban alaposan ki szeretnénk takarítani, sőt, optimalizálni a működését. Ezúttal kettőt is mutatunk, amelyek kvázi “testvérek” (mindkettő a MacPaw fejlesztőitől származik), és segítségükkel gyakorlatilag egyetlen kattintásra redukálható a Windows és Mac karbantartás.

CleanMyMac: tökéletes Mac karbantartás

Mivel a MacPaw elsősorban a Maceseket látja el alkalmazásokkal, nem nehéz kitalálni, hogy a CleanMyMac egy kicsit erősebb lesz PC-s testvérénél. Sőt, tulajdonképpen ki merjük jelenteni, hogy az eddig látott macOS karbantartó- és optimalizáló szoftverek közül ez sikerült a legjobban, ráadásul szinte mindent tud, ami egyáltalán szóba jöhet ebben a témakörben.

A program felületét úgy alakították ki, hogy egy teljesen kezdő felhasználó is elboldoguljon vele: a Smart Cleanup részben mindössze a Scan gombra kell kattintani és a CleanMyMac automatikusan végigelemzi az összes takarító funkciójával a gépet:

 • System Junk: átnézi a rendszer által feleslegesen tárolt átmeneti fájlokat, log állományokat, a felesleges nyelvi modulokat stb.
 • Photo Junk: megkeresi a RAW fájlokat a gyűjteményben, amelyeket lehetőségünk van kisebb fájlméretű JPG-re cseréltetni vele (ezeket ugyan automatikusan felkutatja, de csak az engedélyünkkel cseréle le), illetve a Photos alkalmazás által felhalmozott átmeneti fájlokat is csokorba szedi.
 • Mail Attachments: nem túl meglepő módon összeszedi a Mail alkalmazásban felgyűlt csatolmányokat.
 • iTunes Junk: biztonsági mentéseket (például iOS eszközeinkét), hátramaradt fájlokat keres
 • Trash Bins: a rendszer Lomtárában és a különféle programok saját lomtáraiban (van ilyen például a Photos-ban is) mazsolázik.
 • Large & Old Files: Méret szerint rendezi a gépen nagyon sok helyet foglaló, de ritkán használt és állományokat

Szóval ezeket mind összevadássza, s ha végzett, a Clean gombra kattintva elvégezhető a takarítás. Szerencsére a készítők azért résen voltak, így ha valaki csak a Scan és Clean gombokat használja, akkor a program azért nem áll neki vadállat módjára törölni mindent, amit talált. Csak azokat a fájlokat távolítja el, amelyek biztosan nem kellenek (mert hát jól is néznénk ki, ha nekilátna likvidálni a családi videókat, csak mert nagyméretűek). A többihez csak akkor nyúl, ha egyenként végigmegyünk a felsorolt kategóriákon és döntünk a kétséges sorsú fájlokról. Ez sem sokkal több kattintás, de lássuk be, praktikus ez a működési elv: a CleanMyMac összeszedi ami szerinte felesleges, de a kritikus dolgokról mi dönthetünk.

Emellett a program tartalmaz egy Unistaller modult is, mert bár Macen elvileg elég lenne a megunt alkalmazásokat a Lomtárba hajítani, de valójában az általuk létrehozott konfigurációs és átmeneti fájlok ettől még a rendszer mappáiban maradnának. Az Uninstaller viszont ezeket is képes begyűjteni és törölni.

Az egyik legfontosabb opció a Maintenance, amelyben többek között rendszer saját karbantartó funkciót is elindíthatjuk (Maintenance Scripts, Repair Disk Permission stb.). Így azért kényelmesebb, mintha parancssorban kellene tevékenykedni. Egy kattintással lefuttathatunk vagy nyolc ilyen modult. Ezekkel érezhetően gyorsítható egy leterheltebb macOS rendszer. Ugyancsak jelentős gyorsulást érhetünk el az Extensions modullal, amely a böngészőkbe, programokba beépülő kiegészítők és plug-inek áttekintésére és akár letiltására szolgál, de például a rendszer indulásakor automatikusan meglóduló programok megregulázására is módot ad.

A Privacy modul a böngészők és a rendszer használata során eltárolt tevékenységi naplónkat tudja törölni, a Shredder pedig nem más, mint egy fájlmegsemmisítő: amit ezzel a funkcióval törlünk a gépről, azt többet nem lehet visszaállítani semmiféle “mágikus” módszerrel (se ingyen, se pénzért). Vagyis ha valamitől garantáltan szabadulni akarunk, érdemes így törölni.

A programban ezeken felül találunk egy Dashboard felületet, amelyen áttekintést kapunk a merevlemezek és a RAM foglaltságáról, illetve a processzor terheléséről, az akkumulátor állapotáról. De ugyancsak itt látjuk, hogy mennyi felesleges fájltól szabadított már meg mindent a szoftver. Van egyébként egy, a menüsorba beépülő kiegészítő is, amely szintén ezeket az adatokat osztja meg velünk, egyetlen kattintásra.

Mindent egybevetve a CleanMyMac egy kifejezetten jól sikerült macOS karbantartó, amelynek segítségével gyerekjáték a Mac karbantartás és optimalizálás.

CleanMyPC: a Windows takarító

Hasonló feladatkört lát el a cég másik szoftvere, a CleanMyPC is, csak éppen Windowson. Ez a program windowsos oldalról közelít, így az alábbiakra ad lehetőséget:

 • My Computer: a rendszerben felgyűlt felesleges állományokat, átmeneti fájlokat stb. gyűjti csokorba, hogy törölhessük azokat.
 • Registry Maintenance: a Windows rendszerleíró adatbázisával ugyan a felhasználó maga nem nagyon találkozik, de ettől még fontos része a rendszernek, ráadásul igen szépen terhelik a programok. Bár csodát nem tesz a kitakarítása, azért valamennyit mindenképpen optimalizálhatunk a Windows működésén, ha rendszeresen karbantartjuk.
 • Uninstaller: a programok saját Uninstall alkalmazásának használatán túl megpróbálja összeszedni az adott program eltávolításakor esetlegesen hátramaradó, felesleges fájlokat.
 • Hibernation: a hibernáció során keletkező átmeneti fájlokat törli.
 • Extensions: hasonlóan a CleanMyMac-hez, ez is segít kigyomlálni a böngészőkbe és más programokba feleslegesen beépülő kiegészítőket, plug-ineket.
 • Autorun: ha lassan indul a Windows (és utána is lomhának tűnik), nézzünk szét ebben a modulban, mert egy kattintással megszabhatjuk, milyen program indulhat el automatikusan a rendszer startjakor.
 • Privacy: a böngészőben és a rendszerben összegyűlt ténykedési naplóinkat törli
 • Shredder: pont ugyanaz, mint a maces verzióban, vagyis visszaállíthatatlan módon töröl kényes információkat tartalmazó dokumentumokat, képeket, egyéb fájlokat.

A CleanMyPC ugyan nem tartalmaz egy kattintásos megoldást, de a modulokon végigmenni nem nagy kihívás.

A program, hasonlóan maces megfelelőjéhez, összegyűjti a szerinte felesleges fájlokat, de a kényes dolgok törlését nekünk kell engedélyeznünk, alapból csak azt törli, ami biztosan nélkülözhető a rendszer működéséhez.

A program remekül alkalmazható a Windows körültekintő kitakarítására és a feleslegesen elinduló szoftverek, beépülők kigyomlálására.

Összegzésül

A CleanMyPC kevésbé fogott meg minket, mint a CleanMyMac, mert szinte minden funkcióját elérjük az ingyenes Ccleanerben is (hogy csak egy példát említsünk), de kétség kívül jól összerakott és hatékony szoftver. Az már kérdéses, hogy emiatt megéri-e befektetni 40 dollárt. Az viszont kétségtelen, hogy egy jól összerakott, hatékonyan takarító alkalmazásról van szó, amelynek felülete letisztultabb, mint a konkurenseké.

A CleanMyMac viszont bőven megéri 40 dolláros árát, mert ugyan össze tudjuk vadászni ezeket a funkciókat ingyenes programokban Macen is, de ennyire flottul egyik sem működik. Itt mindent egyben megkaptunk, ízléses felületen tálalva, remekül kidolgozva.

Ne maradjon le erről sem!