Trükk a gyorsabb Windows indulás érdekében

Ha már huzamosabb ideje használjuk a Windowst és nem voltunk restek telepíteni sem néhány alkalmazást, egy idő után azt tapasztalhatjuk, hogy a rendszer egyre lassabban indul el minden bekapcsolásnál. Ennek oka általában nem hardver hiba, hanem egyszerűen arról van szó, hogy a szoftverek egy része szépen befészkeli magát az automatikusan induló alkalmazások listájára, s minél többen tobzódnak ott, a Windows annál nehezebben tér magához indításkor, mivel szinte egyszerre igyekszik startolni az összes automatikusan induló alkalmazás. Szerencsére – mint szinte minden – a gyorsabb Windows indulás is megoldható egy trükkel.

 

Gyorsabb Windows indulás: a “trükk” lényege

Néhány nappal ezelőtt mutattunk három alkalmazást, amelyek segítségével időzítve indíthattunk el programokat. A fent említett probléma megoldása nagyon hasonló, de ezúttal nem kifejezetten az időponthoz kötött indításra törekszünk majd, hanem arra, hogy

  • letiltsuk az összes feleslegesen elinduló alkalmazást
  • ha már el kell indulniuk, legalább egymáshoz képest eltoltjuk a startjukat, hogy a Windows ne egyszerre legyen kénytelen lefoglalni az erőforrásait az indításukkal

 

Quick Startup

Ha a legegyszerűbb ingyenes megoldást keressük a feladat elvégzésére, akkor a legjobb választás az ingyenes Quick Startup, amely egyszerűen használható, ráadásul rendelkezik magyar felülettel is.


Letöltés, telepítés és elindítás után rögtön egy listát kapunk az Indítópultban szereplő alkalmazásokról. Bármelyiket letilthatjuk egyetlen kattintással, amelyikről tudjuk, hogy soha nem használjuk, csak egyszer feltelepítettük, kipróbáltuk és azóta nem használjuk semmire. A letiltással persze érdemes csínján bánni, teljesen kezdőknek nem javasolt.
Ha valamire szükségünk van, de általában nem a rendszer indításakor azonnal, azt a letiltás helyett érdemes inkább késleltetve indítani. Ehhez kattintsunk rá a programra a listára a jobb egérgombbal, majd válasszuk a Késleltetés menüpontot és azon belül válasszuk ki, hány másodperccel induljon később az adott program.


Ezzel a módszerrel szépen eloszthatjuk, mikor induljanak el a háttérben futó alkalmazások. Így például a CCleaner háttérben futó segédprogramja bőven ráér elindulni a rendszer felállása után 1 perccel, akár akkor is, amikor már dolgozunk a szövegszerkesztőben vagy táblázatkezelőben. De ha például javarészt az internet böngészésével kezdünk, az OpenOffice vagy LibreOffice háttéralkalmazásának elindulását is eltolhatjuk 1-2 perccel, mert ezek például jelentősen lassítják a rendszerindulást, míg böngészés közben már nem lesz annyira zavaró, hogy a háttérben elstartolnak.
A Quick Startup egyébként nem csak a programok, hanem a folyamatok, beépülő modulok, szolgáltatások megregulázására is alkalmas. Utóbbiak ki- vagy bekapcsolását viszont már tényleg csak haladó felhasználóknak javasoljuk.
A program extra szolgáltatása, hogy segít kitalálni is a programokról, melyik, mire való. Ezt az internetes felhasználói bázisa alapján igyekszik összeszedni, így sok programnál (sajnos nem mindegyiknél) szolgál információkkal arról, hogy pontosan mire való és a többség miként döntött a sorsáról (késleltetik, letiltják stb.)

Ennyi tehát a gyorsabb Windows indulás “titka”, legalábbis a legtöbb esetben. Vagyis mielőtt szervizbe rohannánk, vagy belekapnánk egy újratelepítésbe, érdemes kipróbálni ezt a trükköt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató