Programok időzített indítása: íme három nagyszerű megoldás!

Takarítás, karbantartás, tördezettség-mentesítés, malware keresés, csak töredéke azoknak a teendőknek, amelyeket akár naponta, akár hetente 1-2 alkalommal illene elvégezni egy windowsos számítógépen. Csak ki az, aki állandóan ezeket szeretné koordinálni?

 

Programok időzített indítása

Szerencsére mint mindenre, erre is találunk több ingyenes megoldást is, melyek segítségével automatizálhatjuk a gyakran indított programok vagy folyamatok startját. Az alábbi három alkalmazás pontosan erre a célra készült, de némelyikük még jóval től is mutat ezen.

Shutter

Személyes kedvencünk a Shutter: gyors, sokoldalú és személyes használatra ingyenes. Számtalan eseményhez köthetjük a programok vagy folyamatok elindítását, így például visszaszámláláshoz, megadott időponthoz, CPU kihasználtsághoz, tetszőleges másik folyamat vagy alkalmazás futásához stb.


Ráadásul nem csak egy program elindítását automatizálhatjuk így vele, hanem a gép lekapcsolását, adott dokumentum megnyitását, hangszóró némítását stb. Még akár képernyőn megjelenő üzenetet is időzíthetünk magunknak ilyen formán. De ha még ez sem lenne elég, logikai műveletekkel akár több kritériumhoz is köthetünk egy automatizált folyamatot.

Freebyte Task Scheduler

Nem a Shutter az egyetlen persze. Itt van például a Freebyte Task Scheduler, amely már kifejezetten időzítő szerepkörre pályázik.


Ilyen szempontból jobb, mint a Shutter, itt ugyanis akár a hét napjaihoz is beállíthatunk ismétlődő programindításokat. Cserébe viszont ennél többre alkalmatlan.

System Scheduler

Végezetül itt a System Scheduler, amelyből létezik ingyenes és fizetős változat egyaránt. Talán senki sem rökönyödik meg azon, hogy utóbbi többet tud, viszont a free verzió is megteszi, ha csak a programok ismétlődő indításának terhét szeretnénk levenni a saját vállukról.


Ez a program is képes hetente, havonta ismétlődő ütemezésre, de természetesen ragaszkodhatunk egy adott dátumhoz vagy napi időponthoz is. A beállítás nagyon egyszerű, akár paraméterezhetjük is a programokat.
Lehet, hogy ez a megfelelő választás? Nos, ezt már mindenkinek magának kell eldöntenie. Mindenesetre a három alkalmazás közül szinte bármelyiket választhatjuk. A programok időzített indítása mindegyikkel gond nélkül megoldható.

Ne maradjon le erről sem!