Windows időzített leállítása és PC kikapcsolás időzítővel

A Techwok indulása óta többször is szóba került már a számítógép és a Windows időzített leállítása, avagy az automatikus PC kikapcsolás egy megadott idő elteltével, vagy meghatározott időpontban. Ma erre a célra szolgálunk egy kifejezetten sokoldalú, jól konfigurálható kis widowsos segédprogrammal, amelyet kényelmesen lehet telepíteni a Windows Áruházából is, de ha valaki inkább a nyílt forráskódú megoldásokban bízik, elérheti a hordozható verziót is a GitHub oldalon.

Shutdown Timer Classic: a Windows időzített leállítása

A Shutdown Timer Classic – mint már a bevezetőben is említettük – egy nyílt forráskódú, ingyenes segédprogram, amellyel megoldható a Windows automatikus, adott idő elteltével történő kikapcsolása.

Maga a program telepíthető a Windows 10 alatt a rendszer saját alkalmazásboltjából, de van lehetőség hordozható (portable) vagy hagyományos módon telepíthető változatok letöltésére is a készítő GitHub oldaláról. Szóval a telepítésével igazán nem lehet gondja senkinek, több módszer közül is lehet választani. Ez a sokszínűség aztán áll magára a programra is, hiszen aprólékosan beállíthatunk mindent: másodpercre pontosan megadhatjuk, mennyi idő elteltével kapcsoljon le a PC, pontosabban a kikapcsolás mellett választhatjuk még a rendszer elaltatását, hibernálását, a Windows fiókból történő kiléptetést, vagy akár az újraindítást is. A hasonló programokkal ellentétben a Shutdown Timer Classic alapértelmezésben nem egyszerűen a háttérben figyel, hanem több módon is jelzi, hogy mennyi idő van még hátra a kiválasztott utasítás végrehajtásáig. Így külön ablakban, jól látható módon is nyomon követhetjük az idő múlását, de a Tálcára leülve, apró ikonként is kapunk folyamatos visszajelzést. Aki viszont nem akar egy állandóan szem előtt lévő időzítő ablakot látni, az kikapcsolhatja ezt a funkciót a beállításokban. 

Emellett azt is meghatározhatjuk, hogy a program az idő lejártával mennyire bánjon finoman az esetleg még futó alkalmazásokkal. Ha kell, bevárja azok leállását, de akár az erőltetett bezárásukra is képes, így az adott parancs végrehajtásában – elvileg – nem akadályozhatják meg az esetlegesen “bennragadt” háttérfolyamatok vagy szoftverek sem. Aki pedig úgy érzi, egyáltalán nem szorul grafikus felületre, annak örömhír, hogy a program parancssorból is működik (PowerShell, CMD), amihez az összes használható paraméter megtalálható a GitHub oldali leírásában.

Mindent egybevetve a Shutdown Timer Classic egy könnyen használható, jól konfigurálható és praktikusan felépített kis program, amelyet feltétlenül érdemes kipróbálnia mindenkinek, akinek szüksége van a PC időzített kikapcsolására, vagy éppen az újraindítás, logout, sleep stb. funkciók időzített alkalmazására.

Ne maradjon le erről sem!