Számítógép időzített kikapcsolása, újraindítása, zárolása

Korábban mutattunk már a Windows használók számára néhány olyan remek segédprogramot, amelyekkel időzíteni lehet bizonyos rendszerfunkciókat, vagy akár alkalmazások elindítását, leállítását. Volt, amelyiknél nem csak egyszerűen időponthoz lehetett kötni egy-egy program indítását, hanem akár a CPU kihasználtságához is. Ez így mind szép is jó, de mi van akkor, ha nekünk csak arra lenne szükségünk, hogy bizonyos idő eltelte után a számítógép magától leálljon, vagy éppen újrainduljon. Nos, az alábbi kis – ingyenes – alkalmazással megoldható a számítógép időzített kikapcsolása, újraindulása, zárolása egyaránt. És ez a program igazán nincs túlbonyolítva. Bárki, egyszerűen használatba veheti.

OxyBits EasyShutdown: számítógép időzített kikapcsolása, újraindítása, zárolása

Az OxyBits EasyShutdown a végletekig leegyszerűsíti a rendszer időzített leállítását és újraindítását. Telepítése után leül a Windows Tálcájára az óra mellé, s ettől kezdve mindössze annyi a teendőnk, hogy a jobb egérgombbal rákattintunk erre a kis piros-fehér ikonra.

Ekkor megjelenik a program menüje, amelyből választhatunk, hogy milyen műveletet szeretnénk végrehajtani majd. Ez lehet újraindítás, leállítás, vagy akár kijelentkezés is. Végrehajtható azonnal is, de a Delayed (MŰVELET) menüpontot választva a megjelenő ablakban beállíthatjuk az időzítést, vagyis azt, hogy hány perc múlva hajtsa végre a program a műveletet.

Sőt, az EasyShutdown arra is lehetőséget ad a Settings menüpontjában, hogy felhatalmazzuk az esetlegesen makacskodó alkalmazások erőszakos bezárására (Force Quit Applications). Vagyis ha egy program valamiért megakasztaná mondjuk a leállítási vagy újraindítási műveletet, az EasyShutdown képes “kilőni” azt, így már nem lesz semmi akadálya, hogy az adott időpontban végrehajtsa amire korábban utasítottuk.

A program használata nagyon jól jöhet, ha például nem akarunk végigvárni egy hosszabb letöltést, konvertálást, esetleg jó lenne, ha miután belealudtunk egy film nézésébe a gépen, a rendszer adott idő után automatikusan leállna. Természetesen nem árt átgondolni a használatát, hiszen – különösen, ha a Force Quit Applications opciót is bekapcsoljuk – a váratlan leállítás következtében a programok többsége nem fogja menteni az éppen megnyitott és szerkesztett anyagokat (bár sok alkalmazásnál van már automatikus, folyamatos mentés, de nem mindegyiknél). Így ha átgondolatlanul konfiguráljuk az automatikus leállást vagy újraindulást, könnyen adatvesztés lehet a vége. Ezt leszámítva viszont rendkívül hasznos kis alkalmazás ez, s lévén ingyen van, nem kerül semmibe, ha beüzemeljük.

Ne maradjon le erről sem!