Windows gyorsítás és karbantartás tuti megoldásokkal

Megannyi alkalommal került már szóba nálunk a Windows gyorsítás és karbantartás, amibe beletartozik a rendszerben feleslegesen megbújó átmeneti fájlok, duplikátumok kiirtása, a Windows beállításainak optimalizálása és ezáltal a működési sebesség növelése, vagy éppen az esetleges rendszert lassító programok, kártevők kigyomlálása. Mutattunk már erre a célra számtalan alkalmazást, így arra gondoltunk, ezúttal összesítjük egy cikkben a legjobbakat.

Windows gyorsítás és karbantartás ingyen vagy pénzért

Az alábbi gyűjteményben ingyenes és fizetős programok egyaránt helyet kaptak. Szerencsére ezek között a kereskedelmi változatok is meglehetősen olcsónak mondhatók, pár ezer forintos befektetésért nagyon flottul összerakott, s rengeteg extra szolgáltatással felvértezett alkalmazásokat kapunk. De ha valaki nem szeretne fizetni, annak két megoldás is a rendelkezésére áll:

  • Egyszeri karbantartáshoz megteszi a csak időben korlátozott próbaverzió letöltése és pár napos használata.
  • Vagy beérjük az ingyenes alkalmazások általában visszafogottabb, de legtöbbször ugyanolyan hatékony eszköztárával.

Lássuk tehát, melyek a legjobb programok, ha kicsit gyorsítani, tisztogatni szeretnénk a napi használat során megviselődött rendszert.

Ashampoo WinOptimizer 16

Listánk első tagja talán a legjobb választás, bár sajnos nem ingyenes. A pénzünkért cserébe viszont az Ashampoo WinOptimizer 16 nem csak a Registry kitakarítását és a felesleges fájlok felkutatását vállalja magára. Ezzel a programmal optimalizálhatjuk a rendszerbeállításokat akár manuálisan, vagy automatikusan is. Ha gyakran játszunk a gépen, a Gamer üzemmód bekapcsolásával kilőhetjük a feleslegesen futó szolgáltatásokat is a rendszerből, így szabadítva fel erőforrásokat a játékhoz (ilyenre amúgy a Windows 10 már magától is képes, erről itt írtunk).

De van lehetőség lemez-optimalizálásra, végleges törlésre, a véletlenül törölt fájlok visszaállítására, rendszer-elemzésre, s még megannyi más dologra. Nem mellesleg pedig magyar nyelvű felületet is kapott. Akit részletesen érdekelnek a program lehetőségei, tesztünkben minden megtudhat róla, ha erre a linkre kattint.

Glary Utilities 5

A Glary Utilities 5 ingyenes változata szintén elég összetett eszköztárral van a segítségünkre a karbantartáshoz, ráadásul szintén magyar nyelvű felülettel kényezteti a hazai felhasználókat. Amellett, hogy eltakarítja a felesleges fájlokat és Registry bejegyzéseket, még a kémprogramoknak is utána néz a gépen, javítja a hibás parancsikonokat és ha kell, eltakarítja a géphasználat nyomait is. A lemezkarbantartásról is gondoskodik. A Gyorskarbantartás gombra kattintva mindezt egyetlen mozdulattal elintézhetjük.

Ha kicsit jobban el szeretnénk mélyülni a karbantartásban, akkor az alsó eszköztár gombjait végigzongorázva minden egyes modult megnyithatunk és magunk szabályozhatjuk, hogy a program által hibásnak vagy feleslegesnek tartott dolgok közül mi kerüljön javításra, eltávolításra. Itt olyan extrák is vannak, mint a helyi menü feleslegesnek ítélt bejegyzéseinek eltávolítására való segédlet, a lemezterület elemző funkció, a közösségi értékelésre alapozó folyamatkezelő, a fájlkódoló, a memória optimalizáló, a fájlmegsemmisítő és hasonló nyalánkságok. Az ingyenes funkciók egyébként a legtöbb esetben bőségesen megteszik, manuális karbantartáshoz tökéletesen elég, amit az ingyenes változat nyújt. De ha valakinek megtetszik a program, jó áron megvásárolhatja az extra opciókat is – például az automatikus karbantartás lehetőségét – és aktiválhatja azokat a programban.

Ccleaner

Nem nagyon maradhat ki egy ilyen válogatásból az egyik legnépszerűbb Windows takarító alkalmazás, a Ccleaner sem. Arra azonban vigyázni kell, hogy a program legújabb verzióját használjuk, mert a köztes frissítéseknél volt némi botrány az adatkezeléssel és adatgyűjtéssel. Ezt legutóbb már megoldották, így az aktuális változatban már rendelkezhetünk arról, milyen használati adatokat továbbíthat esetleg a program a fejlesztőknek, amelyek alapján a későbbi fejlesztések irányát meghatározhatják (Options / Privacy). Ugyanígy újra kikapcsolható a Smart Cleaning funkció is, ami egy ideig szintén erőszakosan bekapcsolva akart maradni. Emellett a telepítésnél figyeljünk rá, hogy alapértelmezésben felrakja az Avast Antivírust is, amire – pláne ha van másik antivírus a gépen – semmi szükség. Ezt kiikszelhetjük a telepítő első oldalán.

A fenti bakikat leszámítva viszont a Ccleaner vitathatatlanul az egyik legjobb rendszertakarító program, amely kellő hatékonysággal gyűjti össze a különféle böngészők, a népszerű alkalmazások, s persze a rendszer szemetét, hogy aztán annak eltakarításával még több szabad helyhez jussunk a háttértáron. Emellett a Registry takarításában is nagy hasznát vesszük.

A takarító funkciók mellett itt is vannak extrák. A Tools részben megregulázhatjuk a böngészőkbe beépülő plug-ineket, elemezhetjük a merevlemez állapotát, visszaállíthatatlanul törölhetjük meghajtók teljes tartalmát, duplikált fájlokat kereshetünk és rendbe szedhetjük az automatikusan induló programokat.

Easeus Partition Manager Free

A sok automatikus takarítóról térjünk át egy másik témára. Olykor szükség lehet a merevlemez újraosztására is. Erre a Windows elég korlátolt lehetőségeket biztosít, az Easeus Partition Manager ingyenes változatával viszont szinte teljesen szabad kezet kapunk a partícók létrehozása, törlése, összevonása, darabolás stb. kapcsán. Használata viszont nagy odafigyelést igényel, hiszen ha valamit benézünk, annak adatvesztés a rendszer működésképtelensége lehet a vége. Szerencsére a készítők azért igyekeztek a veszélyesebb műveletek esetére külön figyelmeztetéseket is beépíteni, de ismételjük: ez egy nagyon hatékony partíciókezelő, de csak haladó felhasználóknak javasoljuk a használatát. Vagy legalább egy másik merevlemezre mindenképpen készítsünk biztonsági mentést fontos adatainkról, mielőtt nekivágunk. A programról részletes tesztünk is volt, amely erre a linkre kattintva olvasható.

AdwCleaner

Megőrizendő a rendszer működőképességét, nem árt olykor az állandó védelemre beállított antivírus mellett lefuttatni olyan egy olyan programot, amelyik a speciálisabb digitális kártevőket is képes összevadászni. Az AdwCleaner hatékonyan írtja a különféle kéretlen eszköztárakat, reklámprogramokat, szóval mindent, ami egy kis figyelmetlenség következményeként landolhat a gépen, miközben internetezünk vagy letöltött programokat telepítünk. Az AdwCleaner amúgy telepítés nélkül használható. Egyszerűen letöltjük, elindítjuk és engedjük neki, hogy végignézze a rendszert. Ha valamit talál és eltakarítja, akkor általában még túl kell jutni egy újraindításon is (sok kártevő háttérfolyamatait csak így tudja kilőni véglegesen), s onnantól már nyugodtan dolgozhatunk a gépen. Ismételjük: az AdwCleaner nem helyettesít egy állandó védelmet nyújtó víruskergetőt, viszont nagyon hatékony kiegészítő védelmet ad. Olykor érdemes lefuttatni, különösen akkor, ha gyanúsan kezd lassulni a számítógép, vagy internetezés közben véletlenszerűen felugrálnak ablakok.

Windows mentőlemezek

Ha minden kötél szakad és valamilyen vírus véglegesen romba szándékozik dönteni a gépet, nagyon jól jöhetnek a különféle mentőlemezek is. Ezekről itt írtunk részletes bemutatót.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató