Windows 10 Játék üzemmód hozzárendelése adott játékokhoz

A Windows 10 Alkotói verzió egyik remek újítása a Játék üzemmód, amely jelentősen javíthatja a játékok teljesítményét a számítógépen, fokozva a játékélményt. Egyetlen apró szépséghibája van: ha bekapcsoljuk, előfordulhat, hogy számunkra fontos alkalmazások nem indulnak majd el, vagy nem futnak megfelelően, mert a működésükhöz szükséges háttérfolyamatokat a rendszer “kilövi”, hogy minél több szabad erőforrás álljon rendelkezésre a játékoknak. Szerencsére megoldható a Windows 10 Játék üzemmód automatikus hozzárendelése egy-egy programhoz, így nem kell mindig manuálisan kapcsolgatni, attól függően, mire készülünk a PC-n.

Ezzel nem csak időt nyerhetünk, meg megakadályozhatjuk azt is, hogy feledékenységből hagyjuk bekapcsolva a Játék üzemmódot, s azután csodálkozzunk, ha egy erre “érzékeny” alkalmazás sokadszori próbálkozásunkra sem hajlandó elindulni.

Windows 10 Játék üzemmód automatikus hozzárendelése egy játékhoz

Az eljárás nem különösebben bonyolult, bár ennél azért kicsit egyszerűbben is megoldhatták volna a cégnél, mondjuk kapcsolgatható opciókkal tarkított listával.

De minden vágyunk nem teljesülhet az életben, így egyelőre az alábbi lépéseket kell tennünk, minden érintett programmal:

  1. Indítsuk el a programot vagy játékot a szokott módon
  2. Nyissuk meg a Windows 10 Játéksávját a WIN + G billentyűkombinációval. Itt egy pillanatra megállunk: ha nincs engedélyezve a Windowsban a Játéksáv, akkor a Gépház / Játék / Játéksáv részben bekapcsolhatjuk. Ugyanitt választhatunk neki másik billentyűkombinációt is, ha az alapértelmezett nem szimpatikus.
  3. Ha megjelent a Játéksáv, kattintsunk a jobb szélén látható Beállítások gombra. A megjelenő panelen jelöljük be a Játékmód használata ehhez a játékhoz opciót, ha ezentúl ennél a játéknál automatikusan be akarjuk kapcsolni ezt a funkciót. Ha nem, akkor értelemszerűen vegyük ki a pipát onnan. Ezután zárjuk be ezt a panelt.

Lássuk be, így sem nehéz, de sajnos minden egyes alkalmazással el kell egyszer játszanunk ezt az “elindítás-beállítás” folyamatot. Később talán lesz majd egyszerűbb módszer is rá.

Viszont ha ezt egyszer beállítottuk, a rendszer előzékenyen megjegyzi, így nem kell állandóra bekapcsolni a Játék üzemmódot, azt a megfelelő játékok szépen aktiválják majd maguknak, arra az időre, amíg futnak.

További Windows 10-es érdekességeket, hasznos tippeket keres? Ismeri például a Windows 10 sötét/éjszakai üzemmódját? Egy korábbi cikkünkben megmutattuk, miként kapcsolható be. Érdemes elolvasni, erre a linkre kattintva. Ha pedig ennél is több Windows-os érdekességet szeretne, nézzen körül itt vagy itt.

Ne maradjon le erről sem!