Partíciók összevonása, átméretezése, darabolása Windowson

Jó esetben ritkán, de azért bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen okból szükség lenne a merevlemez egyetlen partíciójából többet, vagy éppen fordítva, a szétszabdalt háttértár partícióiból egyetlen darabot kreálni. A feladat egy második, adatokat tartalmazó merevlemez esetében még kivitelezhető a Windows saját lemezkezelőjével is, ám ha bonyolultabb a partíciók összetétele, ráadásul a rendszerlemezen, a rendszerpartíciót is érintő változtatásokat szeretnénk eszközölni, akkor azért elérhetünk arra a pontra, amikor a Windows saját megoldása már nem nyújt segítséget. Ilyenkor jöhet jól a megfelelő segédprogram, amellyel biztonságosan és egyszerűen oldható meg a partíciók összevonása, darabolása, mozgatása stb. Ám ezek a szoftverek általában csak annyit engednek nekünk ingyen, hogy “elképzeljük” a segítségükkel a leendő felállást, a tényleges átalakítást már csak akkor szokták elvégezni, ha megvásároljuk a teljes változatot. Szerencsére akad kivétel!

 

EaseUS Partition Master Free: partíciók összevonása, darabolása, ingyen

Az EaseUS Partition Master Free, nevéhez hűen teljesen ingyenes az otthoni felhasználók számára, ráadásul ebben az esetben még csak azt sem mondhatjuk, hogy egy erőteljesen lebutított verzióról lenne szó, ugyanis szinte mindent tud, amire a fizetős Pro változat képes.

Használható Windows 10, vagy korábbi Windows verziók alatt egyaránt (a szerver változatokat az ingyenes verzió nem támogatja), s ügyködhetünk a segítségével belső- vagy külső merevlemezen, SSD-n, pendrájvon, memóriakártyán egyaránt. Képes partíciók létrehozására, törlésére, átméretezésére, növelésére, csökkentésére, darabolására, visszaállíthatatlan törlésére, formázására, másolására, klónozására egyaránt. Az sem hozza zavarba, ha a rendszerpartícióhoz kell hozzányúlnia, legfeljebb a kijelölt műveletek egy részét nem azonnal, hanem a gép többszöri újraindításával végzi el. De elvégzi!

Összetett tudásához képest meglepően könnyen működtethető, de ettől még nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy használata komoly odafigyelést igényel. Ha ugyanis valamit elszúrunk egy ilyen programban, az komoly adatvesztéssel, s akár az operációs rendszerünk tönkretételével járhat. A partíciókkal való bűvészkedés tehát nem játék, mielőtt belekezdünk, feltétlenül készítsünk biztonsági másolatot minden fontos anyagunkról, amit a számítógépen tárolunk. Az EaseUS Partition Master Free ugyan minden ehhez szükséges eszközt a kezünk ügyébe helyez, s ha előreláthatóan valami nagy ostobaságra készülünk az adataink szempontjából, akkor igyekszik erre figyelmeztetni is, de mindenről a felhasználó dönt, a program pedig végrehajtja az utasításokat, adott esetben akkor is, ha ezzel fontos dokumentumokat, képeket, állományokat likvidál.

Extraként a programban találunk a merevlemez takarítására, karbantartására szolgáló eszközöket is. A fizetős változat különlegessége, hogy készíthetünk vele mentőlemezt is, hogy ha egyszer úgy adódik, hogy rendszerünk teljesen meghalni látszik, s az alap rendszert már el sem indul, legyen még esélyünk egy boot CD segítségével lementeni róla a fontos adatokat. Ez azonban az ingyenes verzióban sajnos nem működik (ámde mi mutattunk alternatív, ingyenes megoldásokat e célra korábban). Emellett a pénzünkért kapunk RAID-5 támogatást, MBR – GPT konvertálást, parancssori használatot. Akinek ezekre is szüksége lenne, elég kedvező áron vásárolhatja meg a Pro vagy Server verziókat.

Mindent egybevetve, ha partíciók menedzselésére van szükség, ennél aligha találunk jobb szoftvert – ingyen – Windowsra. Így ha ilyen feladattal kerülünk szembe, érdemes esélyt adni neki a bizonyításra.

Ne maradjon le erről sem!