Ingyenes particionáló program a háttértár utólagos átszabásához

Van egy feladat, amivel viszonylag ritkán szembesülnek a számítógép előtt ülő felhasználók, ám ha mégis belefutnak, a legtöbben tanácstalanul tárják szét a kezüket: ez a merevlemez particionálása. Jó esetben az ember a rendszer telepítésekor jól átgondolja, hogy a gépben található tárolókat miként szeretné felosztani, például egy 1 TB-os HDD vagy SSD esetében kíván-e több partíciót használni (mondjuk 500 GB a rendszernek és a programoknak, 500 GB az adatoknak, dokumentumoknak, másodlagos rendszernek stb.). Ám előfordul, hogy a jól átgondolt stratégia a gyakorlatban nem válik be, így arra kényszerülünk, hogy átrendezzük a partíciók kiosztását. Csakhogy ez korántsem egyszerű, s nem is veszélytelen vállalkozás, ha már elkezdtük használni a gépet és fontos adatokat is tartalmaz a háttértár. Amellett, hogy ilyen esetekben tilos biztonsági mentés nélkül belefogni a partíciók átszabásába, az sem árt, ha a megfelelő alkalmazást választjuk ki erre a célra. Anno mutattunk már egy remek megoldást, de ma egy másik particionáló program kerül terítékre, amelyet részben akár ingyen is használhatunk, ha nincs szükségünk az extra funkcióira.

MiniTool Partition Wizard 11 Free: ingyenes particionáló program

MiniTool Partition Wizard meglehetősen régi motoros a szakmában, így bátran választhatjuk a fent vázolt feladatra, vagyis a HDD és SSD felosztásának utólagos megváltoztatására. Üzleti és otthoni felhasználóknak szánt verziók egyaránt vannak belőle, s az otthonra szánt változatból van ingyenes és fizetős kiadás is. Előbbi – kicsit talán zavaró módon – tartalmazza a Pro változat funkciót is a felületén, de azokat értelemszerűen nem tudjuk benne használni. A felület amúgy kifejezetten letisztult, jól átlátható, viszont sajnos magyar nyelvű menüt nem kapunk.

Szerencsére az ingyenes funkciókészlet is igen méretes, így simán megoldható vele a partíciók utólagos darabolása, összevonása, átméretezése egyaránt. Ezek talán a leggyakoribb feladatok, amelyek otthoni körülmények között előfordulnak. Értelemszerűen az új partíciók létrehozása (elsődleges és logikai), meglévők törlése (azok visszaállíthatatlan törlése is), lemezazonosító megváltoztatása stb. is megoldható a programmal.

Extraként rendelkezésünkre áll a FAT formátumú részek NTFS formátumra történő konvertálása is. Ellenkező irányban ezt csak a Pro verzió teszi meg nekünk. Sőt, tudunk teljes tartalmat (adott esetben rendszert) átmásolni egyik merevlemezről a másikra, lemezhibák és törölt partíciók után kutatni is. Utóbbiak visszaállítására már csak a Pro verzió alkalmas, ahogy például Windows-PE alapú bootolható média készítésére is csak azt vehetjük rá.

Hiányosságai ellenére az ingyenes verzió kitűnő választás otthonra, hiszen a felülete áttekinthető, s adott esetben a kezdők is viszonylag könnyen boldogulhatnak a használatával, bár azt azért el kell mondjuk: egy rosszul megválasztott művelettel könnyedén lekaszálható akár a rendszer, akár a fontos adataink. Szóval újfent felhívjuk mindenki figyelmét: minden ilyen program használata előtt készítsenek biztonsági mentést a fontos adatokról, állományokról, lehetőleg egy másik (például külső) merevlemezre, pendrájvra, amit nem érintenek a műveletek. Értelemszerűen nem szerencsés, ha az éppen átszabandó merevlemez egyik partícióját választjuk a backuphoz. A kezdők dolgát különféle varázslók is segíti, amelyek lépésről-lépésre végigvezetnek egy-egy feladat elvégzésén.

Mindent egybevetve a MiniTool Partition Wizard Free kifejezetten jó választás az alap feladatok elvégzésére. Ha többre vágyunk, akkor persze érdemes megvásárolni a Pro verziót (a változatok közötti különbségek itt találhatók meg). Talán szerencsésebb lenne, ha az ingyenes változatban nem lennének ott a Pro funkciók, de hát ennyit el lehet viselni cserébe azért, hogy egy jól használható particionáló programot kapunk, ingyen.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató