Gyorsabb Windows 10 pár mozdulattal, extra program nélkül

Az elmúlt napokban több olyan szoftvert is bemutattunk már, amelyek segítségével gyorsítható a Windows, vagy éppen orvosolhatók a rendszer működésében jelentkező hibák. Írtunk két zseniális Windows optimalizáló szoftverről, amelyek egy kattintással képesek optimalizálni a rendszer működését, de terítéken volt már az ingyenes Windows Repair 2018 is. Sőt, ezeken felül is szolgáltunk már olyan megoldásokkal, amelyek segíthetnek a Windows pörgősebbé varázslásában. Ezúttal azonban olyan módszereket mutatunk, amelyek eleve benne vannak a rendszerben, így nem lesz szükség semmiféle plusz szoftver telepítésére, mégis érezhetően gyorsabb Windows 10 lesz a végeredmény.

 

Gyorsabb Windows 10, rendszereszközökkel

Kezdjük rögtön a Windows indulási idejének csökkentésével. Önmagában a Windows nem feltétlenül kell, hogy lassan induljon. Egy frissen telepített rendszerre általában nem is ez a jellemző. A lassulás arányosan szokott nőni a telepített programok számával. Ennek oka, hogy sok alkalmazás beírja magát az automatikusan induló programok és szolgáltatások listájába, így a rendszer a bootolás után ezek elindításával is elmolyol. Ezért tűnik úgy, mintha a Windowst az Asztalt megjelenése után még percekig nem érdekelné, hogy mi mit akarunk csinálni. El van foglalva azzal, hogy a háttérben elindítsa a különféle segédprogramokat. A megoldás viszonylag egyszerű, bár némi hozzáértést azért igényel: nyomjuk le egyszerre a Ctrl + Alt + Del gombokat egy pillanatra, s a megjelenő felületen kattintsunk a Feladatkezelő menüpontra. A megjelenő Feladatkezelő ablakban kattintsunk a Több részlet gombra, mire is az ablak egy kicsivel közlékenyebb üzemmódba vált. Itt kattintsunk az Indítás fülre.

Az így megjelenő listában láthatjuk, milyen alkalmazásokat indít el a rendszer automatikusan. Ha tudjuk, hogy ezek közül mi az, ami nélkülözhető, kapcsoljuk ki: kattintsunk a nevére a jobb egérgombbal, majd válasszuk a Letiltás menüpontot. Természetesen nem feltétlenül érdemes mindent letiltani, akadnak olyan programok, amelyek szükségesek bizonyos funkciók háttérben történő ellátásához. De értelemszerűen, minél több dolgot tiltunk itt le, annál gyorsabban tér majd magához a Windows a legközelebbi újraindításkor.

Hasonló megoldással a Windows általános működési sebességén is javíthatunk kicsit. Ehhez a Windows Intézőjében kattintsunk az Ez a gép lehetőségre a jobb egérgombbal, majd a felugró menüből válasszuk a Tulajdonságok lehetőséget. A megjelenő ablakban kattintsunk a Speciális rendszerbeállítások linkre, majd az így megjeleníthető ablakban válasszuk a Teljesítmény rész Beállítások… gombját. Ha egy kattintásos gyorsulásra vágyunk, egyszerűen válasszuk a Legjobb teljesítmény opciót, majd alkalmazzuk a beállításokat. Ha ennél azért kicsit szeretnénk jobban finomhangolni a rendszert, akkor az Egyéni opciót választva, minden egyes funkció sorsáról mi magunk dönthetünk. Csak az marad bekapcsolva, amelyik előtt ott hagyjuk a pipát a jelölnégyzetben. Jó tudni, hogy ezek a beállítások általában megjelenési és animációs effektek, amelyek nem létfontosságúak ugyan a rendszer működéséhez, és kikapcsolásuktól gyorsul is a rendszer működése, viszont értelemszerűen egy pár helyen kevésbé lesz esztétikus az összhatás (betűk élsimítása, animációk az ablakok megnyitásakor stb.).

A fenti megoldásokkal tehát mindenféle telepítés nélkül, viszonylag egyszerűen tudunk gyorsítani a rendszer működésén. Ezen túl is vannak persze a rendszerben olyan beállítások, amelyekkel ez fokozható (például a felesleges rendszerszolgáltatások letiltása), de azok ki- vagy bekapcsolását már csak a haladó szintű felhasználóknak javasoljuk. A bevezetőben említett segédprogramok is az utóbbiakat kapcsolgatják, így ha nagyon ráfér a rendszerre az optimalizálás, érdemes inkább azokat használni, vagy egy szakértőt hívni, aki a helyszínen elvégzi a szükséges módosításokat.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató