A Windows gyorsítása pár kattintással, macerás trükkök nélkül

Így év vége felé az emberre rájön valamiféle elő-tavaszi nagytakarítási vágy, hogy a jövő évet ne egy belassult, gyakran összeomló rendszerrel kezdje, hanem kitakarított, optimalizált környezetben dolgozhasson az új évben. Ha valaki így érez, akár a korábban bemutatott Windows karbantartók (például Ashampoo WinOptimizer vagy iOBit SystemCare) közül is választhat, de ma mutatunk egy harmadik eszközt is, amely szinte friss és ropogós, ugyanis az elmúlt hetekben jelent meg. Ez az Auslogic BootSpeed 12, amellyel a Windows 10 gyorsítása pár kattintással megoldható, anélkül, hogy mindenféle macerás trükköket kellene alkalmaznunk, manuálisan turkálnánk a Registry-ben, vagy egyenként mennénk végig a rendszer összes rejtett beállítási opcióján.

Auslogic BootSpeed 12: a Windows gyorsítása pár kattintással

A BootSpeed 12 alap változata ingyenes, csak letöltjük, telepítjük, s azonnal nekiláthatunk vele rendszerünk kitakarításának. A felülete letisztult, már már minimalista, s ennek megfelelően viszonylag egyszerűen használható. A teljesen kezdők például hagyatkozhatnak a programablak közepén szembetűnően elhelyezett Scan gomb megnyomására. 

Ha erre kattintunk, a program átnézi a rendszert felesleges fájlok, elavult Registry bejegyzések, rosszul beállított rendszerfunkciók, sérülékenységek után kutatva. A fellelt problémákról részletes jelentést kapunk, s lehetőségünk van arra is, hogy ezek javításáról egyenként döntsünk. De természetesen itt is rendelkezésre áll az egy kattintásos megoldás. A vizsgálat és a takarítás, optimalizálás folyamata általában nem gyors, szóval akkor kezdjünk bele, ha van időnk és módunk rendezkedni hagyni a programot. Megéri az időráfordítás, hiszen ha minden rendben megy, akkor egy stabilabb, gyorsabb rendszert kapunk, sőt, még egy kis tárhelykapacitást is visszanyerhetünk a felesleges fájlok törlésével. A takarítás és a Windows gyorsítása így szinte egyetlen kattintással megy.

Haladó beállítások és extra eszközök

Bár a többség számára valószínűleg éppen az egy kattintásos karbantartás lehetősége a vonzó, a készítők a haladó felhasználókra is gondoltak, akik esetleg szeretnének maguk dönteni a Windows tuningolásának mikéntjéről. Számukra az Auslogic BootSpeed egy kényelmi megoldás lehet, hogy a manuális karbantartást egyetlen felületen elvégezhessék.

Első lépésként ott az Advanced Mode aktiválásának lehetősége, amellyel a program kiszélesíti az automatikus vizsgálat körét további területekre, részletesebb riportokat kérhetünk stb. Ha átváltunk, eltűnik a Scan gomb és a helyét átveszi egy összetettebb, rengeteg rendszerinformációt tartalmazó felület, amelyen testreszabhatjuk a program működését. Lecserélhetjük a különféle optimalizálási algoritmusokat, átnézhetjük a rendszermonitor adatait, s minden kategóriában (takarítás, optimalizálás, védelem stb.) elérhetjük az extra eszközöket is, egyetlen felületről. 

Igaz is, extra eszközök: ezekből van bőven. Átnézhetjük az összeset az All Tools fülre kattintva a program felületén. Innen egy kattintással indíthatók is. Van köztük: programeltávolító, lemezdoktor, duplikátum-kereső, különféle biztonsági és rendszermenedzser megoldások, tördezettség-mentesítő, add-on menedzser, stb. Ezekkel olyan funkciókat érhetünk el, mint a használaton kívüli programok egy kattintásos eltávolítása, a böngésző védelem, a nyomkövetők likvidálása.

A bevezetőben említett PUP besorolás egyik oka egyébként valószínűleg ez a rész, ugyanis van négy-öt olyan kiegészítő alkalmazás, amelyek nem képezik a csomag részét, de itt szerepelnek, s az ikonjukra kattintva megnyílik az Auslogics oldala, ahonnan letölthetjük azokat. Ebben semmi veszélyes nincs, még csak nem is erőszakolják ránk a telepítésüket, pusztán választhatók, ha szükségünk van rájuk (ilyen az Auslogics Anti-Malware, az Auslogic BitReplica, az Auslogics Driver Updater stb.). Ezek egyébként önállóan megvásárolható szoftverek.

S ha már itt tartunk, fontos tisztázni, hogy bár maga az Auslogics BootSpeed 12 ingyen is használható, mind magának a rendszerkarbantartónak, mind a csomag részét képező kiegészítő alkalmazásoknak vannak olyan funkció, amelyek csak akkor érhetők el, ha megvásároljuk a Pro licencet. Ezzel jelentősen bővíthetjük a lehetőségeinket, mert a Pro változat mélyebb felderítésre és takarításra, illetve időzített vizsgálatokra is képes, több rendszerfunkciót optimalizál, illetve a kiegészítő eszközök Pro funkciói is elérhetővé válnak az aktiválás után.

Hasonlóan a többi ilyen alkalmazáshoz, az Auslogics BootSpeed 12 is képes háttérben optimalizálni a rendszer működését, az éppen végzett feladatunkhoz igazítva azt. Választhatunk az energiatakarékos Economy Mode, az erőforrásokat a játékoknak optimalizáló Game Mode, vagy az átlagos napi használatot támogató Office Mode között. Ezek a felhasználásnak megfelelően tiltják le az adott feladat szempontjából felesleges háttérben futó folyamatokat, így szabadítva fel a számítógép és a rendszer erőforrásait.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Auslogics BootSpeed 12 abszolút hozza, amit megszoktunk a cég jó minőségű alkalmazásaitól: egyszerűen használható, mégis tele van extra funkciókkal és a működését testreszabó opciókkal. Letisztult, átlátható felületén könnyű kiigazodni, azt viszont sajnáljuk, hogy – ellentétben a két nagy konkurenssel – jelenleg nem rendelkezik magyar nyelvű felülettel.

Általában az iObit alkalmazásoknál szoktuk felhívni a figyelmet, hogy a víruskeresők úgynevezett PUP (potentially unwanted program) alkalmazásként ismerhetik fel őket, mert a cég hajlamos egy-egy programján belül a többi saját termékét is hirdetni. Nos, ez alól az Auslogic alkalmazásai sem mindig kivételek (lásd a Virustotal vizsgálat eredményét), de ettől még – ha a készítők oldaláról töltöttük le a telepítőt – nem kell tartanunk veszedelmes vírusoktól. Erről nincs szó, pusztán arról, hogy miként azt fentebb már írtuk, akad néhány extra program, amelyeket bereklámoznak a BootSpeed 12 felületén a kiegészítők között. Emellett a Custom Install lehetőség választásával meghatározhatjuk, hogy gyűjthet-e névtelen használati adatokat (a későbbi fejlesztésekhez és hibajavításokhoz) a program, s hogy egyáltalán elinduljon-e a rendszer indításakor, vagy mi akarunk erről később dönteni. Szóval a program nem kémkedik, nem veszélyes, sőt, kifejezetten hasznos. Szerintünk érdemes kipróbálni, ha valaki szeretné kicsit gatyába rázni a lassuló Windowst. Akár az ingyenes változat is orvosolhatja a problémát, de a Pro verzióval végképp megoldható a Windows gyorsítása, mindössze pár kattintással.

Ne maradjon le erről sem!