Hatékony Windows gyorsítás AI megoldásokkal, akár ingyen is

Vannak olyan szoftver kategóriák, amelyek az elmúlt évtizedekben töretlen népszerűségnek örvendenek. Az egyik ilyen a Windows optimalizálók népes tábora, amelynek jeles képviselői például az Ashampoo és az iObit cégek rendszeroptimalizáló alkalmazásai. Mindkettő állandó vendég nálunk, lévén minimum évente előrukkolnak egy-egy új verzióval. Így például az iObit az elmúlt héten tette közzé az Advanced SystemCare 14 Pro szoftverét, amelyben a Windows gyorsítás AI megoldásokkal egyszerűsödik azon felhasználók számára, akiknek nincs kedvünk manuális beállításokkal vacakolni.

Advanced SystemCare 14 Pro: Windows gyorsítás AI megoldásokkal

Minden évben meglehetősen nehéz újjal előrukkolni Windows optimalizálás ügyben, így az elmúlt évek ASC szoftverei is inkább csak apró eltéréseket mutattak egymáshoz képest. Idén viszont az Advanced SystemCare 14 Pro mind a felületét, mint a működését tekintve jelentősen változott.

Előbbi sokkal minimalistább, jóval áttekinthetőbb lett az elődökkel összevetve. Bár a felépítés nagyon hasonló, most sokkal kevesebb főkategóriát találunk, mert összevonták őket, illetve a grafikai elemek is egyértelműbbre, letisztultabbra sikeredtek.

A fő műveleti felület most a Gondozás névre hallhat, s alapértelmezésben a kezdőknek igyekszik a kedvében járni, mert az AI mód használata esetében mindössze a Vizsgálat gombra kell rákattintani, majd miután a program végzett a rendszer elemzésével, a Javitás gombot megnyomva engedhetjük, hogy saját belátása szerint módosítsa a rendszerbeállításokat, töröljön feleslegesnek ítélt fájlokat, nyomkövetőket, és kapcsolja be a saját védelmi eszköztárát. Szóval ha valaki nem szeretne órákat ölteni az opciók átnyálazásával, megússza két kattintással, hogy az ASC Pro 14 kitakarítsa, majd optimalizálja a rendszert.

Szerencsére a haladóbb felhasználóknak is van azért mivel elmolyolni: a Manuális mód választásakor mi adhatjuk meg, hogy milyen elemzéseket végezzen el a program, majd a végeredménnyel is piszmoghatunk kedvünkre, mert tételes jelentést kapunk mindenről: érvénytelen hivatkozások, felesleges rendszerleíró bejegyzések, javítandó internetes és biztonsági beállítások, biztonsági hiányosságok, lemezhibák, elavult szoftverek, elavult illesztőprogramok stb. Ha valaki úgy gondolja, a túlzott automatizáció nem előnyös, minden egyes fellelt probléma és feleslegesnek ítélt fájl sorsáról maga dönthet.

A következő kategória a Gyorsítás, amelynek fő eleme a Turbo Boost funkció. Ezzel több szempont szerint optimalizálhatjuk a rendszer működését: igazíthatjuk irodai munkához, játékhoz, vagy éppen energiatakarékossághoz. A lényege, hogy a kiválasztott üzemmódnak megfelelően kilövi a felesleges háttérfolyamatokat, ezzel erőforrásokat (RAM stb.) felszabadítva a számunkra valóban fontos szoftverek, játékok futtatásához, vagy éppen az akkuidő növeléséhez.

Hasonlóan fontos elem az Indítópult optimalizáló, amely a rendszerrel automatikusan elinduló programok és folyamatok betöltését tudja megregulázni, hogy gyorsabban működőképes állapotba kerüljön a Windowst a PC bekapcsolása után. De itt van még a teljesítményfigyelő funkció, az automatikus RAM tisztító, a felesleges alkalmazások és eszköztárak eltávolítását végző modul, s innen érhetők el egy kattintással a további optimalizáló eszközök, extra segédprogramok. Utóbbiak egy része ingyenes és egy kattintással telepíthető, de vannak olyanok is (például a Driver Booster nevű illesztőprogram frissítő), amelyekből az ingyenes változaton túl van fizetős Pro kiadás is. Utóbbit az ASC 14 Pro változatát használók jelentős árkedvezménnyel vásárolhatják meg, vagy beérhetik az ingyenes változattal.

Jelentősen bővültek az ASC 14 Pro saját védelmi megoldásai is. Nem állítjuk, hogy felér mondjuk egy Bitdefender-szerű megoldással, de van saját vírusvédelmi, tűzfal és kémprogram elleni védelme is. Emellett képes ellenőrizni az e-mailek vírusmentességét, eltávolítani a hirdetéseket a weboldalakról, letiltani a webes nyomkövetőket a böngészőben. illetve vigyázni, nehogy adathalász oldalra tévedjünk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a zsarolóvírusok elleni védelemként kapunk hozzáférés blokkoló funkciót is, amely azonnal jelez, ha egy program vagy folyamat engedély nélkül szeretne hozzáférni valamilyen fontos mappa tartalmához vagy fájlhoz. Kicsit olyan, mintha az iObit Malware Fighter nevű védelmi szoftver funkcióinak egy részét emelték volna át ide.

Hasznos modul a Szoftverfrissítő is, amely a népszerű ingyenes alkalmazások esetében képes ellenőrizni, hogy a legutóbbi programverziót használjuk-e. Ez ugyebár biztonság szempontjából is fontos kérdés (a hibajavítások és sérülékenységek befoltozása révén), illetve olykor új funkciókkal is gazdagodhatunk egy-egy friss alkalmazásverzió telepítésével. Végül ott a Műveletközpont, aminek kapcsán térjünk is ki egy fontos tudnivalóra egy önálló bekezdésben.

Megjegyzés az iObit programokhoz

Szinte minden alkalommal elmondjuk, de sokak számára lehet fontos információ, hogy az iObit alkalmazások és azok telepítői néhány antivírus szoftver által veszélyesnek ítéltetnek. Ez szinte minden iObit szoftver esetében így van, azonban – ha a készítők oldaláról letöltött telepítőt használunk – nincs szó valódi veszélyről, mindössze arról, hogy a cég előszeretettel kavarja egybe különféle programjait, s azok oda-vissza ajánlgatják egymás telepítését a felhasználóknak (ezért kerülnek pár helyen a PUP, azaz potentially unwanted programs kategóriába). 

Természetesen nem kötelez minket semmi arra, hogy ha az Advanced SystemCare-t telepítjük, akkor más iObit megoldásokat is telepítsünk, viszont érdemes tudni, hogy a programon belül – a már említett Műveletközpont felületen – jelentős kedvezménnyel vásárolhatunk meg egyéb iObit szoftvereket, illetve akad néhány ingyenes extra program is, amelyek a gyakorlatban is jól jöhetnek.

Apró, de hasznos extrák

Az ASC 14 Pro felső részén található kis táska ikonra, vagy a Gyorsítás felület További optimalizáló eszközök gombjára kattintva kapunk néhány extra segédprogramot is. Ilyen például a File Shredder nevű fájlmegsemmisítő vagy épp annak ellentéte, a törölt fájlok visszaállítására szakosodott Undelete

De van rendszerinformációs program, automatikus PC leállítást megvalósító segéd, folyamat menedzser, Windows javító stb. Ezek egy része nem kerül alapból a gépünkre, hanem az első indításkor tölthetjük le belőlük az aktuális verziót, egy kattintással.

ÖsszegzésüL: Windows gyorsítás mesterséges intelligenciával egyszerűsítve

Mindent egybevetve az Advanced SystemCare 14 Pro kifejezetten jól sikerült. A rengeteg manuálisan használható takarító- és windows optimalizáló funkció jó szolgálatot tehet a profiknak is, a Windows gyorsítás AI megoldásokkal egyszerűsítve pedig megkönnyítheti a kezdő felhasználók életét, ha a rendszerük már kezd nagyon belassulni és ideje lenne kicsit karbantartani.

A program, mint mindig, most is letölthető ingyen, s viszonylag jól használható akár teljesen díjmentesen is, de azért ezúttal is akadnak olyan hasznos funkciók, amelyekről nem szívesen mondana le az ember, viszont a használatukhoz meg kell venni a Pro licencet

Bár a malware és kémprogram elleni védelem adatbázisa is bővült, ezen a téren azért mi javasoljuk más védelmi szoftverek használatát is, már csak azért is, mert egyre több biztonsági megoldás esetében van lehetőség gépi tanulásra építő védelem – például viselkedés alapú azonosítás – használatára, ami jóval hatékonyabbá teszi ezeket a csak szignatúra alapú antivírus megoldásoknál. Kiegészítésnek viszont jól jöhetnek az ASC Pro 14 integrált megoldásai is.

Windows optimalizálás és takarítás szempontjából viszont továbbra is az egyik legjobb választás lehet az Advanced SystemCare 14 Pro, akár kezdőként, akár haladó felhasználóként van éppen szükségünk megfelelő eszköztárra e célra.

6 hónapig ingyenes Pro verzió a Techwok olvasóinak

Végül már csak egy apróságra hívjuk fel a figyelmet: a Techwok.hu olvasói 6 hónapig ingyen használhatják az Advanced SystemCare 14 Pro verzióját (érdemes gyorsan eldönteni, hogy érdekel-e minket a dolog, mert sajnos csak az első 200 olvasó számára érhető el az aktivációs lehetőség).

Ehhez le kell tölteni az ingyenes verziót erről a linkről, majd a telepített program elindulása után abban kell megadni az aktiváló kódot, hogy a Pro funkciókat is használhassuk. Maga az aktiváció csak 2020. november 6-ig lehetséges. Az aktiváló kód itt található:

07AB9-62B19-87C3C-1DC3N

Fontos tudni, hogy az aktiváló kód csak 2020. november 6-ig használható és csak az első 200 felhasználó számára.
2020. november 6. után ez a kód már nem működik. A Pro funkciókat az aktiválás után 6 hónapig lehet elérni a programban, ingyenesen.
A regisztrációs kóddal kapcsolatos kérdésekben nem tudunk segíteni, a folyamatot az iObit intézi. A kód ingyenes ajándék az oldal olvasóinak az iObit részéről.

Tesztünk nem fizetett reklám, annak tartalmától az iObit által biztosított ingyenes, 6 hónapos aktiváció teljesen független!

Ne maradjon le erről sem!