Windows 10 tuning, extra védelmi funkciókkal kiegészítve

Mai tesztalanyunk részben már szerepelt nálunk, akkor azonban még csak a Windows gyorsítása jutott osztályrészéül. Az iObit Advanced SystemCare 14 több változattal büszkélkedhet: van egy teljesen ingyenes verzió az alapvető Windows takarítási és karbantartási feladatok elvégzéséhez, van egy Pro változat (erről írtunk korábban részletes tesztet), amely a Windows gyorsítását, rendberakását végzi bővített eszköztárral, s van a nemrég megjelent Ultimate változat, amely a Windows 10 tuning mellett már antivírus teendőket is magára vállal. Ez utóbbit vettük górcső alá a megjelenése alkalmából, s már előre szólunk, hogy bár ez egy fizetős szoftver, a Techwok olvasói most 6 hónapig akár ingyen is használhatják. Részletek a cikk végén, de a vaktában regisztrálás előtt érdemes elolvasni, mire is képes valójában a program.

Advanced SystemCare Ultimate 14: Windows 10 tuning

Mint azt a korábbi, részletes tesztben már leírtuk, az Advanced SystemCare 14 egy kifejezetten jól sikerült Windows karbantartó szoftver. Segítségével akár egy kattintással is elintézhetjük a felesleges fájlok és Registry bejegyzések eltakarítását, a Windows kevésbé ismert, de a működési sebességét vagy sebezhetőségét jelentősen befolyásoló funkciók automatikus optimalizálását, a rendszerrel együtt induló szoftverek megregulázását, a telepített programok friss verzióinak ellenőrzését és ha kell telepítését, a lemez optimalizálását stb. Természetesen minden opciót kapcsolgathatunk manuálisan is benne, s ez esetben annyi lesz az előnye, hogy egy felületen megtalálunk mindent, de ha nem akarunk egyenként molyolni mindezzel, akkor automatizálhatjuk az egész folyamatot.

Az Ultimate verzióban ezt a részt a Gondozás gombra kattintva érhetjük el. Itt indítható el a vizsgálat, s itt hagyhatjuk jóvá a fellelt problémák orvoslását is. Minden vizsgált terület esetében van lehetőségünk egyénileg testreszabni a működést, illetve a vizsgálat végén az összes hibát és beállítást felülvizsgálhatjuk, ha nem bízunk a teljes automatizálásban.

Szintén izgalmasak a Gyorsítás részen megbújó funkciók. A leghasznosabb ezek közül talán a Turbo Boost, amelynek bekapcsolásakor a program a tervzett elfoglaltságunknak megfelelően optimalizálja a háttérfolyamatok működését. Választhatunk, hogy irodai munkára, játékra, vagy mondjuk olyan tevékenységre készülünk, ahol kifejezetten az energiatakarékos működés lenne a lényeg. Az ASC 14 a választásunknak megfelelően kilövi az adott feladat közben feleslegesnek tűnő háttérfolyamatokat, amivel jelentősen képes megnövelni a rendszer teljesítményét. Az ember sokszor nem is gondolná, mennyi felesleges háttérfolyamat darálja le a számítógép erőforrásait és lassítja a rendszer és az éppen használt programok működését.

Ugyanitt található az Indítópult optimalizáló, amellyel kigyomlálhatjuk a rendszerrel együtt induló alkalmazások és szolgáltatások közül a felesleget. Van gyors optimalizálás is, de szerintünk ebben az esetben érdemesebb azért rálesni, mi az, amire valóban nincs szükségünk. A döntés meghozatalában segíthetnek az felhasználói értékelések is, amelyek ott láthatók a listában a programok, folyamatok, böngésző beépülők nevei mellett. Nem csak a teljes letiltás mellett dönthetünk amúgy. Arra is van lehetőség, hogy késleltessük egy adott folyamat vagy program elindulását, így a rendszer előbb válik használhatóvá egy újraindítás után, a ráérős programok pedig kicsit ugyan elcsúszva, de azért betöltődhetnek, hogy mikorra szükségünk lesz rájuk, készen álljanak.

Ugyanitt találunk még két hasznos funkciót, amelyek azonban csomagkapcsolt megoldások:

  • Hardvergyorsító az illesztőprogramok frissítését képes elvégezni, ám ehhez telepítenünk fell az iObit Driver Booster alkalmazásának ingyenes verzióját. Ha pedig többre vágyunk, mint amire az ingyenes képes, akkor jutányos áron megvehetjük belőle a Pro verziót. 
  • Az Alkalmazás/Eszköztár takarító szintén külső program telepítését igényli. Ez az iObit Uninstaller, amelyről amúgy írtunk már részletes tesztet. Itt szintén van ingyenes és fizetős verzió.

E két funkció tehát önmagában nem az ASC 14 Ultimate része, de a telepítés gyakorlatilag egy kattintás és a két érintett program ingyenes változatai sem rosszak, bár kétségtelen, hogy igazán hasznát mindkettőnél csak a Pro verziónak veszi az ember.

Lépjünk tovább az Eszköztár részre. Itt négy oszlopba sorolva találunk egy halom hasznos kis segédprogramot. Mondjuk az első oszlop, amely a Hirdetett termékek nevet kapta, most nem annyira fontos, hiszen ott az iObit a saját többi szoftverét hirdeti (nem állítjuk, hogy nem ellenszenves szokásuk, de cserébe azt kell mondjuk, a legtöbb iObit program kifejezetten jól használható).

A Rendszer optimalizálás oszlopban viszont már olyan hasznos kis extrákra lelhetünk, mint az Internet Booster, amellyel többek között a böngészők működését optimalizálhatjuk, a Smart RAM, amely a memóriahasználatot optimalizálja, a MyWin10, amely kifejezetten a Windows 10 egyes funkcióit tudja testreszabni, vagy a System Information, amely részletes információkkal szolgál a számítógép hardver és szoftver összetevőiről. Ezek a kis segédprogramok első indításukkor telepíthetők (egy kattintás csupán), s ingyenesen az ASC Ultimate részei.

Hasonló megközelítést alkalmaz a Biztonság és Javítás oszlop is, itt is előbb telepíteni kell, amire szükségünk van, de ez egy kattintás csupán, utána pedig elérhetővé válik egyes merevlemezhibák javítása, a törölt fájlok visszaállítása, vagy a tipikus WIndows problémák javítása.

Rendszer tisztítás részben találunk még pár alkalmazást, amelyekkel különféle szempontok alapján tudunk helyet felszabadítani a merevlemezen (nagy fájlok keresése), illetve van például FIle Shredder program is, ha bizalmas fájlok tökéletes, visszaállíthatatlan törlésére lenne szükség. 

Végül maradt még a programban egy Szoftverfrissítő kategória is, amely nevéhez hűen azoknak a programoknak frissen tartásáról tud gondoskodni, amelyeket ismer. Ilyen a legtöbb népszerű, ingyenes alkalmazás, illetve a böngészők.

Advanced SystemCare Ultimate 14: malware védelem

Míg a fenti Windows 10 tuning funkciók mindegyikét megtalálni a korábban bemutatott Advanced SystemCare Pro alkalmazásban is, addig van egy terület, ami csak az Ultimate verzió része: ez a Vírusirtó.

A cégnek amúgy van egy különálló vírusvédelmi megoldása is, az iObit Malware Fighter, amely a tesztjeink során anno elég jól vizsgázott a malware-ek elleni küzdelemben, de azért nem egy Bitdefender. Hasonló véleménnyel vagyunk az Advanced SystemCare 14 Ultimate integrált vírusvédelmével kapcsolatban is.

Ez a védelem egyébként meglepően összetett. Van egy folyamatosan frissülő adatbázisra épülő malware védelmi része, amely real-time védelmet is biztosít, illetve manuálisan is bármikor végigvizsgálhatjuk vele a rendszert. Sőt, az Intéző helyi menüjébe beépülve akár a kijelölt fájlok vizsgálatát is azonnal elvégzi. A teljes vizsgálat és a helyben kért ellenőrzés amúgy jól szerepelt nálunk, a valósidejű védelem viszont előfordult, hogy megkésve reagált egy – direkt – letöltött fertőző fájlra.

Korrekt módon működik a böngésző-védelem, amely megakadályozza, hogy olyan weboldalakra tévedjünk, amelyeket kártékony kódok vagy adathalászok várnak ránk. Ennek használatához engedélyeznünk kell az iObit böngésző beépülőit a védeni kívánt böngészőkben (Firefox, Edge stb.).

Végül van zsarolóvírus elleni védelem is, ezzel megakadályozható, hogy bármilyen – akár általunk, akár a tudtunkon kívül telepített – program módosításokat hajtson végre a védelem alá eső fájlokon. A tiltás alól természetesen mentesíthetjük az általunk megbízhatónak ítélt szoftvereket.

Mi az a PUP besorolás a VirusTotal oldalon?

Itt az ideje, hogy letudjuk a szokásos kört, amit egy iObit alkalmazásnál muszáj megemlíteni: a VirusTotal oldalon a telepítőre PUP (potentially unwanted program) üzenetet kaphatunk. Ennek oka nem az, hogy a fájl fertőző lenne, hanem az, hogy – miként a fenti bekezdésekben is írtuk – az iObit előszeretettel ajánlgatja egyéb alkalmazásait az adott szoftverein belül, s ezek között akadnak fizetős (bár ilyenkor amúgy jelentős kedvezménnyel megvásárolható) programok is. Illetve van néhány olyan extra alkalmazás az Advanced SystemCare Ultimate 14 felületén (az Eszköztár részben), amelyek telepítését utólag végzi el a program, amikor először használatba vennénk azokat. A lényeg, hogy ha a programot az iObit oldaláról töltöttük le és csak a PUP besorolásért aggódik a VirusTotal, jó eséllyel nem vírusos, csak érdemes odafigyelni benne, mire kattintunk. Ebből a szempontból kárt nem okoz, a Windows 10 tuning a valódi célja.

Összegzésül

Mindent egybevetve az iObit Advanced SystemCare Ultimate 14 egy kifejezetten jól sikerült Windows 10 tuning csomag, amely tartalmaz mindent, amire szükségünk lehet a rendszer működésének optimalizálásához, a hibák kijavításához. Az egyik leghasznosabb funkció kétség kívül a Turbo Boost, amellyel a régebbi PC-ket is van esélyünk fürgébbé tenni, bár értelemszerűen nem csodaszer, így a Játékmód nem azt jelenti, hogy a legújabb játékokhoz mellőzni tudjuk egy brutális videokártya beszerzését. 

Emellett az integrált malware védelem is hasznos. Ráadásul ha a rendszer háttérben történő optimalizálását már úgyis az ASC-re bízzuk, kézenfekvő, hogy a valósidejű védelemről is gondoskodjon. Ezzel az egyetlen gond, hogy nem igazán van megbízható teszt és összehasonlítás az iObit malware védelméről az olyan oldalakon, mint az AV-Test vagy az AV Comparatives. Enélkül pedig nehéz lenne kijelenteni, hogy garantáltan hatékony védelmet kapunk az ASC Ultimate antivírus moduljától.

Ha valaki kevésbé bízik ebben, mint a biztonság területén már jól bejáratott nagy nevekben (Bitdefender, Avira, Kaspersky, Norton stb.), akkor érdemesebb megmaradni az ASC Pro változatánál, amelyből ugyan hiányzik a real-time vírusvédelem, de minden egyéb megvan benne.

iObit Advanced SystemCare Ultimate 14 ingyen, 6 HÓNAPra

Bár az iObit Advanced SystemCare 14-ből létezik ingyenes változat is, kétségtelen, hogy a fizetős Ultimate verzió sokkal többre képes. Olvasóink pedig nem csak pár napos próbaverzióval győződhetnek meg erről, hanem egy 6 hónapig használható változattal is. Az első 200 olvasó, akik 2021. február 28-ig aktiválják az iObit Advanced SystemCare Ultimate 14 alkalmazást az alábbi regisztrációs kóddal, 6 hónapon keresztül ingyen használhatják annak minden funkcióját. A programot az iObit oldaláról lehet letölteni (az ingyenes változatban a Kód beírása részben lehet megadni az aktiváláshoz szükséges regisztrációs kulcsot.

A regisztrációs kulcs: 7519F-B9273-A29F5-0A93N

Felhívjuk figyelmüket, hogy a telepítéssel és a regisztrációval kapcsolatban nem tudunk segíteni. A folyamatot teljesen az iObit felügyeli, a fenti kód az iObit ajándéka a Techwok olvasóinak. Nincs rálátásunk a regisztrációs folyamatra (vagyis arra sem, hogy betelt-e már a 200-as limit). Tesztünk nem reklám, a teszt eredményét az iObit semmilyen módon nem befolyásolta!

Ne maradjon le erről sem!