Malware, adware és zsarolóvírus elleni védelem Windowsra, Macre és okostelefonra

Miközben egyre több kiber-fenyegetéssel nézünk szembe nap mint nap, biztató dolog, hogy a számítógépes kártevők és online támadások ellen védelmet kínáló cégek is fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy minél teljes körűbb, egyszerűen használható, megbízható megoldásokkal rukkoljanak elő. Egyre fontosabbá válik, hogy legyen megfelelő malware, adware és zsarolóvírus elleni védelem Windowsra, Macre és okostelefonokra egyaránt. Mai tesztalanyunk pedig egy hihetetlenül összetett biztonsági szoftvercsomag, amely minden népszerű platformon segíthet megelőzni a kiberbűnözők és digitális kártevők okozta károkat.

Bitdefender Total Security 2020: malware, adware és zsarolóvírus elleni védelem Windowsra, Macre és okostelefonra

Bitdefender Total Security 2020 egy komplett védelmi összeállítás, amely szinte minden olyan kihívásnak igyekszik megfelelni, amelyekről egyesével már írunk: jelszavak tárolása, VPN használat, biztonságos böngészés, vírus- és malware védelem, adathalászat- és zsarolóvírusok elleni védelem, fájlok titkosítása, kényes dokumentumok visszaállíthatatlan törlése, webkamera- és mikrofon kontroll, mobileszközök komplett védelme. Erre mind képes a csomag, s teszi ezt több rendszerrel kompatibilis módon: találunk benne antivírust, zsarolóprogramok elleni védelmet Windowsra és macOS-re, illetve különféle biztonsági funkciókat iOS-re és Androidra. Ráadásul konkurenseihez képest érezhetően kevésbé fogja vissza a rendszerek működését, vagyis nem zavar se munka, se játék közben. De lássuk, mit rejt a csomag.

Bitdefender Antivirus Windows

A cég legismertebb terméke valószínűleg a Bitdefender Antivírus Windows változata, amely jól szerepel a különféle független antivírus teszteken (AV-TEST 2019/102019/12).

Az egyik legmegbízhatóbb vírusellenes szoftver, amely ráadásul teljes körű védelmet biztosít nem csak a hagyományos digitális kártevők ellen, hanem a fénykorukat élő zsarolóvírusok ellen is.

Utóbbiak ellen több rétegű védelmet kínál: a megelőzésen túl képes gondoskodni a kényes fájlok biztonsági mentéséről, illetve azok engedély nélküli módosításának (ez esetben kéretlen titkosításuk) megakadályozásáról egyaránt. Emellett tartalmaz adathalászat és nyomkövetés elleni védelmet (Bitdefender Anti-tracker) a népszerű böngészőkhöz is.

Windowsos extrák: titkosítás, megsemmisítés, privát szféra védelme

A Bitdefender Total Security windowsos része nem csak a vírusok, zsarolóvírusok elleni védelmet biztosítja. A központi felületen a hagyományos antivírus funkciók mellett seregnyi egyéb eszköz is elérhető.

Védelem részben találjuk az antivírusra vonatkozó beállítási lehetőségeket, vagyis itt kapcsolhatjuk ki- vagy be az állandó védelmet, kezdeményezhetünk gyors- vagy teljeskörű vizsgálatot, láthatjuk a karanténba helyezett kártevőket, illetve bekapcsolhatjuk a rendszer sérülékenységeit áthidaló védelmet is. Ide tartozik egyébként a fiók jelszavak megfelelőségének ellenőrzése, a wifi kapcsolat biztonsági szintjének ellenőrzése, az alkalmazások és a rendszer frissítési állapotának ellenőrzése stb.

Szintén erről a felületről érhetők el a tűzfal, a levélszemét elleni védelem, a – gépi tanulásra épülő – webes fenyegetések elleni védelem testreszabási opciói, illetve itt állíthatjuk vissza az esetleges zsarolóvírusok által titkosított fájlok védett, eredeti változatait.

Szintén fontos eszköztárat rejt az Adatvédelem részt is. Innen indíthatjuk el az amúgy kifejezetten jól sikerült, könnyen használható, s többféle sablont kínáló Jelszókezelő alkalmazást, amelyben egyetlen mesterkóddal védve, titkosítva tárolhatjuk összes jelszavunkat, banki adatainkat, szoftvereik licenceit stb. Akár több úgynevezett Tárcát is létrehozhatunk benne, így tetszés szerint csoportosíthatunk mindent.

Ugyancsak praktikus fájltitkosító funkció, amellyel tetszőleges számú széfet hozhatunk létre fontos, kényes adatokat tartalmazó állományaink számára. A titkosított széfeket jelszóval védhetjük, melynek hiányában nem lehet hozzáférni egyetlen így tárolt fájlhoz sem. A széfeket önálló meghajtóként is csatlakoztathatjuk a rendszerbe, így – a jelszó megadása után – kényelmesen tudunk ide-oda másolni állományokat. A jelszómenedzser integrálható a népszerű böngészőkbe is, így pár kattintással bejelentkezhetünk online fiókjainkba.

Ha pedig már privát állományaink biztosításáról van szó, jól jöhet még a Fájlmegsemmisítő alkalmazás is, amely visszaállíthatatlan módon képes törölni privát, de megsemmisítésre ítélt dokumentumainkat, fájljainkat.

Érdekesség még a Safepay, amely a Bitdefender saját, biztonságos böngészője. A cég ezt ajánlja például online bankoláshoz is, hiszen így folyamatosan véd minket az adathalászattól, amely manapság igencsak népszerű módszer a kiberbűnözők körében. A böngésző izoláltan működik minden egyéb, a PC-n futó folyamattól, megakadályozza a képernyőképek készítését és az esetleges keylogger támadásokat is.

Végül még egy fontos funkció kapott helyet itt, ami nem más, mint egy integrált VPN szolgáltatás, amellyel a teljes online adatforgalmat titkosíthatjuk és valódi IP címünket is elrejthetjük az illetéktelen kíváncsiskodók elől.

Ugyancsak itt állítható be a webkamera és a mikrofon védelme is, így tudtunkon kívül egyetlen alkalmazás vagy folyamat sem használhatja ezeket az eszközöket a számítógépen.

Végül egy biztonsági csomagoktól szokatlan, de szintén hasznos összeállítás került az Eszközök részbe is.

Ezekkel optimalizálhatjuk a rendszer működését: eltakaríthatjuk a felesleges fájlokat, megregulázhatjuk a kéretlenül elinduló alkalmazásokat, illetve beállíthatunk lopás elleni védelmet is.

Bitdefender VPN

A fentebb már említett VPN szolgáltatás ugyan része a Bitdefender Total Security 2020 csomagnak, sőt, tulajdonképpen a Bitdefender Antivirus minden kiadásához mellékelik, azonban valójában ez egy önálló szolgáltatás. A Total Security csomag esetében napi 200 MB adatforgalmat titkosíthatunk ennek segítségével. Ha többre lenne szükségünk (márpedig 200 MB nem sokra elegendő), elő kell fizetnünk rá (vagy adott esetben egy másik VPN szolgáltatást használni, amelyek közül anno bemutattuk a legjobbakat).

A Bitdefender VPN a Hotspot Shield szolgáltatásra épül, gyakorlatilag annak átkozmetikázott változata. Nem túl testreszabható, cserébe gyerekjáték a használata és viszonylag gyorsnak mondható. A szerverválasztást is automatikusan megoldja (sajnos magyar szerverük nincs), egy kattintás és máris védve van a teljes adatforgalmunk. Fontos viszont tudni, hogy itt alapból eltérő protokolt kapunk (Catapult Hydra), mint például a legtöbb hasonló szolgáltatásnál megszokott OpenVPN, s nem igazán derült ki pontosan számunkra az sem, hogy a Bitdefender VPN változat mit naplóz amikor csatlakozunk. Örömteli viszont, hogy használható torrentezés közben is, sőt, elvileg a Tor böngésző használatát is támogatja.

Mindent egybevetve a Bitdefender VPN vegyes érzelmekkel töltött el minket. A semminél mindenképpen több, hogy benne van a csomagban, de az ingyen kapott napi 200 MB nem sok mozgásteret hagy, így vagy érdemes másik után nézni, vagy előfizetni az amúgy viszonylag kedvező áru szolgáltatásra. A Safepay böngészővel együtt használva abszolút biztonságérzetet adhat online bankoláshoz, tranzakciókhoz.

Bitdefender Antivirus macOS: Malware, adware és zsarolóvírus elleni védelem macOS-re

Hasonlóan a windowsos változathoz, a Bitdefender Antivirus macOS változata is igen jól sikerült. Sőt, macOS alatt ez egyik legjobb választás, hiszen szinte egyáltalán nem fogja vissza a gép teljesítményét, ráadásul a független teszteken is kitűnően teljesít (AV-TEST).

Emellett nagy pozitívum, hogy zsarolóvírusok elleni védelmet is kapunk vele. Biztosíthatjuk a rendszer fontos – és persze általunk kiválasztott – mappáinak korlátozott elérését az alkalmazások, s így a digitális kártevők számára is. Az engedélyünk nélkül egy program sem módosíthat vagy hozhat létre fájlokat a védett mappákban.

Macen is kapunk böngészőbe építhető védelmet (Bitdefender Anti-tracker), így a nyomkövetők, adathalász oldalak, sőt, az online hirdetések is könnyedén kiszűrhetők a segítségével böngészés közben. Megadhatunk persze kivételeket is, így ha van olyan weboldal (esetleg a Techwok.hu?), amelyet szeretnénk támogatni a kulturált reklámok megjelenítésének engedélyezésével, azt felvehetjük az engedélyezési listára.

Sajnos a macOS-t érő támadások száma az elmúlt évben drasztikusan megnőtt. A Macek népszerűségének növekedésével a felkészületlen, s így a kártevők számítógépre kerülését tudtukon kívül – akár a rendszer beépített védelmét önkezűleg kiiktatva – engedélyező felhasználók száma is megnő. Számukra nagyon jól jöhet az állandó védelem. Nem beszélve arról, hogy a Bitdefender a windowsos kártevőket is figyeli, amelyek ugyan macOS alatt ártalmatlanok, de így az is elkerülhető, hogy Windowst használó ismerősnek küldjük őket tovább.

Biztonsági megoldások iOS-re és Androidra

Végül ejtsünk még szót arról, hogy a Bitdefender Total Security 2020 csomag részeként Androidra és iOS-re is letölthetünk egy-egy biztonsági appot. Az iOS felépítéséből adódóan az Apple platformján kicsivel kevesebb hasznos funkció került bele, de ott is használhatjuk a Bitdefender VPN szolgáltatást a wifi kapcsolat védelmére, van Webes védelem, amely amúgy szintén VPN alapon működik, de a hagyományos VPN funkciók helyett adathalászat és csalás ellen véd a böngészőkben (szintén eltérés, hogy működéséhez nincs szükség külső szerverekre, közvetlenül a telefonon működik és párhuzamosan is használható a hagyományos VPN szolgáltatással). Illetve van egy Fiókvédelem funkció is, amely az általunk megadott fiókokat ért esetleges atrocitásokra tud figyelmeztetni (például ha Gmail jelszavunk hirtelen nyilvánossá válik a weben, miután valaki feltörte a fiókunkat). Plusz van lopásgátló funkció is, ha bekapcsoljuk.

Androidon ennél kicsit szabadabban fér hozzá egy alkalmazás a rendszer részeihez, így ott több biztonsági funkciót tudtak belezsúfolni az appba. Itt is van lopásgátló funkció, Bitdefender VPN, Web Védelem, Fiókvédelem egyaránt. De Androidon teljes vírusvizsgálatot is elindíthatunk, illetve a program folyamatosan igyekszik védelmet biztosítani számunkra, például amikor új appokat telepítünk. Emellett pedig van App Lock funkció is, hogy megvédhessük a fontos alkalmazások adatait: csak jelszó vagy ujjlenyomat megadása után indíthatók el az ezzel védett appok.

Összegzésül: egyben vagy külön

Bitdefender Total Security 2020 az egyik legösszeszedettebb vírus- és adatvédelmi csomag, amellyel mostanság találkoztunk. Használunk akár Windowst, macOS-t, iOS vagy Android eszközöket, mindegyiket hatékonyan védhetjük vele (a csomag 5 vagy 10 eszközre licencelhető az éves előfizetéssel). A legteljesebb védelmet persze Windowson kapjuk, ott szinte minden eszközt biztosítanak amivel rendszerünket és adatainkat megóvhatjuk. A macOS változat kivételével minden alkalmazás honosított, vagyis magyar nyelvű felülettel is elérhetők. Macen sajnos csak angol felülettel használható mind az antivírus, mint a VPN kliens.

Külön érdekesség a Bitdefender Central, amelynek segítségével online felületen tudjuk menedzselni Bitdefender előfizetésünket és az összes eszközt. Részletes kimutatásokat kapunk a vizsgálatok eredményeiről, sőt, távolról is elindíthatunk ellenőrzésekre a számítógépen, vagy windowsos gépeken akár a rendszeroptimalizáló funkciókat is. Ez a felület is elérhető magyar nyelven, illetve kérhetünk kétfaktoros hitelesítést is.

Mielőtt elfelejtenénk, van a csomagban számos szülői felügyeleti eszköz is, amelyekkel megoldható, hogy a gyerkőcök elkerüljék az online veszélyeket, ne telepíthessenek csaló appokat illetve nyomon követhessük helyzetüket (például értesítést kapunk, ha általunk tiltottnak minősített területre tévednek). Vagy pár mozdulattal jelezhetnek okostelefonon keresztül, ha megérkeztek a megbeszélt helyre. Itt is vásárolhatunk külön prémium csomagot, ha minden szülői felügyeleti eszközre szükségünk lenne.

Mindent egybevetve a Bitdefender Total Security 2020 bárkinek megfelelőnek választás lehet, ha szeretné eszközeit megbízható és a munkát a rendszer érezhető lassításával nem akadályozó védelemmel ellátni. Nem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen a készítők oldaláról próbaverziót is letölthetünk. Sőt, ha úgy érezzük, hogy nincs szükségünk minden funkcióra, önállóan is beszerezhetjük a különböző platformokra szánt alkalmazásokat.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!