TOP: a 8 legjobb VPN szolgáltatás

Idén kiemelt feladatunknak tekintettük, hogy kimazsolázzuk a hatalmas kínálatból a valóban megbízható és jól használható VPN szolgáltatásokat. Mostanra kialakult egy olyan lista, amelyben a nyolc – jelenleg – legjobb VPN szolgáltatás szerepel.

a 8 legjobb VPN szolgáltatás

Egy VPN szolgáltatás esetében több fontos szempont is van, hogy azt mondhassuk rá: biztonságos és használható. De mégis, mitől válhat azzá egy VPN szolgáltatás? Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a kritériumokat, utána pedig jöhet a lista. Természetesen minden itt szereplő szolgáltatásról részletes tesztet készítettünk, amely elolvasható az adott VPN szolgáltatás nevére kattintva.

Sebesség

Kezdjük ott, hogy a VPN használata némileg lassíthatja az internetezés sebességét, hiszen különböző országokban elhelyezett VPN szervereket tudunk használni a szolgáltatásokon belül. Vagyis fontos, hogy ezek jó minőségű, megbízható szerverek legyenek, hiszen csak így kapunk megfelelő sebességet. Elvileg ugyan egy magyar VPN szervernek kellene itthon a leggyorsabb utat biztosítania adataink számára, de ez nem mindig igaz, akad olyan VPŐN szolgáltató, amelyiknél a Svéd szerver mérhetően gyorsabb munkát tesz lehetővé, mint a magyarországi. A sebesség tehát egy fontos kritérium.

Geolokáció, névtelenség

Annak, hogy a VPN szolgáltatásokkal több ország szervereihez csatlakozhatunk, több oka van. A világhálóra kapcsolódáskor az IP címünk alapján beazonosítható a földrajzi helyünk. A VPN – egyik – lényege, hogy a külső szemlélők és a szolgáltatók számára más IP címet mutat, mint ami valóban hozzánk tartozik. Így eleve nehéz rájönni, pontosan honnan csatlakozunk, de ha ráadásként külföldi VPN szerveren át jutunk ki az internetre, akkor az esetleges támadók vagy szolgáltatók számára úgy tűnik, mintha teljesen más országban üldögélnénk földrajzilag. Ennek másik előnye, hogy ha geolokáció szempontjából korlátozott szolgáltatást szeretnénk használni (például Disney+, BBC stb.), akkor a megfelelő VPN-nel ez a védelem kicselezhető.

Emellett egy jó VPN erős titkosítást (általában AES-256 bites kódolást és IKEv2/IPsec vagy OpenVPN protokollokat), így az adatfolyam tartalmába tulajdonképpen még a szolgáltatónk sem lát bele. S hogy a dolog teljes legyen, fontos elvárás a “no log policy” is, azaz maga a VPN szolgáltató se naplózza tevékenységünket. Listánk szereplői egyébként mind megfelelnek a fenti kritériumoknak, sőt, némelyik még tovább is megy, azzal, hogy az üzemeltető cég székhelye az 5/9/14 szem szövetség hatókörén kívül esik, vagyis nem kötelezhetők adatok kiadására (bár a jobbaknál ez eleve macerás lenne, hiszen nem naplóznak semmilyen tevékenységet, legfeljebb azt, hogy a szolgáltatást érvényes előfizetéssel használjuk-e).

Elvárható és extra funkciók

A fentiek tehát a minimumot jelentik egy VPN esetében. De ezeken felül is akadnak azért olyan funkciók, amelyek minősíthetnek egy-egy ilyen szolgáltatást. Így például hasznos lehet az úgynevezett Kill Switch funkció, amely gondoskodik az internetkapcsolat azonnali megszakításáról, ha a VPN esetleg valamiért lekapcsol. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem kerülnek ki titkosítatlan adatok a gépünkről, akkor sem, ha technikai gond adódik a szolgáltatással. A VPN újbóli felállása után aztán az internetünk is visszatér és folytathatjuk a munkát.

Némelyik VPN szolgáltató emellett beépített reklámblokkolást, Tor támogatást, P2P támogatást is biztosít felhasználóinak, illetve akadnak olyanok is, ahol nem csak egy, hanem rögtön két VPN szerveren keresztül kapcsolódhatunk, ami szinte teljesen lehetetlenné teszi az eredeti IP címünk azonosítását.

S ami még fontos lehet: ne kelljen – hacsak nem ez a célunk – mindent manuálisan beállítani. Legyen olyan kliens alkalmazás a szolgáltatáshoz minden népszerű platformra, amellyel egy mozdulat csupán a megfelelő VPN szolgáltatáshoz való kapcsolódás.

A 8 legjobb VPN szolgáltatás 2019-ben

Következzenek hát azok a VPN szolgáltatások, amelyekkel mi szinte maradéktalanul elégedettek voltunk a tesztek során (ajánlási sorrendben), vagyis tulajdonképpen ízlés és pénz kérdése, hogy ezek közül ki, melyiket használja. A részletes tesztek az adott VPN szolgáltatás nevére kattintva olvashatók el.

  • ExpressVPN: kétség kívül a leggyorsabb és legegyszerűbben használható, megbízható VPN szolgáltatás. 
  • NordVPN: megbízhatóan működő, kellően gyors VPN, minden fontos funkcióval.
  • Surfshark: gyors és hihetetlen mennyiségű extra szolgáltatást nyújtó VPN szolgáltatás.
  • Cyberghost VPN: megbízható, gyors VPN, a felhozatal egyetlen európai székhelyű darabja.
  • VPN Unlimited: gyors és sokoldalú VPN szolgáltatás, amerikai székhellyel.
  • Windscribe VPN: kiforrott, hosszú évek alatt bizonyított VPN szolgáltatás, rengeteg szerverrel és korlátozott ingyenes csomaggal.
  • ProtonVPN: adatforgalmi korlátozás nélkül akár ingyen is használható VPN, de az előfizetős csomagok természetesen többet adnak (több szerver, gyorsabb sebesség, P2P támogatás stb.).
  • PrivateVPN: jól használható VPN szolgáltatás Svédországból.
Ne maradjon le erről sem!