Megbízható ingyenes VPN: a valóban privát internetezéshez

Mint azt már korábban már többször is megírtuk, az internetezés ugyan nagyszerű dolog, ám közben az ember akaratlanul is veszélyeknek teszi ki magát. Régen talán még megmosolyogták, aki túl sok óvintézkedést tett a világhálón barangolásakor, ma azonban a kiberbűnözők aktivitása jóval túlmutat a pár évvel ezelőttin, az online veszélyforrások száma jócskán megnőtt. Éppen ezért legalább minimális módon, de mindenkinek tennie kell adatai megóvásáért, amikor az internetre csatlakozik. Ehhez nemrég adtunk egy csokorra való jótanácsot, de azokon túl is akad még, amit most meg is osztunk olvasóinkkal. Igaz, aki már régebb óta olvas minket, annak nem lesz ismeretlen a VPN fogalma. Ezúttal azonban a fizetős változatok helyett egy megbízható ingyenes VPN-t ajánlunk a valóban privát internetezéshez.

A VPN-ről, röviden

A VPN-ről (Virtual Pirvate Network) korábban már minden lényeges tudnivalót leírtunk egy másik VPN szolgáltatás bemutatásakor, így aki többet szeretne megtudni az alapokról, annak érdemes elolvasnia azt a cikket is. Röviden a lényeg: a VPN szolgáltatások használatával egy közbülső hálózatot iktathatunk a gépünk és az internet közé, amely kioszt számunkra egy alternatív IP címet (IP címet minden internetre csatlakozó eszköz kap, ez alapján lehet őket beazonosítani a hálózatban), illetve szépen titkosítja az adatforgalmat. Így az interneten kvázi nem leszünk beazonosíthatóak a szolgáltatók és mások számára, illetve a leveleink, üzeneteink és minden tevékenységünk erős titkosítást kap, így ha “elkapják” is azokat útközben, a tartalmukat már nem nagyon tudják visszafejteni. Igen, ezzel szokták megkerülni a különféle, adott földrajzi helyhez kötött szolgáltatásokat is, hiszen a VPN szerver által kiosztott IP cím alapján akár úgy is látszódhat az interneten, mintha mondjuk Amerikából, Németországból, Belgiumból stb. érkeztünk volna. Nem minden szolgáltatást lehet így átverni, de az esetek többségében működik.

Szóval a VPN jó dolog, hiszen anonimitást és titkosított adatforgalmat biztosít számunkra internetezés közben. Ingyenes wifi pontokhoz való csatlakozáskor, amikor maga a wifi hotspot sem használ semmiféle titkosítást, szinte kötelező a VPN használata a számítógépen és az okostelefonon, hacsak nem akarjuk tálcán kínálni minden adatunkat a kiberbűnözőknek.

Egyetlen buktatója szokott lenni mindennek: az igazán profi VPN szolgáltatások, általában előfizetős rendszerben működnek, vagy adnak esetleg pár 100 MB ingyen adatforgalmat, ami viszont még a levelezésre sem mindig elég. Akad persze rengeteg ingyenes VPN szolgáltatás is, de ezek többsége lassú, nem használ titkosítást, csokorba gyűjti a log fájlokat a tevékenységünkről stb. Szóval majdhogynem a cseberből vederbe esete a használatuk. Most azonban mutatunk egy köztes megoldást!

Winscribe VPN: a megbízható ingyenes VPN

A Windscribe VPN bőven benne van a TOP 10-ben, ha VPN szolgáltatásokról van szó. Elsősorban persze itt is a fizetős változat az, amelyik a legkényelmesebb lehet, hiszen ott nincs adatforgalmi korlát, illetve egy időben több eszközön is bevethető. Cserébe azonban havidíjat kell fizetnünk érte, választott csomagtól (és akciótól) függően.

Van azonban belőle ingyenes verzió is, amely a gagyi felhozatallal ellentétben elfogadható sebességű szerverekkel rendelkezik, nem tárolja a log fájlokat, titkosítja az adatforgalmat (AES-256, SHA512), vagyis remek választásnak tűnik. Itt is akadnak azért korlátok, így például csak havi 10 GB adatforgalmat kapunk ingyen, egyszerre csak egy eszközön tudunk vele belépni (legalábbis egy regisztrált Windscribe fiók esetén), és a választható szerverek száma erősen limitált. Vagyis a a Windscribe által több országban elhelyezett szerverek (50 ország 100 városában, köztük kicsiny hazánkban is) csak egy részén keresztül tudunk kisétálni a világhálóra. E korlátozások ellenére a tesztek során nálunk nagyon jól szerepelt a Windscribe VPN, a sebességgel sem volt különösebb gondunk. Telepíthetünk hozzá appot iPhone-ra, androidos okotelefonokra, Windowsra, macOS-re, illetve szinte minden népszerű modern böngészőbe (ezek csak az adott böngésző forgalmának biztonságáról gondoskodnak, de van bennük például reklámblokkoló és egy ún. secure link funkció is). Ennek köszönhetően a konfigurálása gyerekjáték: elindítjuk az adott appot, s vagy mi választunk szervert, vagy hagyjuk, hogy a program döntse el, hogy melyik a számunkra legideálisabb választás.

A program tud magyarul is, bár nem igazán tették ez ügyben oda magukat a fejlesztők, az x GB left = x GB Balra fordítás megpillantása után mi gyorsan visszaálltunk az angol felületre. Olykor az automatikus fordítások nem célravezetők…

Na de ezen felül aztán nem nagyon van mibe belekötni a Windscribe esetében. Az alap VPN funkciók gond nélkül működnek egy kattintással, de a Preferences panelen ezeket (az asztali verziókban) szinte teljesen átszabhatjuk (OpenVPN, IKEv2, SOCKS). Firewall fedőnéven van benne kill switch funkció is, vagyis ha a program érzékeli, hogy megszakad a VPN kapcsolat, akkor rögtön letilt minket a világhálóról, hogy adataink észrevétlenül se kerüljenek ki a titkosítás alól.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Windscribe VPN kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik biztonságban szeretnének csatlakozni például ingyenes wifi pontokhoz, vagy bármilyen okból fokoznák az internetezés közbeni biztonságot. Ha nem akarunk előfizetni és beleférünk a havi 10 GB-os keretbe, akkor az ingyenes változat is remek választás. Ekkor nincs más teendőnk, mint letölteni az adott rendszerre való klienst (Windows, macOS, iOS, Android), regisztrálni egy ingyenes fiókot, majd elindítani a VPN a védeni kívánt eszközön, amikor éppen szükségünk van rá. Aki korlátozások nélküli VPN-re vágyik, annak is jó választás, ha a Windscribe-ra fizet elő. Könnyen használható, megbízható és viszonylag olcsó VPN szolgáltatás.

Ne maradjon le erről sem!