VPN app: internetezzen biztonságban, ingyenes wifi pontokon is

Mutattunk már több olyan okostelefonos megoldást is, amelyek segítenek megtalálni egy adott környék elérhető, ingyenes wifi kapcsolatait. Így aztán bárhová is vesse olvasóinkat a sors, jó eséllyel indulnak, hogy ne kelljen mobilneten keresztül letölteni nagyobb dokumentumokat, fájlokat, leveleket, hanem egy közelben lévő ingyenes wifi hotspothoz csatlakozva tehessék ezt meg. Az ingyen internet csábító és lássuk be, praktikus is, azonban a titkosítatlan, mindenki által egy mozdulattal elérhető wifi kapcsolatok esetében fokozottan vagyunk kitéve az online veszélyeknek és a kiberbűnözők kénye-kedvének. Szerencsére erre is van megoldás, például ez a nagyszerű VPN app, amely a biztonságon felül még néhány extra megoldást is kínál, például hozzáférést a hazai IP címek elől tiltott online tartalmakhoz.

 

Mi a frász az a VPN?

Ha valaki tudja, ezt a bekezdést nyugodtan ugorja át, nem lesz mélyreható elemzés, csak röviden tisztázzuk, mi is az a VPN pontosan: természetesen egy mozaikszó, amely a Virtual Private Network, azaz virtuális magánhálózat kifejezést takarja. Lényege, hogy a közvetlen internet kapcsolatunkat (például egy ingyenes wifi hotspotot) eltereli egy alternatív hálózatba, amelyen keresztül – jó esetben – titkosított formában közlekednek az adataink. Ráadásul ilyenkor a VPN szolgáltató szerverének nevében ténykedünk az interneten, vagyis hivatalosan nem azonosítható be az eredeti IP címünk, olyan, mintha teljesen más gépről interneteznénk. Éppen emiatt szokták a VPN szervereket az olyan online szolgáltatások eléréséhez is használni, amelyek egy adott országból nem érhetők el (ezek nem titokzatos dolgok, például van több olyan videó- és online TV szolgáltatás is a világban, amelyek Magyarországról nem elérhetők). Bármilyen weboldalt látogatunk is meg a VPN kapcsolaton keresztül, az nem tudja beazonosítani az eredeti adatainkat.

Erre a célra amúgy egy halom ingyenes VPN appot találunk az alkalmazásboltokban. Azonban ha ennél többre vágyunk, például nem csak egyes szolgáltatókat akarunk átverni, hanem a biztonság az elsődleges szempont, akkor érdemes olyat választani, amelyik az adatainkat valóban biztonságosan közvetíti, nem készít minden mozdulatunkról naplót (log fájlokat) – az ugyebár cseberből, vederbe helyzet lenne -, s ha bármi gond támad vele menet közben, akkor gondoskodik róla, hogy ne váljunk védtelenné a VPN kapcsolat hirtelen elhagyása miatt sem. Ezekre, az ingyenes megoldások közül, nem sok képes.

Ha már VPN, érdemes megemlíteni, hogy ezt a megoldást korábban elsősorban cégek használták, hogy munkatársaik otthonról is biztonságosan elérhessék a céges hálózatot, interneten keresztül. Ma már ennél többre hivatott. A VPN azonban nem internet szolgáltatás. Magáról az internet kapcsolatról nekünk kell gondoskodni, előfizetés (kábeles vagy mobil egyaránt), vagy mondjuk ingyenes wifi hotspot alapon. A VPN erre az internet kapcsolatra épül rá, amolyan szűrőként, így nem a saját IP címünkkel jelenünk meg a világhálón, hanem a VPN-től kapottal, az adataink pedig titkosított formában, biztonságosan jönnek-mennek az interneten. Azt viszont szem előtt kell tartanunk, hogy a VPN nem egy internet kapcsolat tuningolási eszköz. Gyorsabb garantáltan nem lesz tőle az internetünk. Jó esetben közel azonos tempóban internetezhetünk, mint VPN nélkül. De gyengébb VPN szolgáltatás esetén akár lassulást is tapasztalhatunk.

Ha úgy döntünk, hogy internet kapcsolatunkat biztonságosabbá szeretnénk tenni VPN használatával, több megoldás közül választhatunk. Mi ma az egyik legbiztonságosabbat mutatjuk meg, amely ennek ellenére az egyik legegyszerűbben – pár mozdulattal – konfigurálható, s működik minden lényeges rendszeren (Windows, macOS, iOS, Android).

 

Avira Phantom VPN: hatékony, mégis egyszerűen használható VPN app

Az Avira neve sokaknak ismerős lehet, nem ma kezdték pályafutásukat, s ha kicsit nosztalgiázni akarunk, akkor a megboldogult Computer Panoráma magazin CD-mellékletén is gyakori vendégek voltak, népszerű antivírus szoftverükkel. Az pedig nem ma volt… Azóta az Avira Antivirus már sokat fejlődött, ráadásul megjelent Windows mellett macOS-re is. De az Avira Operations ezen túl is igen tapasztalt az IT biztonság területén: céges antivírus szerver, small business megoldások, de még Windows optimalizáló is van a kínálatukban. S persze van saját VPN szolgáltatásuk is.

Az Avira Phantom VPN több dolog miatt is érdekes. Először is bárki tudja használni, a beállítása nem igényel pilótavizsgát. Egyszerűen le kell töltenünk az adott rendszerre (Windows, macOS, iOS, Android) készült appot, s pont úgy telepíteni, mint bármilyen más alkalmazást. Miután pedig elindítjuk, mindössze annyi a teendőnk, hogy rányomunk a hatalmas Secure My Connection gombra. Ennyi. Ettől kezdve védett üzemmódban kapcsolódunk az internethez, ami annyit tesz, hogy a VPN-nek köszönhetően nem tudja követni az internet szolgáltatónk és az online hirdetési cégek sem, hogy merre kószálunk a hálózaton. Emellett a összes adatunk titkosítva (AES-256) száguld a világhálón, beleértve a pénzügyi adatainkat, jelszavainkat, személyes dokumentumainkat is. Járulékos extraként pedig megkerülhetjük az földrajzi alapon szűrt tartalmak védelmét, hiszen a VPN szerverek a világ több pontján is lehetnek, s ezek közül mi szabadon választhatunk. Az Avira Phantom VPN mondjuk ebből a szempontból kevésbé kényeztet minket, mint a konkurencia, hiszen itt – a cikk készültekor – mindössze 20 országból választhatunk, s ezek között kicsiny hazánk nincs ott. Pozitívum viszont, hogy ha engedjük a programnak, hogy maga válassza ki a szerinte legmegfelelőbb szervert, akkor az internetezésünk sebessége szinte teljesen azonos lehet az eredeti internet kapcsolatunkkal. Az Avira rendszere kellően gyors ehhez. Természetesen arra is van lehetőség, hogy kapcsolódás előtt magunk válasszunk szervert.

Nagyjából egyébként ennyit lehet (és kell) beállítani a programban. Na jó, az asztali verziókban még kiválaszthatjuk, hogy elinduljon-e automatikusan a rendszer indításakor, és hogy akarunk-e névtelen diagnosztikai információkat küldeni az Avira számára (ezek kizárólag a program esetleges hibáinak felkutatására szolgálnak náluk). S ha már ez utóbbinál tartunk: egy noname VPN alkalmazás esetében – több felmérés is ezt bizonyítja – sajnos előfordul, hogy a fejlesztő cég bizalmas adatokat is összeszed rólunk. Az Avira egy nagyjából harminc éve működő, jó nevű cég, akik a következőket ígérik:

  • nem követik online ténykedéseinket (milyen oldalakat látogatunk meg stb.)
  • azt sem tárolják, milyen virtuális IP címen tevékenykedtünk épp
  • a valódi IP címünkkel sem élnek vissza
  • nem figyelik sem a letöltéseinket, sem más online tevékenységünket

Ezzel szemben nyíltan vállalják a diagnosztikai adatok gyűjtését (ami viszont kikapcsolható programban), figyelik, hogy ingyenes változatot használunk vagy előfizetők vagyunk (ez ugyebár a program működése szempontjából létfontosságú, de erről mindjárt szót ejtünk), mérik az adathasználat mértékét (ezt a rendszer stabilitásának megőrzése végett, hogy tudják, hol, mit kell fejleszteni az infrastruktúrán). Ha mindez így van (s miért vonnánk kétségbe?), akkor az Avira Phantom VPN-re nyugodtan rábízhatjuk magunkat napi szinten.

 

Ingyen vagy előfizetéssel

Végül elértünk ahhoz a részhez, amit bizonyára sokan vártak. Mert oké, szóval ez a VPN megoldás akkor tényleg biztonságos, gyors és egyszerűen beüzemelhető, na de mibe kerül ez nekünk? Nos, ha beérjük havi 500 MB titkosított adatforgalommal, akkor semmibe. Az ingyen letölthető app ugyanis ennyit díjmentesen enged, mindenféle regisztráció nélkül. Letöltjük, elindítjuk, bekapcsoljuk, s amíg az 500 MB-os havi limitet nem lépjük túl, használhatjuk.

Ez okostelefonon arra tökéletes, hogy néha, amikor épp egy kávézóban vagy plázában csatlakozunk a nyílt wifihez, elindítsuk, és a leveleinket vagy néhány weboldalt biztonságos körülmények között nézzünk meg. Asztali gépen ugyanez már rizikós, hiszen 500 MB-ot a Windows és a macOS is hajlamos puszta háttértevékenységekkel leforgalmazni, pláne, ha a wifi kapcsolaton felbuzdulva esetleg nekilát frissítéseket is letölteni (ami ugyan minden rendszernek megtiltható, de jelentkezzen, akinél ez a tiltás valaha is tökéletesen működött, ráadásul hiába fogad szót a rendszer, ha egy rakoncátlan program kezd helyette online tevékenységbe). Szóval egy notebook esetében az 500 MB nem sok, de ha ki tudjuk küszöbölni a lényegtelen adatforgalmat, pár alkalomra elegendő lehet. A felhasznált adatmennyiséget láthatjuk a program felületén.

Ha valaki nem akar korlátok közt sínylődni, annak a limit nélküli adatforgalmazásért havi 1942 forintot kell kifizetnie (e cikk készültekor). Ez, ha valóban fontos számunkra a biztonság és gyakran kényszerülünk wifi hotspotok és más nyílt hálózatok használatára, még megfizethető kategória. Fontos tudni, hogy az előfizetők, a korlátlan adatforgalmon túl, egy Fail-safe funckiót is magukénak tudhatnak. Ennek közismertebb neve a kill switch, amely arra hivatott, hogy ha bármilyen okból leszakadunk a VPN-ről és így kikerülünk a biztonságos zónából, a program zokszó nélkül teljesen lebonthassa az internetkapcsolatot, nehogy fontos adataink szivárogjanak ki titkosítatlanul a világhálóra.

Ha előfizetünk, 5 eszközön használhatjuk a programot, az aktív eszközöket kényelmesen lehet menedzselni az Avira online felületén.

Az Avira Phantom VPN és különösen annak Pro (előfizetős) változata tehát kiváló választás a mozi és az online TV szerelmeseinek, a sokat utazóknak, s bárkinek, aki biztonságos körülmények között szeretné használni a rengeteg ingyenes – és javarészt titkosítatlan, vagy könnyen törhető – internet hotspotot.

Letölteni innen lehet, vagy a megfelelő alkalmazásboltokból (iOS, Android). S hogy ne vegyünk zsákbamacskát, az ingyenes változat arra is tökéletes, hogy előfizetés előtt meggyőződhessünk arról, minden tekintetben megfelel-e az elvárásainknak.

Ne maradjon le erről sem!