Jól gondolja meg, milyen wifi hálózaton internetezik

Miután kielemezték a világ több mint 31 millió wifi hotspot elérését, a Kaspersky Labnál arra jutottak, hogy minden negyedik (28%) nem biztonságos és kockázatot jelent a felhasználók személyes adataira. Vagyis bármilyen adatforgalom, amely ezeken a hotspotokon megy át (személyes üzenetek, jelszavak, dokumentumok stb.), könnyedén hozzáférhető és felhasználható a hackereknek.

A Kaspersky Security Network szerint a világ wifi hálózatainak negyedénél (25%) nincs jelszavas védelm vagy titkosítás, így az ezeken keresztülmenő adatok gyakorlatilag bárki által hozzáférhetők.

A hotspotok 3%-a használja az idejétmúlt és gyorsan feltörhető WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat.

A maradék wifi hotspotok közel háromnegyede azért már megbízhatóbb titkosító algoritmust használ: a WPA-t. Ezek feltörésének nehézsége függ a beállításaiktól és jelszavuk erősségétől. Például ha gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszavat használ (mondjuk étteremben kihelyezett táblán van feltüntetve a jelszó), akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni és minden adatforgalomhoz hozzáférni, ami nem jó hír a nyilvános wifi kapcsolatot használóknak.

Érdemes megjegyezni, hogy a TOP 20 ország, amely a legnagyobb arányban használ titkosítatlan wifi hotspotokat, népszerű turisztikai országok: Thaiföld, Franciaország, Izrael, Amerikai Egyesült Államok stb. Márpedig a külföldre utazók gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető wifi hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak rokonaikkal, barátaikkal. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53%-a aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

 

Megoldási javaslat

Denis Legezo, a Kaspesky Lab antivírus szakértője azt javasolja, hogy a felhasználók lehetőleg továbbra is legyenek résen amikor wifi hálózatra csatlakoznak.

“Ne használjanak jelszó nélküli vagy publikus hotspotokat magas kockázattal járó tevékenységekre, úgy mint mobilbankolás, vásárlás, bejelentkezés különböző oldalakra (Facebook, Gmail stb.) és ne küldjenek azokon bizalmas információkat. Amennyiben fontos adatokat teszünk elérhetővé külső fél számára, az komoly veszéllyel, akár anyagi veszteséggel járhat. Természetesen kiemelten javasoljuk az adatforgalom védelmét, mint például a VPN technológia alkalmazását. Ez egy számítógép-hálózat fölött kiépített másik hálózat, a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva.”

Érdemes megfogadni a tanácsát!

Ne maradjon le erről sem!