PrivateVPN: testreszabható VPN szolgáltatás Svédországból

Mint azt már többször elmondtuk, manapság hatalmas veszélynek teszi ki magát az, aki a nyilvános wifi pontokhoz mindenféle védelem nélkül csatlakozik. A titkosítatlan, ingyenes hálózatokon keresztüli internetezés adott esetben többe kerülhet, mintha nagyobb mobilnet csomagot fizettünk volna elő. Éppen ezért érdemes valamilyen VPN szolgáltatást használni a nyílt wifiken történő böngészés, levelezés stb. közben. Ennek előnye elsősorban az, hogy titkosíthatjuk vele az adatforgalmat. De egy VPN segítségével elrejthetjük az azonosításunkra (is) alkalmas IP címünket, ami akár arra is használható, hogy földrajzilag helyezzük át magunkat virtuálisan, s így tudjunk csatlakozni esetlegesen geolokációhoz kötött szolgáltatásokhoz (Netflix, BBC stb.). Azonban korántsem mindegy, milyen VPN szolgáltatást választunk, hiszen a nem megfelelő VPN-ek használhatatlanságig lassíthatják az internetezést, ráadásul számtalan ingyen kínált megoldás van, amelyek maguk jelentenek veszélyt, ahelyett, hogy óvnák az adatainkat. Mai választottunk a PrivateVPN, amely egy gyors és sokoldalú VPN szolgáltatás Svédországból. De nem kell megijedni, nem – feltétlenül – kell majd IKEA-stílusban elemekből összerakni. Egy kattintással is beüzemelhető bármilyen eszközön, ha úgy kívánjuk.

PrivateVPN: testreszabható VPN szolgáltatás Svédországból

Kezdjük akkor tényleg azzal, hogy bár Svédországról elsőre majdnem mindenkinek az IKEA jut eszébe, de ettől még szó sincs arról, hogy arrafelé mindent házilag kell összerakni. A PrivateVPN viszont stílusosan erre is ad lehetőséget: ha nem akarjuk használni a kliens alkalmazásokat, akkor manuálisan is beállíthatjuk a VPN szolgáltatás, amihez egy igen részletes útmutatót kapunk minden rendszerhez. Így az IKEv2, L2TP, PPTP, OpenVPN, IPSec beállításokat mi magunk is elvégezhetjük, amiből rögtön ki is derült a támogatott protokollok összessége, melyek közül rendszertől függően (is) kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.

Természetesen a PrivateVPN-nél is tisztában vannak azzal, hogy a felhasználók többségének kínai, hogy a fenti megoldások miben különböznek (tanulni sosem késő, emitt mindent leírtak róluk részletesen a vpnMentor oldalán). Éppen ezért itt is kapunk pár kattintással/érintéssel telepíthető kliens alkalmazást, amely adott esetben az ég világon mindent beállít helyettünk, nekünk csak a VPN kapcsolat bekapcsolásáról és kikapcsolásáról kell gondoskodnunk a szükséges pillanatban. Viszont hatalmas pozitívum a konkurensekhez képest, hogy a PrivateVPN alkalmazásaiban azért ott a lehetőség, hogy a legapróbb részletekig kiválogathassuk mi magunk is a beállításokat. 

Ez így kényelmesebb, mint a teljesen manuális konfigurálás, de megadja a választási szabadságot, jól felépített felületen. Klienseket letölthetünk szinte minden rendszerre: Windows, macOS, Linux, iOS, Android, ezen felül támogatottak routerek, illetve van SSL VPN és Proxy beállítási lehetőség is.

Sebesség és biztonság

Fontos tulajdonság egy VPN esetében még a sebesség is. A PrivateVPN esetében 60 országban, több mint 150 helyszínen (beleértve Magyarországot is) helyezkednek el szerverek, s bár nem ez volt az eddigi leggyorsabb VPN szolgáltatás amivel találkoztunk (úgy tűnik, az Express VPN-nek nincs kihívója), kellemes sebességgel lehet internetezni a szolgáltatáson keresztül. Furcsa módon itt is a hazai szerverek szerepeltek gyengébben, miközben mondjuk a németországi, vagy svédországi kapcsolat – VPN viszonylatban – kifejezetten gyorsnak bizonyult a mérések során. Valamennyit persze minden VPN szolgáltatás lassít az átlagos internet kapcsolathoz képest, de a PrivateVPN alapvetően jól vizsgázott ezen a téren. Nem csak egyszerű böngészéshez, de akár le- vagy feltöltésekhez is megfelelő a sebessége, ha sikerül kiválasztanunk az optimális szervert. Viszont előfordult, hogy olyan szerverbe ütköztünk, amihez átmenetileg nem sikerült kapcsolódni.

A sok országban szétszórt szerverpark előnye, hogy így a geolokációval korlátozott szolgáltatásokhoz is hozzáférhetünk, hiszen a szerver a VPN miatt (amely elrejti eredeti IP címünket és helyette a sajátját mutatja kifelé), könnyedén elhiszi, hogy az adott országban ücsörgünk, vagyis jogosultak vagyunk egy helyi szolgáltatás igénybevételére. 

Így a PrivateVPN elvileg megoldja a Netflix és társai problematikáját, de ez ugyebár a szolgáltatók “éberségén” is múlik, így sokszor változó tényező). Emellett használhatjuk torrentezésnél is, ami ugyebár nagyot dob annak biztonságán. Adott esetben a Tor böngésző használata közben is kapcsolódhatunk a világhálóhoz a PrivateVPN-nel.

Tökéletes biztonság ugyebár nem létezik, de a PrivateVPN esetében mindent megtesznek az eléréhez:

  • KillSwitch funkció, hogy az esetlegesen megszakadó VPN kapcsolat esetén ne szivároghassanak ki titkosítatlan adatok.
  • AES-256 bites titkosítás (2048-bites DH kulcs)
  • Zero Data Logging, avagy teljesen naplózásmentes működés, ami alól persze itt is kivétel az a pár adat, amire szüksége a szolgáltatásnak a működéshez, vagyis annak meghatározásához, hogy jogosultak vagyunk-e a használatára. De az online ténykedésünkről nem készül napló. Részletek itt.
  • OpenVPN (UDP/TCP)
  • L2TP/IPsec
  • PPTP
  • IKEv2
  • IPv6 Leak védelem

Szóval a szolgáltatás biztonsági megoldásira igazán nem lehet panaszunk, gyakorlatilag hoz mindent, amit elvárhatunk egy VPN-től.

Összegzésül

Mindent egybevetve a PrivateVPN abszolút az élvonalba tartozó VPN szolgáltatás, amely aprólékosan is konfigurálható, de ha valaki nem akar szöszmötölni, szinte egy kattintással is beüzemelhető. A sebessége átlagos, de a megfelelő szerver megtalálása esetén még mindig a gyorsabb szolgáltatások közé tartozik. Biztonsági szempontból jeles, bár itt is fontos szempont lehet, hogy svédországi szolgáltatóval van dolgunk. Svédország nem közvetlen tagja az úgynevezett 5 szem szövetségnek, viszont a tizennégyekbe beletartoznak. Azonban Svédországban tiszteletben tartják az emberi jogokat, így elvileg bírósági engedély nélkül nem kerülnek átadásra ilyen jellegű adatok a világ titkosszolgálatainak. Ez persze az átlag felhasználónak teljesen mindegy, ott a lényeg, hogy titkosított adatfolyammal internetezhet és virtuálisan változtathatja meg földrajzi helyzetét. Ebben a PrivateVPN tökéletes társ!

Szintén pozitívum, hogy egy előfizetéssel akár 6 eszközön is használhatjuk egyszerre a PrivateVPN szolgáltatást, ha hajlandóak vagyunk egy évre lekötni magunkat, akkor a havidíj egészen barátinak tűnik (előfizetéshez használhatunk kártyát, PayPalt, vagy bitcoint egyaránt.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!