Biztonságos internethasználat akár ingyenes wifi esetén is

Itt a nyár, aki teheti, elhagyja a megszokott napi rutint, megszokott helyszíneket és új élményekre áhítozva indul neki a nagyvilágnak. A legtöbben azonban ilyenkor sem tudnak teljesen elszakadni az internettől, s bár a mobilnet manapság már egészen elfogadható áron elérhető, azért az ingyen wifi hotspotok még mindig sokkal csábítóbbak itthon és külföldön egyaránt. Azonban sokan nem gondolnak bele, hogy a legtöbb titkosítatlan, szabadon használható wifi hálózat milyen nagy veszélyeket rejt.Ha nem figyelünk a biztonságra és minden utunkba eső ingyenes wifi ponthoz elővigyázatlanul csatlakozunk, bizony könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek személyes adataink, fotóink, vagy akár a számítógépen, okostelefonon őrzött állományaink is. A biztonságos internethasználat nagyon fontos mindig, de az ingyenes wifikhez való csatlakozáskor kiemelten kell erre figyelnünk. Éppen ezért érdemes beüzemelni a gépünkön valamilyen VPN szolgáltatást, amely az alapból titkosítatlan ingyen wifiken is gondoskodik adataink megfelelő titkosításáról és védelméről, sőt, adott esetben arról is, hogy nyom nélkül tudjunk kalézolni az interneten.

A biztonságos internethasználat alapja

Az elmúlt években több VPN szolgáltatást is bemutattunk már, így sok olvasónk számára bizonyára nem ismeretlen a fogalom. Röviden összefoglalva: ezek a VPN szolgáltatások megoldják, hogy bármilyen hálózaton keresztül jutunk is ki az internetre, az adataink csak titkosított formában száguldozhassanak a világhálón. Ráadásul a szolgáltató, weboldalak stb. nem a saját IP címünket látják ilyenkor, hanem a VPN szerverekét, így gyakorlatilag névtelenül kószálhatunk az online világban, az IP cím alapján nem azonosítható be a valódi kilétünk. Ezek a szerverek egyébként a világ több táján helyezkednek el, így könnyen megoldható, hogy egy online szolgáltatás úgy lássa, mi éppen Amerikában netezgetünk, miközben valójában egy kecskeméti panelben ülve tesszük ezt.

Vannak persze kritériumok, amelyeknek egy VPN esetében is teljesülniük kell. Ilyen például, hogy a VPN szolgáltató ne naplózza a tevékenységünket, hiszen ha így tesz, máris csorbul a névtelenség és a nyomtalan böngészés tétele. Emellett az sem árt, ha megfelelően titkosítják az adatforgalmat, hiszen anélkül legfeljebb arra jó az adott VPN szolgáltatás, hogy elhitessük mondjuk a Netflix szerverével, hogy nem Magyarországról érkeztünk. De esetünkben ez édeskevés. Mi most biztonságos internetezésre vágyunk! Ne dőljünk hát be annak, ha egy VPN szolgáltatást teljesen ingyen biztosítanak okostelefonunkhoz vagy számítógépünkhöz. Válasszunk körültekintően VPN szolgáltatót, hiszen mégiscsak az adataink biztonságáról van szó.

CyberGhost VPN: megbízható, gyors, sokoldalú

Míg a korábban bemutatott VPN szolgáltatások esetében volt korlátozott adatforgalmat magában foglaló ingyenes csomag is, addig a ma terítékre kerülő CyberGhost VPN esetében nem kapunk ilyet. Igaz, az androidos CyberGhost app használatakor – a cikk készültekor – választhatunk ingyenes hozzáférést is, korlátozásokkal. A pénzünkért cserébe viszont olyan összkomfortos VPN szolgáltatásban lehet részünk, mint nagyon kevés konkurensüknél.

A regisztráció és a kívánt előfizetési mód kiválasztása után (minél hosszabb időre kötjük le magunkat, annál olcsóbb a havi díj) azonnal használatba is vehetjük a rendszert. Ez azt jelenti, hogy közel 2200 szerver áll a rendelkezésünkre, amelyeken keresztül barangolhatunk az interneten, miután kapcsolódtunk mondjuk egy ingyenes wifi hotspothoz.

Nem kell mást tennünk, mint letölteni és telepíteni a rendszerünknek megfelelő CyberGhost VPN klienst (Windows, macOS, Linux, Android, iOS stb.), elindítani, bejelentkezni CyberGhost fiókunkkal, majd csatlakozni a szolgáltatáshoz egyetlen kattintással. Legalábbis ez az alap eljárás, ha megfelelőnek tartjuk a programok alapértelmezett beállításait. A CyberGhost alkalmazásokban ugyanis finomhangolhatjuk a VPN működését. Külön opcióként kapcsolható ki vagy be:

 • a nyomkövetés megakadályozása böngészés közben
 • a fertőzött, adathalász oldalak meglátogatásának tiltása
 • reklámok tiltása
 • HTTPS kapcsolat “erőltetése” a weboldalaknál (ha van ilyen az adott oldalon)
 • adattömörítés a gyorsabb böngészéshez (ami ugyan kissé rombolja a képminőséget, de cserébe gyorsabban töltődnek le a weboldalak)

Emellett természetesen mi magunk is kiválaszthatjuk, hogy pontosan melyik szerverhez szeretnénk csatlakozni, ország szerint. Sőt, az adott országon belül még szervert is választhatunk, ha nagyon szőrszálhasogatók vagyunk. Ilyenkor láthatjuk azt is, éppen hányan csatlakoznak az adott szerverhez, így akár a terheltség alapján is dönthetünk. A kliens appok egyébként képesek automatikusan is dönteni helyettünk, nagyjából hasonló elvek alapján, vagyis ahhoz a szerverhez fognak automatikusan hozzárendelni minket, amelyikkel a legjobb teljesítményt érhetjük el. Ennek köszönhetően a CyberGhost VPN sebességére nem lehet panaszunk. Ha minden klappol, gyakorlatilag észre sem vehető, hogy VPN-en keresztül internetezünk. A programokban létrehozhatunk kivétel listát is, ha valamilyen szolgáltatást VPN-en kívül akarunk használni.

Az asztali alkalmazások első ránézésre egyébként kicsit ijesztően hatnak, de a látszat szerencsére csal, gyakorlatilag egyetlen kattintással csatlakozhatunk a VPN szolgáltatáshoz akár az alapértelmezett beállításokkal is. Szóval kezdőknek sem lesz vele gondja. Az iOS app még ennél is tovább megy: amint wifi kapcsolatot észlel, értesítésben ajánlja fel, hogy bebiztosítja azt a VPN szolgáltatás bekapcsolásával. Szóval még az sem gond, ha néha elfeledkezünk a biztonságról, a program figyelmeztet minket erre.

Maga a CyberGhost egyébként mintaszerűen tartalmaz minden funkciót, amit egy jó VPN szolgáltatástól elvárunk:

 • nem naplózzák a felhasználó internetes tevékenységét
 • kellően sok szerver áll rendelkezésünkre 60 országban, megfelelő sebességgel
 • Van Kill Switch üzemmód, vagyis ha bármiért megszűnik a VPN kapcsolat, a program azonnal bontja a teljes internet hozzáférést, hogy véletlenül se kerüljenek ki titkosítatlan adatok
 • 256 bites AES titkosítást használnak
 • Akár egyszerre 7 eszközről is csatlakozhatunk egy előfizetéssel
 • OpenVPN, L2TP—IPSec, PPTP protokollok támogatása
 • IP cím elrejtése

A fentieknek köszönhetően tehát meglehetős biztonságban internetezhetünk akár egy ingyenes, eredetileg titkosítás nélkül működő wifi hálózathoz csatlakozva is, míg VPN hiányában egy ilyen hálózaton viszonylag egyszerűen hozzáférhetnek illetéktelenek akár jelszavainkhoz, hitelkártya adatainkhoz stb. is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a CyberGhost VPN az egyik legjobb a ma elérhető hasonló szolgáltatások közül, s ha bevállaljuk, hogy hosszabb távra (1-2 év) lekötjük magunkat, akkor egészen barátságos áron használhatjuk. Mindenesetre ha gyakran csatlakozunk nyílt wifi hálózatokhoz (legyen szó akár teljesen ingyenes, akár mondjuk egy kávézó jelszóval védett wifijéről), nem árt elgondolkodni a befektetésen, mert még mindig jobb befektetés, mintha adathalászok vagy rosszindulatú hackerek kezébe kerülnek kényes adataink a számítógépről vagy az okostelefonról, tabletről.

Ha valaki a VPN szolgáltatás használatán túl is szeretne tenni az adatai biztonságáért internetezés közben, annak ajánljuk korábbi összeállításunkat, amelyben részletesen összefoglaltunk minden szükséges módszert, amelyekkel megvédhetők kényes adataink, fontos állományaink a világhálóra csatlakoztatott eszközökön.

Ne maradjon le erről sem!