Jól használható és gyors VPN szolgáltatás, a biztonságos netezéshez

Oldalunkon visszatérő téma az internetes biztonság. Ennek kapcsán többször is adtunk már teljes képet arról, mi mindenre kell figyelni amikor az interneten böngészünk, csetelünk, fájlokat töltünk le, vagy éppen adatokat osztunk meg másokkal. Többször szóba került már, hogy ha adatokat osztunk meg az interneten, vagy például egy titkosítatlan, nyilvános wifi ponthoz (kávézókban, szállodákban stb.) csatlakozunk, érdemes bevetni valamilyen VPN szolgáltatást, amely segíthet privát adataink megőrzésében, s az eredetileg titkosítatlan ingyenes wifi kapcsolat megbízható titkosításában. Ma ennek kapcsán került górcső alá egy kezdők által is egyszerűen használható és gyors VPN szolgáltatás, amely gyakorlatilag minden platformon használható, így bármilyen eszközzel is csatlakozzunk az internethez, biztonságban tudhatjuk adatainkat. Ráadásul akadnak igen csábító extra funkciói is, kezdve a BBC iPlayer és társai elérésétől a biztonságos P2P torrentezésig.

Mire jó a VPN?

Mivel korábban már többször taglaltuk, miért érdemes VPN szolgáltatást használni az internetezéshez, így most csak röviden összefoglaljuk: a megfelelő minőségű VPN szervereken keresztüli internetezéssel biztosak lehetünk benne, hogy a szolgáltató, a meglátogatott oldal gazdája, vagy mondjuk egy titkosítatlan hálózatot éppen támadó kiberbűnöző sem fér hozzá adatainkhoz, nem lát rá online tevékenységünkre. Ez röviden annak köszönhető, hogy a VPN szervereken keresztül csatlakozva az adatforgalom erős (általában 256 bites) titkosítást kap, eredeti IP címünk nem látszik (helyette a VPN szerver ad nekünk virtuális IP címet). Utóbbi miatt gyakorlatilag úgy is tűnhet, mintha teljesen más országból interneteznénk, attól függően, hogy a szerver, amihez csatlakozunk, mely országban található. A jobb VPN szolgáltatók több országban tartanak szervereket, lehetőleg nem is egyet, amit felhasználhatunk. Ez fontos kritérium, hiszen minél több és jobb minőségű szerverből tudunk választani, annál kevésbé fogunk lassulást érezni a VPN-en keresztüli netezés közben a VPN nélküli kapcsolathoz képest. Emellett ma már elvárás, hogy maga a VPN szolgáltató se naplózza tevékenységünket, illetve sokaknál az is kritérium, hogy az adott VPN szolgáltatással ki lehessen cselezni a Netflix, BBC iPlayer és társai földrajzi elhelyezkedéshez kötött online szolgáltatását, illetve biztonságosan lehessen torrentezni a szolgáltatással. Nos, ma egy olyan megoldást mutatunk, amely ezeket a kritériumokat majdnem tökéletesen lefedi.

VPN Unlimited: Jól használható és gyors VPN szolgáltatás

A VPN Unlimited sok szempontból az egyik legjobb VPN szolgáltatás, amelyet eddig teszteltünk. Kezdjük ott, hogy több mint 400 szerverrel rendelkeznek a világ több mint 70 pontján (áttekintő lista itt található). Többek között Magyarországon és Európa több országában is találunk szervert. A sebességre nézve valószínűleg senkinek nem lesz panasza. Nálunk a tesztek során kifejezetten gyorsan ment minden, de azzal mindig érdemes számolni, hogy a VPN kapcsolaton keresztüli munka nem hozza pont ugyanazt a sebességet, mintha VPN nélkül dolgoznánk. Mindenesetre a kipróbált VPN Unlimited szerverek esetében nem volt zavaró mértékű lassulás (persze egyértelműen a magyar szerver volt a legoptimálisabb itthonról).

Következő pozitívum a biztonság. A szolgáltatást AES-256 titkosítást használ, OpenVPN vagy IKEv2 protokollon keresztül. Emellett a VPN Unlimited a felhasználók számára hozzáférést biztosít a KeepSolid Wise technológiához, amely a VPN forgalmat HTTPS forgalomként “álcázza”. Ez olyan országokban is működik, ahol tiltják a VPN használatot. További előnyös biztonsági tényező, hogy a szolgáltatás nem naplózza a tevékenységünket, bár akadnak kivételt képező adatok a cég adatvédelmi nyilatkozatában a KeepSolid weboldalak vagy appok használatakor (IP cím, időzóna, kapcsolati idő, wifi hálózat neve stb.).

Szintén örömteli, hogy van Kill Switch funkció is, bár megkötésekkel: a használatához minimum Android 8, iOS, macOS (itt lehetőleg ne az App Store-os VPN Unlimited klienst, hanem a készítők oldaláról letölthető “standalone” verziót használjuk), vagy minimum Windows 7 rendszer szükséges. A Kill Switch praktikus megoldás, hiszen ha bármilyen okból megszakad a VPN kapcsolat, a Kill Switch funkció azonnal letiltja a teljes internet hozzáférést, hogy ne menjenek adatok titkosítatlanul semerre, egészen addig, amíg “újraépül” a VPN szolgáltatás. Szóval érdemes bekapcsolni, ha rendelkezésre áll.

A funkciók ki- és bekapcsolása egyébként nagyon kényelmesen megoldható a VPN Unlimited alkalmazások segítségével. Ezeket gyakorlatilag minden népszerű platformra elérjük: Windows, macOS, Linux, iOS, Android, illetve böngészőkben is használható plug-inként. Felületük letisztult, könnyen átlátható. A funkciók részletes konfigurálását elvégezhetjük az appok beállítási paneljein, de a helyzet az, hogy az alapértelmezett beállításokkal is simán használhatjuk, s ez esetben gyakorlatilag csak annyi a dolgunk, hogy belépjünk a felhasználói nevünkkel és jelszavunkkal, majd kattintsunk/megérintsük a Start gombot a programban.

Ilyenkor alapértelmezésben a legoptimálisabb szervert választja ki, de ha nekünk bármilyen okból másikra van szükségünk, pár mozdulattal lecserélhetjük a listából.

Torrent és stream

Bár a VPN Unlimited nem minden szerver esetében engedi a torrentezést, akadnak kifejezetten erre a célra fenntartott hozzáférések is. Ezeket külön csoportban találjuk meg a program menüjében, így bármikor, egyetlen kattintással kapcsolódhatunk hozzájuk. Ezek között például nincs magyarországi szerver, s mivel a számuk korlátozott, jó esély van rá, hogy itt azért előfordulhat túlterheltség. Szóval nem feltétlenül ez a legjobb választás, ha torrentezésben gondolkodunk.

Hasonlóan külön csoportot kaptak a különféle földrajzi hely szerint korlátozott streaming szolgáltatások is, mint a Netflix, BBC iPlayer, Hulu, ESPN+, HBO Now, Sony Crackle. Ezekhez is dedikált szerverek segítségével csatlakozhatunk, aminek elsődleges oka, hogy ezek a rendszerek azért figyelik azt is, hogy átlagos VPN kapcsolattal ne tudják őket kicselezni a felhasználók. A VPN Unlimited segítségével viszont ezt is megtehetjük.

Összegzésül

Mindent egybevetve a VPN Unlimited kiváló szolgáltatás, mind sebesség, mind biztonsági megoldások terén. A szolgáltatást üzemeltető KeepSolid – ha ez valakinél választási szempont, tekintve, hogy az USA is az 5 szem szövetség tagja – amerikai székhelyű cég. Az árazásuk átlagos, több csomag közül választhatunk, ha például csak átmenetileg van szükségünk VPN kapcsolatra nyaralás alatt, a programon belül választható 7 napos, 1 hónapos verzió, 3 hónapos verzió, de elmehetünk akár az élethosszig tartó (Lifetime) csomagig is. Érdekesség, hogy bitcoin fizetés is megoldható. Regisztráció után egyébként egy napig akár aktiválás nélkül is használható a szolgáltatás, de ha nem aktiváljuk, elveszik a regisztrációnk. Egy előfizetéssel akár 5 eszközön is használhatjuk.

Ha biztonságban szeretnénk internetezni nyílt wifi kapcsolatokon, feltétlenül érdemes elgondolkodni akár ezen, akár egy másik VPN szolgáltatás használatán. Annál szinte bármelyik jobb megoldás, mintha elővigyázatlanul csatlakozunk ingyenes wifi hálózatokhoz bárhol a világon.

Ne maradjon le erről sem!