Hatékony program eltávolító windows 10-re, ingyen

Mivel Windowsra naponta érkeznek újabb és újabb alkalmazások, ha az ember szeret újdonságokat kipróbálni, egy idő után igencsak megtelik a rendszer a felesleges szoftverekkel. Ezek eltávolítását hivatalosan megoldhatjuk a Windows 10 Gépház felületén, azonban ilyenkor csak annyi történik, hogy lefut a telepítőkkel eredetileg érkezett programeltávolító, amely nagyjából eltünteti a gépről amit eredetileg a telepítő felmásolt. De sajnos a legtöbb esetben tényleg csak nagyjából, s maradnak hátra felesleges Registry bejegyzések, átmenetileg létrehozott fájlok, konfigurációs állományok stb. Nem is mindig a program saját mappájában, hanem szétszórva a Windows különféle könyvtáraiban. Itt van azonban ez a hatékony program eltávolító Windows 10-re, amely segíthet megoldani ezt a problémát, ráadásul adott esetben akár teljesen ingyen is.

Egy kis elősző az IObit telepítőkhöz

Ha valakinek ismerősen cseng az iObit cég, vagy akár az iObit Uninstaller neve, nem vételen. Több remek szoftverrel vannak jelen a piacon, ráadásul szinte mindegyiknek van ingyenes változata (ingyenes programok telepítőjeWindows gyorsító és karbantartó stb.). Az iObit Uninstaller korábbi kiadásairól pedig mi is írtunk már.

Miként általában, a lényegi teszt előtt itt is fel kell hívnunk a figyelmet rá, hogy néhány vírusirtó – lásd a Virustotal.com gyűjteményét – a PUP (lpotentially unwanted programs), azaz potenciálisan kéretlen programok kategóriába sorolja az iObit alkalmazások telepítőit. Ennek oka egyszerű: a cég előszeretettel fűzi össze saját termékeit és ajánlgatja őket oda-vissza. Vagyis a telepítés során ajánlatot kapunk rá, hogy ne csak az IOBit Uninstaller 10, hanem valamely másik IObit termék is telepítésre kerüljön teljes változatban, vagy próbaverzióként. Ha nem figyelünk, így egy dologgal többet fogunk telepíteni, mint amit akartunk. De az IObit termékei ettől még nem tartalmaznak kártékony kódot, s ha odafigyelünk a telepítéskor, a kísérő alkalmazás felrakását is kikerülhetjük egy kattintással. Mellesleg ebben az esetben kit zavar, ha felmegy még egy program? Hiszen épp most fogjuk telepíteni a legjobb program eltávolítót…

IObit Uninstaller 10: hatékony program eltávolító windows 10-re, ingyen

Merthogy az IObit Uninstaller 10 a program eltávolító kategóriában tényleg az egyik legjobb eszköz lehet. Az új verzió sokkal nagyobb adatbázisból dolgozik, így jóval több programról tudja eleve, hogy miként lehet azokat maradéktalanul leradírozni a számítógépről. Ráadásul ha nem ismert egy szoftvert, saját erőből igyekszik felkutatni, milyen maradékokat hagyott az maga után, s ez a kutatás is jelentősen (30%-kat) gyorsult az új verzióban. Emellett az eltávolítása folyamatot is sikerült 50%-kal turbózni. De mit is csinál pontosan ez a program?

Nos, az IObit Uninstaller 10 fő funkciója, hogy igyekszik tökéletesen eltűntetni a feleslegessé vált szoftvereket a gépünkről. A folyamat egyszerű: kijelöljük a kérdéses programot vagy programokat a Programok listában, majd rákattintunk az Eltávolítás gombra. A program ekkor sorban lefuttatja az alapértelmezett eltávolítókat, amelyekkel eredetileg érkeztek a szoftverek, majd minden egyes esetben megpróbálja felkutatni az esetlegesen hátramarad szemetet: Registry bejegyzéseket, fájlokat, mappákat stb. Ha kérjük a procedúra előtt rendszervisszaállítási pontot is készít. A Programok részben van lehet szűrni különféle kategóriák és szempontok szerint, így például nemrég telepítettritkán használ, vagy sok helyet foglaló alkalmazásokat egyaránt kimazsolázhatunk egy kattintással.

Érdekesség, hogy van Telepítés monitor, amely a háttérben futva figyeli, hogy a telepítők mi mindent ténykednek, vagy például mi történik a telepített szoftverek első indításakor (amikor általában seregnyi új konfigurációs fájl és Registry bejegyzés jön létre, amelyekről az alap Uninstall alkalmazás mit sem tud, így ott is hagyja az eltávolítás során). Az ily módon naplózásra kerülő módosításokat később még magabiztosabban tudja eltávolítani az IOBit megoldása.

Bár a program maga ingyenes, akadnak benne olyan funkciók is, amelyeket akkor használhatunk, ha megvesszük hozzá a Pro licencet. Ilyen például a Szoftver frissítő, amellyel a gépünkre telepített ingyenes alkalmazások frissítését is megoldhatjuk egyetlen kattintással. Így pillanatok alatt megkapjuk a legújabb verziókat, anélkül, hogy ellenőrizni kellene a megjelenésüket, vagy letöltögetni az új verziók telepítőjét.

A fentiek mellett a program használható még a felesleges – illetve kifejezetten kéretlenül települő – böngésző kiegészítők eltávolítására az Explorer, Chrome, Firefox, Edge böngészők esetében egyaránt. Ezeket a központi adatbázis alapján képes osztályozni is, így ha nem vagyunk teljesen otthon a témakörben, akkor is viszonylag könnyen megállapíthatjuk, hogy mi az, ami hasznos és mi az, amit jobb likvidálni a gépünkről.

Végül külön részben törölhetünk olyan alkalmazásokat, amelyek a Windows 10 Áruházából kerültek a gépünkre, hiszen ezeket jelenleg kissé elkülönülten kezeli a rendszer a hagyományos szoftverekhez képest.

Van még egy Műveletközpont fedőnevű menüpont is, ebben további – mellesleg tényleg hasznos – IObit termékeket telepíthetünk egyetlen mozdulattal. Mindegyikről kapunk rövid leírást, szóval nagyjából tudhatjuk, hogy mire valók (egy részükről pedig volt már teszt itt a Techwokon is).

Összegzésül

Mindent egybevetve az IObit Uninstall 10 egy remek program eltávolító. Valóban hozza, amit ígér: a tesztek során hatékonyan távolította el a programokat és azok esetleges maradékjait is. Persze még eredményesebb, ha engedjük neki a telepítések naplózását, hiszen így nem csak az utólagos kutatásra hagyatkozhat, hanem a menet közben észlelt változásokra is építheti a folyamatot. Akadnak még kisebb extrák, például lehetőségünk van a telepített programjainkról részletes listát menteni szövegfájlba, azok főbb adataival.

A program teljesen ingyen letölthető és használható. A Pro funkciók nélkül kicsit talán fapadosabb – hiányzik a frissítési lehetőség és a naplózást sem használja fel eltávolításkor -, de még így is sokkal hatékonyabban takaríthatjuk el a felesleges szoftvereket, mint enélkül. Ha más nem, érdemes legalább az ingyenes verzió beüzemelni.

Ne maradjon le erről sem!