Programok eltávolítása Windowson, teljes alapossággal

Bármennyire is szeretnénk azt gondolni, hogy a telepített szoftverek a szabályos eltávolításuk során mindent törölnek a számítógépről, amit a telepítéskor felmásoltak/létrehoztak, sajnos az alap eltávolítók nem ilyen lelkiismeretesek. Egy windowsos alkalmazás általában nem csak egy EXE kiterjesztésű programból áll, hanem több, a működésükhöz szükséges további fájlt is elhelyeznek a rendszerben (DLL, DAT, CFG stb.), ráadásul nem is mindig a saját mappájukba, hanem olykor szanaszét a rendszer könyvtáraiban. Emellett írnak bejegyzéseket a rendszer Registry adatbázisába, konfigurációs fájlokba, s létrehozhatnak átmeneti fájlokat is, telepítéskor, vagy akár a használatuk közben. Többek között ez az oka annak, hogy ha simán a Delete menüpont segítségével törlünk programok a fájlkezelőben, az később programát okozhat a rendszer használatakor, de ha ezt meg is ússzuk, szinte biztos, hogy egy halom szemét marad így a gépen. Ha szabályosan, a Windowsban található, programok eltávolítására szolgáló funkciót használjuk (amely valójában az adott program saját Uninstall alkalmazását indítja el), már egy fokkal jobb a helyzet, de mint az elején említettük, ezek az eltávolítók nem mindig törölnek mindent, ami a telepítéskor felkerült a gépre (és már biztosan nem kell), azt pedig végképp nem látják, ha használat közben hozott létre a kérdéses program feleslegessé váló fájlokat, Registry bejegyzéseket. S akkor még nem beszéltünk a kéretlenül települő reklámprogramok és hasonló borzalmak macerás hatékony törléséről. Szerencsére a programok eltávolítása teljes alapossággal is megoldható Windowson, csak segítségül kell hívnunk egy erre szakosodott alkalmazást, mint amilyen például a nemrég megjelent IObit Uninstaller 9, amely olyan extrákra is képes, mint a programok automatikus frissítése, vagy a kéretlen eszköztárak eltávolítása, és reklámprogramok törlése.

IObit Uninstaller 9: programok eltávolítása Windowson, teljes alapossággal

Az IObit Uninstaller 9 kifejezetten azért készült, hogy tökéletes alapossággal likvidálja a megunt alkalmazásokat a Windowsból. Használata rendkívül egyszerű, ráadásul a program tudása jócskán túlmutat azon, hogy simán törli a kérdéses programokat és azok hozzávalóit.

Első nekifutásra persze az IObit Uninstaller 9 is azzal kezdi, hogy futtatja a törlendő program saját Uninstall alkalmazását. Azonban nem áll meg itt. Az alap eltávolítás után képes ugyanis felkutatni az eltávolított szoftverhez tartozó maradékokat, s azokat listába szedni, hogy az átnézésük után egyetlen kattintással törölhessük mindet. 

De ha nem akarunk listákat átnézni, automatizálhatjuk is a folyamatot. Nagy előny, hogy ezt az eljárást egyszerre több programmal is eljátszhatjuk, így ha 3-4 nagyobb alkalmazástól szabadulnánk, csak kijelöljük őket a listában, majd az Eltávolítás gombra kattintva elmegyünk kávézni, amíg a program elintézi likvidálást (sajnos előfordul, hogy bizonyos Uninstaller alkalmazások megerősítést kérnek az eltávolítás előtt, ami megakaszthatja a folyamatot, de a modern alkalmazásoknál általában megoldható a “csendes” eltávolítás, így azokat szépen, egymás után képes leszedni a gépről az program).

Emellett az IObit Uninstaller 9 több szempont szerint képes rendszerezni a programokat, így átnézhetjük az esetlegesen telepített bundleware – egy adott alkalmazás telepítésekor kéretlenül, általában reklám célból, települő plusz – programokat, a sok helyet felőrlő alkalmazásokat, vagy éppen a ritkán használt, így a gépen valószínűleg feleslegesen ott lévő szoftvereket. Szóval nagyon kényelmes és hatékony program-eltávolítóval van dolgunk, ám az a helyzet, hogy ez még nem minden. A fentieket ráadásul teljesen ingyen megoldja nekünk a program!

Telepítés monitor funkció

A hátramaradt fájlok utólagos felkutatása ugyan nagyon jól megy a programnak (az új verzió ezen a téren hatékonyabb és gyorsabb is lett, mint elődei), de igazán biztosak akkor lehetünk a dolgunkban, ha naplózzuk a telepítés során a gépre kerülő fájlokat, illetve az első indításkor létrehozott új állományokat, Registry bejegyzéseket. Az IObit Uninstaller 9 erre is képes, igaz, ez már nem ingyenes funkció. Csak akkor használhatjuk, ha aktiváljuk a Pro verziót, a megfelelő licence kulcs megvásárlásával.

Telepített programok automatikus frissítése

Bár elsősorban az eltávolítás a munkaköre, extraként a program képes arra is, hogy a telepített alkalmazásokat automatikusan frissítse. Így nem nekünk kell időről időre levadászni az ingyenes szoftverek frissítéseit, hanem elintézhetjük egy lépésben, egyetlen felületről a frissítéseket.

Sajnos ez a funkció is fizetős, de ha sok ingyenes alkalmazást használunk, és szeretnénk azokat kényelmesen frissen tartani, megéri a befektetést. Sok időt megspórolhat nekünk a program a frissítések figyelésével, az automatikus letöltéssel és telepítéssel.

Böngésző bővítmények, kéretlen eszköztárak, reklámprogramok törlése

Ma már a böngészők is szinte önálló platformként működnek, olyan mértékben bővíthetjük a tudásukat különféle kiegészítőkkel. Ez egy ideig jó is, de amikor túlzásba visszük a dolgot, a böngészőprogram egy memóriafaló óriássá válik, s nem csak a böngészés, hanem akár a teljes rendszer belassulhat.

S ez még csak a jobbik eset, hiszen előfordulnak olyan bővítmények, reklámprogramok is, amelyek kéretlenül települnek a gépünkre, hogy aztán lecseréljék az alapértelmezett keresőt, reklámokkal zavarjanak minket stb.

Nos, az IObit Uninstaller 9 segíthet a böngészők beépülőinek megregulázásában is. Kigyomlálhatjuk vele a felesleget, illetve arra is képes, hogy a makacs “szennyeződésektől”, vagyis a kéretlen eszköztáraktól, reklámprogramoktól is megszabadítsa a böngészőt (Chrome, Firefox, Edge, Opera, IE). Viszont ez is a Pro verzió sajátja!

Összegzésül

Mindent egybevetve az IObit Uninstaller 9 kifejezetten jó választás lehet, ha maradék nélkül szeretnénk törölni a telepített alkalmazásokat. Ehhez alapvetően az ingyenes változat is megteszi. Persze ha nagyobb hatékonyságra vágyunk, akkor a telepítések naplózása és a frissítések automatizálása (erre a célra az IObitnek amúgy van alternatív alkalmazása is) miatt érdemes lehet beruházni a Pro változatba is. 

Érdekesség még a programban az új Software Health funkció is, amellyel egy kattintás csupán ellenőrizni, hogy vannak-e elavult (frissítésre váró) programok, felesleges fájlok, vagy kéretlen alkalmazások, reklámprogramok a számítógépen.

Az IObit egyébként rendelkezik komplett Windows karbantartó szoftverrel is, érdemes azzal is megismerkedni. Ha pedig valaki macOS-re keres hasonlóan hatékony megoldást, annak javasoljuk az ismerkedést a CleanMyMac elnevezésű programmal, amely tökéletes munkát végez a programok eltávolításakor, ráadásul ezen felül egy halom rendszerkarbantartó funkcióval rendelkezik a Apple rendszeréhez.

Ne maradjon le erről sem!