Gyorsítsunk: Windows tuningolás a végletekig, egyszerűen

Szinte minden hónapban visszatérő témánk a windowsos számítógépek működésének gyorsítása, a megbízhatóság, biztonság fokozása. Ráadásul erre a célra rengeteg remek alkalmazást találni, így van is miért visszatérni a témához. A Windows tuningolás gyakorlatilag mindig népszerű téma volt, csak ma már nem feltétlenül kell könyveket bújnunk hozzá, hiszen az elmúlt években tényleg egyre használhatóbb alkalmazások jelentek meg, amelyek nem csak a Registry felesleges bejegyzéseinek kitakarításával próbálnak meg eredményt elérni, hanem – ezen felül – rendszerszinten takarítanak ki és a Windows beállításait is igyekeznek optimalizálni. Emellett pedig egyre inkább a részükké válnak a különféle biztonsági megoldások. Még mindig nem helyettesítenek persze egy dedikált – és állandóan figyelő – vírusirtó szoftvert, de alap szinte védelmet nyújtanak egy halom digitális kártevő ellen, vagy megoldással szolgálnak, ha valahogy összeszedtünk ilyet a gépre. Ma egy régi motoros legújabb verziójáról lesz szó, amelyet évekkel ezelőtt is már nagyra tartottunk, s a legújabb változatot is gyorsan a szívünkbe zártuk.

iObit Advanced SystemCare 12: Windows tuningolás és gyorsítás

Az iObit Advanced SystemCare 12 Pro teljes kör megoldást nyújt azoknak, akik nem kívánnak elveszni a részletekben, csak pár kattintással túljutni azon, hogy a lassuló Windows újra olyan fürge legyen, mint amikor rákerült a számítógépre. Természetesen, ha a lassulás oka a döglődő hardver vagy eleve nagyon gyenge gépre sikerült feltenni a Windowst és pár erőforrás igényes szoftvert, akkor nem nagyon segít rajtunk (ilyenkor érdemes processzor cserén, RAM bővítésen, HDD-ről SSD-re váltáson stb. elgondolkodni, vagy gépet cserélni). Ám ha eredetileg minden klappolt és a hardver is jónak tűnik, akkor ez a program a rendszer beállításainak optimalizálásával és a felesleges fájlok, Registry bejegyzések stb. eltakarításával szinte teljesen újjá varázsolhatja a Windowst.

A programból van egy teljesen ingyenes, de ennek megfelelően kevesebb funkciót kínáló verzió, illetve van egy Pro változat, amely nagyon kedvező áron lehet a miénk. Utóbbira az ingyenes verzióból is átválthatunk, ha a licenc megvásárlása után aktiváljuk a Pro funkciókat. Addig ezek csak mutatóban vannak a felületen (csak hogy tudjuk, miről maradunk le). Mindazonáltal 20 dollár nem nagy ár egy ilyen alkalmazásért, látva a lehetőségeit.

Windows takarítás és optimalizálás

Kezdjük a legkevésbé fontosnak tűnő mégis választáskor sokakat befolyásoló külsőségekkel: az iObit Advanced SystemCare 12 Pro felületéből beállíthatunk sötét vagy világos változatot, sőt, ha felvet minket a szabadidő, akár saját ruhát is kreálhatunk neki. Lecserélhetjük a felület hátterét is saját képre. Emellett állítható a betűméret és az átlátszóság, s ami az egészet megkoronázza: magyar nyelven is kommunikál velünk a szoftver. Ennyit erről. Akinek ez fontos, ilyen szabadságot aligha talál más hasonló szoftvereknél, szóval már van egy oka az ismerkedésre.

Sokkal fontosabbnak tűnik, hogy a készítők gondoltak a teljesen kezdő és a haladó felhasználókra is. Előbbieknek mindössze annyi a dolga, hogy a Tisztitás és javítás felülten megnyomják a méretes Vizsgálat gombot. Esetleg ha “félhaladó” valaki, akkor még a gombnyomás előtt a gomb alatti opciókban érdemes lehet bekapcsolgatni az extra funkciókat (Sebezhetőségek javítása, Rendszerleíró töredezettségmentesítése, Lemez optimalizálása, Rendszer optimalizálása stb.). Nem kell mindegy egyenként, ha kell, vagy Összes kijelölése opció is. Ezek bekapcsolásával hosszabb ideig tart majd, míg a program elszöszmög a vizsgálatokkal, de a különbség is érezhetőbb lesz. Nem beszélve arról, hogy így a biztonsági problémák orvoslását is letudjuk egy lépésben. Ha valamelyik vizsgálat túlságosan elhúzódik és nem akarjuk kivárni, bármikor megszakítható menet közben. A vizsgálat végeztével részletesen is átnézhetjük, mit talált a program, vagy csak nyugtázzuk a számokkal összefoglalt hibamennyiséget és egy kattintással elindíthatjuk azok javítását.

Haladó felhasználók az opciók bekapcsolásakor a kérdéses opció neve melletti kis fogaskerékre kattintva finomíthatják a vizsgálatot mikéntjét. Itt egyébként kevésbé szabadon állítgathatunk dolgokat, mint pár konkurensnél, de az eredmény így is jó lesz, mert az előre definiált és sablonokhoz kötött értékek és funkciók lelkiismeretesen lettek összeválogatva a készítők által.

A Gyorsítás lapon további lehetőségeink vannak. A kicsit mára már elcsépelten hangzó Turbo Boost funkció bekapcsolásával ténylegesen megdobhatjuk a rendszer teljesítményét, lévén ilyenkor a program átmenetileg kiiktatja a felesleges háttérfolyamatokat a rendszerből. Van játék, munka és gazdaságos üzemmód belőle. Egy kattintással választhatunk közöttük. Felhasználástól függően érdemes szelektálni, mert játék módban esetleg kikapcsolhat olyan folyamatokat is, amelyek ugyan lassítják a rendszert, de munkához sokszor kellenek.

A Hardveres gyorsítás nem cserél helyettünk processzort és a RAM-ot sem bővíti suttyomban, viszont átnézi a rendszert az elavult illesztőprogramokat illetően. Sajnos önmagában csak vizsgál, ha a frissítéseket is rábíznánk, akkor telepítenünk kell a cég másik szoftverét, a Driver Boostert, amely automatikusan cserél, megbízható (WHQL) drivereket. Mellesleg ez egy rizikós folyamat, szóval kezdőknek nem ajánljuk.

A Mély optimalizáció szintén rizikósabb opciókat tartalmaz, amelyeket nem feltétlenül érdemes minden gépen bevetni, de a haladóbbak összeválogathatják, hogy az ajánlott módosítások közül melyeket szeretnék elvégezni a rendszerben.

Végül az Alkalmazás/eszköztár takarítás funkció szintén plusz telepítést kíván, ami hülyén hangzik, mert pont egy uninstaller alkalmazást kell installálni a gépre. Az iObit remek Uninstaller szoftverével nem csak a hagyományos eltávolítási folyamatok futnak le a feleslegessé vált programoknál, hanem az azok által hátrahagyott szemetet is össze tudjuk vadászni és törölni. Emellett a kéretlen eszköztáraktól is megszabadulhatunk így.

Windows védelem

Mint már írtuk, ez nem egy komplett antivírus program, ellenben az olyan funkciókkal, mint az Adatvédelmi pajzs, a böngészők követésvédelme, böngésző védelem és hirdetés eltávolítás és a Honlap tanácsadó (ez a kéretlenül megváltozott kezdőlapokról, keresőmotorokról értesít) biztonságosabbá tehetjük az internetezést. A valós idejű védelem pedig segíthet távol tartani a kémprogramokat.

Extrák

Mint a legtöbb ilyen szoftverben, itt is kapunk egy halom önálló, de egy felületről elérhető segédprogramot. Ezeket első alkalommal le kell töltenünk, de ez villámgyorsan megy és csak egy kattintás. Utána azonnal használhatjuk is bármelyiket: megregulázhatjuk az automatikusan induló programokat, visszaállíthatjuk a véletlenül törölt fájlokat, végleges és visszaállíthatatlanul törölhetjük privát állományainkat, megadott időpontban kikapcsoltathatjuk vagy újraindíttathatjuk a rendszert, takaríthatunk Registry-t és merevlemezt, összegyűjthetjük a nagyméretű fájlokat, megpróbálhatjuk javítani a lemezhibákat, vagy Windows 10 felhasználóként ki- és bekapcsolhatunk rendszer funkciókat, amelyeket esetleg nem szeretünk (Cortana, frissítés stb.). Szóval van választék bőven, nem nagyon akad terület, amit kihagytak volna a készítők a válogatáskor.

Az iObit Uninstaller egyébként nem csak a tökéletes eltávolítást, hanem – amennyiben abból is megvesszük a Pro verziót – az ingyenes programok csoportos frissítését is elvégzi ha kell, amivel rengeteg időt lehet megspórolni (darabonkénti letöltögetés, telepítés stb. helyett ez itt egy kattintás).

Az ASC12 Pro csomag részeként csak az ingyenes iObit kiegészítőket kapjuk meg, amelyeknél kedvezményes áron, pár dollárért tudunk Pro verzióra upgradelni. Sokkal olcsóbban, mintha önállóan szeretnénk megvásárolni azokat az iObit honlapján.

Összegzésül

Az iObit Advanced SystemCare 12 Pro továbbra is az élvonalban van, ha Windows tuningolásról van szó. Egyszerűen használható, de nagyon hatékony eszköz mindazoknak, akiket bosszant, ha a rendszer elkezd belassulni a használat során.

Érdemes elkezdeni az ismerkedést az ingyenes változattal, s ha az megtetszik, de szükségünk lenne a Pro funkciókra is, akkor megvásárolni az aktivációs kódot hozzá.

Ne maradjon le erről sem!