Hagyományos Windows alkalmazások automatikus frissítése, egyszerűen

A korábbi Windows verziókat használók, vagy a Windows 10 alatt több “hagyományos” szoftverrel dolgozók számára az alkalmazások naprakészen tartása nem kis kihívást jelent. Bár sok program rendelkezik beépített frissítés-ellenőrzéssel, ezeket sajnos macerás rendszeresen, egyesével végignézni. Jobb esetben egy-egy program az indításakor elvégzi a frissítések keresését, de ez cserébe kicsit elnyújthatja a program indulását. Ezen a problémán a modern Windows 10 alkalmazások esetében sokat segített rendszer alkalmazásboltja, amely nem csak egységes felületet jelent a megjelenéshez, telepítéshez, de a frissítéseket is elintézi. A Hagyományos Windows alkalmazások automatikus frissítése azonban vagy csak egyesével oldható meg, vagy egy kis segítséget kell igénybe vennünk a csoportos menedzselésükhöz. Ez utóbbira mutatunk egy remek, ingyenes példát, amely ráadásul igencsak friss, hiszen pár napja jelent csak meg.

IObit Software Updater: hagyományos Windows alkalmazások automatikus frissítése

Az IObit Software Updater egy teljesen ingyen használható kis alkalmazás, amely működik Windows 7 és Windows 10 alatt is, ráadásul teljesen honosított, magyar nyelvű felülettel. Két dologra használható:

  • Az általa ismert Windows alkalmazások (ezek közé tartozik rengeteg népszerű, ingyenes Windows szoftver) frissítéseit képes folyamatosan, egyszerre ellenőrizni, vagy akár teljesen automatikusan elvégezni a frissítéseket.
  • Egy halom remek ingyenes szoftvert telepíthetünk vele, egyetlen felületről, s persze ezek későbbi frissítéseit is kényelmesen menedzselhetjük vele.

Az első megoldás nagyon egyszerűen konfigurálható a Beállítások ablakban. A Frissítés kategóriát választva megadhatjuk, hogy csak értesítéseket kérünk az újabb programverziók észlelésekor, vagy telepítheti is azokat a program, egy általunk megválasztott, ütemezett időpontban. Megadhatunk listát arra nézve, hogy mely programok frissítését szeretnénk totálisan automatizálni, illetve létrehozhatunk olyan listát is, amellyel teljesen kizárunk egy-egy alkalmazás a frissítendők köréből.

A második terület még ennél is egyszerűbb: a IObit Software Updater listájából akár egyszerre több ingyenes alkalmazást is telepíthetünk egyetlen mozdulattal. Csak kijelöljük őket, aztán a Telepítés most gombra kattintva indulhat a folyamat, amely mentes mindenféle telepítő-varázsolóktól. Sőt, az iObit (ők készítik többek között a nagyon népszerű Advanced SystemCare Windows tuningoló szoftvert is) ígérete szerint a ún. bundleware (más programokkal egybecsomagolt telepítők) és egyéb reklámmegoldásoktól sem kell tartanunk, mert az innen telepített változatokból ezeket kiölik, ha az eredeti telepítő esetleg ilyet tartalmazott volna.

Ha a telepítések valamelyikénél újraindítás szükséges, ezt is automatizálhatjuk, így mondjuk 10 program kiválasztása után nyugodtan elmehetünk kávézni, az IObit Software Updater mindent elrendez, mire visszaérünk, telepítést, újraindítást egyaránt.

Mindent egybevetve egy lég korrekt módon összerakott, egyszerűen használható alkalmazásfrissítési megoldással van dolgunk. Ha valaki elsősorban ingyenes szoftvereket használ, szinte biztos meglesz az is az IObit Software Updater által támogatott alkalmazások adatbázisában, s ez esetben a frissítéseket nagyszerűen tudjuk automatizálni vele.

Ne maradjon le erről sem!