Tavaszi macOS takarítás, megújult eszköztárral

Javában benne vagyunk a tavaszban, s hát ilyenkor az ember valahogy hajlamosabb nagytakarításba kezdeni, nem csak a lakásban és a kertben, hanem adott esetben a számítógépen is. A Windowst használóknak korábban csokorba szedtük a legjobb Windows-karbantartó programokat, amelyekkel kényelmesen, mégis hatékonyan lehet rendbe szedni a szétzilált rendszer minden rejtett részét és egyben eltakarítani a helyet feleslegesen foglaló fájlokat is. Ma a macOS takarítás került terítékre, ráadásul a ma bemutatásra kerülő programról volt már korábban részletes tesztünk, azonban most kapott egy nagyon hasznos extra funkciót, amelyik kifejezetten jól jön, ha a felesleges helyfoglalókat akarjuk kigyomlálni a merevlemezről, SSD-ről.

CleanMyMac X: macOS takarítás, megújult eszköztárral

Ha jó minőségű, hatékony macOS karbantartó programot keres az ember, a CleanMyMac X-szel feltétlenül meg kell ismerkednie. Korábban már bemutattuk a programot részletesen, így aki minden részletre kíváncsi, annak érdemes elolvasnia a linkelt tesztet. Döbbenetes amúgy, mi mindenre képes: optimalizálja a rendszer beállításait a gyorsabb működéshez, eltakarítja a felesleges fájlokat, kiszűri a biztonsági beállításokat és az esetleges vírus- vagy malware fertőzéseket, segít a programok tökéletes eltávolításában, vagy éppen a nem App Store-ból származó alkalmazások csoportos frissítésében, eltakarítja internetezésünk nyomait stb. Ma viszont csak a legújabb, kifejezetten a felesleges fájlok és mappák eltakarítását segítő új funkciójára koncentrálunk.

A CleanMyMac X új funkciója a Space Lens névre hallgat, s egy ideig béta változatban elérhető volt már, de pár napja bekerült a programba a végleges kiadás, amelyet a Files szekcióban találunk. A Space Lens kicsit emlékeztet a korábbi Large & Old Files funkcióra, de annak kicsit tovább gondolt variációja. A Scan gombra kattintva átnézi a kijelölt meghajtót és egy nagyon jólátlátható, igen beszédes térképet készít annak tartalmáról. Ebben különféle színű körök – és bennük az adott mappa ikonja – jelölik az egyes mappákat, amelyeknek ráadásul a mérete is eltér, annak megfelelően, mennyi helyet foglalnak a merevlemezen. A körökre kattintva haladhatunk egyre mélyebbre a mappák rengetegében, s átnézhetjük, hogy melyek foglalják a legtöbb helyet. Nem csak a mappák helyfoglalása után tudunk így nyomozni, de az is azonnal látszik, hogy az egyes alkalmazások mekkorák egymáshoz viszonyítva.

A térkép mellett egy listát is látunk, ahol számszerűleg is látható az adott mappa mérete. Itt akár csoportosan is kijelölhetünk olyan mappákat, amelyeket eltávolítanánk a gépről, sőt, akár alkalmazásokat is, amelyeket aztán a CleanMyMac X a tőle megszokott alapossággal “gyilkol le”, hogy lehetőleg ne hagyjanak hátra felesleges fájlokat, adatbázisokat stb.

A Space Lens tehát nem egy automatikus takarító funkció, inkább egy nagyon jól sikerült segédeszköz, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben tudjuk átnézni a Mac tartalmát.

A funkció mostantól hivatalosan elérhető a CleanMyMac X alkalmazásban, amelyet letölthetünk (és ha megtetszik, megvásárolhatunk) a készítők oldaláról, de aki esetleg Setapp előfizető, annak a több mint száz maces alkalmazásból álló gyűjteményben ott lapul ez is.

Ne maradjon le erről sem!