Hatékony macOS gyorsítás és karbantartás, egyetlen programmal

A macOS kétség kívül gördülékeny működésre képes, de több hónapos erőteljes használat után azért ezen a rendszeren is érezhető szokott lenni, hogy kicsit leterhelt. Ha úgy tűnik, lassabban futnak programok, olykor elakad a rendszer, vagy gyanúsan kezdünk kifogyni a szabad helyből a merevlemezen, jól jöhet némi karbantartás. Erre többféle lehetőség is kínálkozik, de az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz kétség kívül a CleanMyMac elnevezésű alkalmazás, amely előző verziójáról már írtunk részletes tesztet (a Setapp csomagnak is része). Most azonban megjelent a CleanMyMac X, amely teljesen megújított felülettel, gyorsabb működéssel és számos extra funkcióval igyekszik kényeztetni a felhasználókat. Ennek köszönhetően a macOS gyorsítás és karbantartás még egyszerűbb és hatékonyabb lett. Lássuk, mi mindent találunk az új verzióban.

CleanMyMac X: hatékony macOS gyorsítás és karbantartás

Hasonlóan elődjéhez a CleanMyMac X is tartalmazza az egy kattintásos takarítás lehetőségét (Smart Scan). Ezzel gyakorlatilag a Cleanup kategória minden funkcióját egy mozdulattal lefuttathatjuk:

  • System Junk: eltávolítja a rendszerben felhalmozódott felesleges fájlokat, amelyeket a rendszer és az alkalmazások hoznak létre működésük során. Ezzel általában jelentős mennyiségű szabad helyhez juthatunk a merevlemezen, SSD-n.
  • Photo Junk: működése során az Apple Photos alkalmazása is jelentős szemetet termel, ezeket takarítja el ez a funkció.
  • Mail Attachments: a letöltött és a gépen eltárolt, de még a levelekben, szerveren is elérhető csatolmányokat távolítja el, illetve optimalizálja a levelezőprogram többi tárolt állományát.
  • iTunes Junk: hasonlóan a Photos alkalmazáshoz, az iTunes is hajlamos átmeneti fájlokat felhalmozni például a letöltések során. Ezeket, illetve az eszközök biztonsági másolatai távolítja el ez a funkció. Utóbbi miatt érdemes körültekintéssel használni, de természetesen van lehetőség arra, hogy az elemzés során fellelt törölni valók sorsáról manuálisan rendelkezzünk, vagyis megtilthatjuk a programnak, hogy bizonyos elemeket töröljön.
  • Trash Bins: a lomtár ürítése az összes meghajtón.

A fenti funkciókat egyenként is beüzemelhetjük, de ha inkább automatizálnánk a dolgokat, a Smart Scan részben egy kattintással lefuttathatjuk mindegyiket.

Ezek a funkciók egyébként a korábbi változatban is megvoltak, ám most érezhetően gyorsult a vizsgálatok és a feleslegesnek ítélt fájlok eltávolításának sebessége is. Természetesen mindent átnézhetünk és jóváhagyhatunk manuálisan is, de a program egy méretes saját adatbázisra építve is igyekszik elkerülni, hogy esetleg fontos személyes fájlokat töröljön. Egy “átlagos” takarításnál nálunk még soha nem okozott galibát az előző verzió sem, ha hagytuk neki, hogy automatikusan dolgozzon.

Szintén a Smart Scan része, illetve önállóan is futtatható a Protection kategóriába tartozó Privacy funkció. Ezzel böngészési és csetelési előzményeinktől szabadulhatunk meg, hogy ezeket más ne tudja nyomon követni.

A Protection részben egy teljesen új funckióval is találkozhatunk, ez pedig nem más, mint a Malware Removal funkció. Bár a macOS-re jóval kevesebb a digitális kártevő, mint Windowsra, azt azért badarság lenne állítani, hogy esély sincs a rendszer megfertőzésére. A Malware Removal funkcióval ellenőrizhetjük, hogy mentes-e gépünk a különféle maces kártevőktől.

További újdonságok

A felületi kozmetikán, a gyorsabb működésen és a Malware-eltávolítón túl azért akadnak még újdonságok szép számmal. A rendszer optimalizálására hivatott funkciók például átkerültek a Speed részre. Itt tudjuk megregulázni az automatikusan induló alkalmazásokat, folyamatokat és figyelemmel követni, hogy melyek a leginkább erőforrás igények alkalmazások azok közül, amelyeket használunk.

Ugyancsak itt érjük el a már eddig is megszokott rendszerkarbantartó funkciókat (karbantartóü szkriptek futtatása, Mail gyorsítása, Spotlight újraindexelése, lemezjogosultságok ellenőrzése, lemezállapot ellenőrzése stb. Az eredeti készlet egy memória felszabadító funkcióval bővült, így a RAM-ból is eltakaríthatjuk a feleslegesen ott dekkoló adatokat, hogy átadják helyüket az éppen aktuális programoknak, adatoknak.

Az Unistaller funkció is kicsit átalakult, immár kategóriákra osztva is átnézhetjük, mi mindent telepítettünk a gépünkre (32 bites programok, Setapp telepítések, App Store telepítések, egyéb telepítések, használaton kívüli alkalmazások, adott cégek termékei stb.).

Ezzel a modullal ugyebár a telepített programokat tudjuk tényleg nyom nélkül eltávolítani, ami fontos, mert a macOS alap uninstall funkciója (vagyis amikor a Lomtárba dobjuk a kérdéses appot) azért sok szemetet hagyhat a gépen. A CleanMyMac X viszont szépen kibogarássza a rendszerből az adott programhoz tartozó összes fájlt, így azok törlésére is módunk van. Az eltávolító egyébként sokkal gyorsabban működik most, mint az előző verzióban, nem kell annyit várni, amíg összegyűjti az információkat egy-egy alkalmazásról. Ahogy korábban, most is van lehetőség csoportos eltávolításra is, vagyis a kijelölt appokat egy kattintással, egyszerre s likvidálhatjuk. A teljes eltávolításon kívül egyébként a programok alaphelyzetbe állítására (reset) is használhatjuk, ha megtartanánk a kérdéses szoftvert, de olyan állapotban lenne rá szükségünk, mintha épp akkor telepítettük volna (például szabadulnánk néhány rossz beállítástól).

Ehhez a modulhoz illeszkedik az új Updater opció, amelynek segítségével akár egyetlen kattintással tudjuk frissíteni az összes olyan szoftvert, amelyek nem az App Store-ból kerültek a gépünkre. Így nem kell egyenként ellenőrizni ezeknél a programoknál sem, hogy van-e belőlük újabb verzió.

Természetesen most is megvan a nagy fájlok keresésére hivatott opció, így pillanatok alatt összegyűjthetjük a legtöbb helyet elfoglaló állományokat és kimazsolázhatjuk belőlük, ami esetleg feleslegesen foglalja a helyet (elfeledett videók, zenék stb.).

Emellett pedig ott a már megszokott Shredder funkció is, amellyel úgy törölhetünk a gépünkről kényes dokumentumokat, fájlokat, hogy azokat garantáltan ne lehessen visszaállítani az erre szakosodott programokkal.

A korábbi Dashboard felület immár kikerült a CleanMyMac X alap felületéről és végleg felköltözött a menüsávba. Az ott látható ki ikonra kattintva egy halom rendszer információval gazdagodhatunk: memóriahasználat, akkut zabáló alkalmazások, szabad hely a meghajtókon, CPU használat, Lomtár méret, hálózati sebesség, Dropbox fiók szabad helye. S persze innét is elindíthatjuk a CleanMyMac X alkalmazást, egyetlen kattintással.

Érdekesség még a CleanMyMac X Assistant, amely folyamatosan igyekszik figyelmeztetni minket, ha tennivaló akad: túlságosan tele van a Lomtár, rengeteg a régen használt alkalmazás, frissítések érkeztek programokhoz stb.

Összegzésül

Mindent egybevetve a CleanMyMac X csak előnyére változott. Az új felület nem csak látványos, de nagyon átlátható és praktikusan használható lett. Ugyanígy az új funkciókat (Malware irtás, automatikus update stb.) és a vizsgálatok sebességének növekedését is csak üdvözölni tudjuk. A program továbbra is része a Setapp gyűjteménynek, így aki arra előfizetett, automatikusan megkapta már az új verziót.

Aki nem rendelkezik Setapp előfizetéssel, a készítők oldaláról szerezheti be a próbaverziót, illetve ott is vásárolhatja meg a programot éves licenc vagy egyszeri vásárlás formájában. Utóbbi drágább, viszont nem jár le egy év múlva. Ha szeretnénk kényelmesen, de hatékonyan karbantartani a Macet, szerintünk jó befektetés ez az alkalmazás. Minden benne van, amire szükségünk lehet ezen a téren.

Ne maradjon le erről sem!